Reisverslag reis VvN 2024 naar India door Monique Tosserams

Reisverslag van een VvN reis in 2024 naar India door Monique Tosserams  

Na een prachtige reis naar India in maart met de RVAJ (voorheen onder de vlag van de VvN en sinds 2017 een zelfstandige stichting) wil ik jullie graag iets vertellen over deze vakantie en over de Taj Mahal in het bijzonder.

In het blad van de VvN zag ik de advertentie van “Reizen voor Vrouwen met Aandacht voor Jou”. Omdat ik nog niet zo lang lid ben van VvN had ik nog niet eerder van deze organisatie gehoord en vond het fijn en bijzonder om alleen met vrouwen op reis te gaan. En wat is het uitstekend bevallen!!! Ik voelde mij als deelneemster echt in de watten gelegd. Door drie dames werd er prima voor ons gezorgd. Een ervaren gids van de ANWB vertelde ons alles wat we wilden weten over India en twee reisleidsters van RVAJ hadden de rondreis prima verzorgd en voorbereid. Zelf hoefde ik me niet druk te maken over een visum, vliegtickets, fooien, treinkaartje, safari, lunches en bagage.

Op het programma staat altijd een bezoek aan 1 of meerdere projecten waar een donatie aan word gedaan. Wij bezochten twee schooltjes waar we uitgebreid werden rondgeleid en kennis maakten met zowel leerlingen als leerkrachten. Ook bezochten we een tehuis van moeder Theresa. De hele reis was een aaneenschakeling van hoogtepunten en bijzondere ervaringen. Voor mij waren de bezichtiging aan de Taj Mahal en de indrukken (twee boottochten) bij de rivier de Ganges het meest indrukwekkend. Ook zagen we overal (heilige) koeien, hoorden we over het Hindoeïsme, Boeddha, het Holy feest, het kastensysteem, het belang van de verkiezingen die momenteel worden gehouden, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Tijdens een treinreis, een safari en de uren in de bus genoten we van de prachtige natuur maar zagen ook de overvolle grote steden met het drukke verkeer en de armoede onder de bevolking. Kortom: teveel om op te noemen…. De RVAJ organiseert  lange en korte reizen met gerenommeerde touroperators in binnen- en buitenland. Je kunt op hun site kijken voor alle mogelijkheden. Ik denk alweer na over een volgende bestemming !  

Tot slot tien “weetjes” over de Taj Mahal:  

1       Sjah Jahan beloofde in 1631 aan zijn geliefde vrouw, Mumtaz Mahal, de tweede van zijn drie vrouwen, voordat zij overleed om een prachtige tombe voor haar te bouwen. Mumtaz stierf in het kraambed van hun 14e kind, een meisje: Gauharara. Ze vergezelde haar echtgenoot vaak op zijn vele veldtochten en schonk hem veertien kinderen in negentien jaar. Ook liet zij haar echtgenoot beloven dat hij als niet als koning, maar als een liefhebbende vader voor hun dochter zou zorgen.  

2       Mumtaz Mahal werd eerst op het slagveld begraven en later, in 1632, herbegraven in een hoekje van de tuinen van de Taj Mahal en in 1643 kreeg ze haar definitieve rustplaats in het midden van het mausoleum. Vijfentwintig jaar later werd haar echtgenoot naast haar bijgezet. Shah Jahan was in 1658 door zijn zoon Aurangzeb afgezet als heerser over het Mogolrijk en heeft de laatste zeven jaar onder huisarrest doorgebracht in het Fort van Agra, met uitzicht op de Taj Mahal. Hij overleed in 1666.  

3       20.000 Arbeiders werkten twintig jaar lang aan de bouw van de Taj Mahal. Het is zonder twijfel het mooiste monument dat ooit uit liefde is gebouwd. De totale kosten voor de bouw van het complex waren vijf miljoen roepies. Dit komt ongeveer overeen met de jaarlijkse uitgaven voor de keizerlijke hofhouding.  

4       In de centrale binnenruimte van het mausoleum staan de cenotafen van Mumtaz Mahal en Shah Jahan; dit zijn replica’s, de eigenlijke graven bevinden zich in de crypte van het gebouw.  

5       De versieringen bestaan vooral uit kalligrafieën uit de Koran, geometrische figuren en bloemmotieven. Ook werden er veel (half)edelstenen verwerkt in het gebouw.  

6       Het  sterkste marmer ter wereld kwam van 160 km ver, uit de mijnen van Rajashtan, Jodbur. Het werd door olifanten, buffels en ossen vervoerd naar Agra. Een enorme logistieke operatie!  

7       De handwerklieden werkten in die tijd alleen met hamer en beitel. De tombe is volkomen symmetrisch gebouwd en de vier gebedstorens zijn iets naar buiten gebogen. Dit zorgt ervoor dat ze in geval van instorting niet op de tombe vallen.  

8       Links en rechts staan twee identieke gebouwen die dienen als moskee en als gastenverblijf.  

9       Voor het bezoek waren er uitgebreide veiligheidsmaatregelen en mochten we alleen onze camera en een flesje water meenemen. Ook moesten we slofjes over onze schoenen dragen om het marmer niet te beschadigen. De meesten van ons hebben door een professionele fotograaf een foto laten maken bij de Taj. We betaalden 1 euro per foto! 

10    Per jaar komen er ongeveer 2.000.000 bezoekers en de Taj is sinds 1983 op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. In 2007 is de Taj Mahal officieel tot 1 van de 7 wereldwonderen gekozen.  

Etten-Leur, april 2024, Monique Tosserams.  

Bijlagen