De 5R’s van Zero Waste

‘IS ER EEN LEVEN ZONDER AFVAL!’De wereld is aan het veranderen, of wel, moet wel veranderen!Vrouwen van Nu Ulvenhout kregen nade najaarsvergadering op 26 sept. 2022 een interessante lezing van Elisah Pals psychologe en frontvrouw van Zero Waste Nederland. Zij staat in de top 100 van de meest duurzame ‘burgerinitiatieven.’ Elisah stort zich helemaal op‘gedragsverandering,’ als psychologe enniet op ‘bewustwording.’ Zij is ook klimaatburgermeester van Breda, haar ambtsketting is dan ook van houtgemaakt, een natuurlijk materiaal, dat zul je wel begrijpen.Zijzelf is begonnen met een NEE sticker op de deur, om allereclamefolders te voorkomen. a, Minder papierafval en b, niet in de verleiding komen om dingen te kopen die jemisschien niet eens van plan was en de folie verpakkingen die er omheen zitten. Ook geen koffiecupjes meer, maar gemalen koffie en de drab ervan gaat de tuin in, (compost.) Niet met plastic tassen boodschappen doen, maar stoffen tassen. Ook minder kleren kopen, minder water gebruiken, bv. De volumeknop zachter zetten bij het douchen. Zij toonde ons de 5R’s van Zero Waste.
1 weigeren,2 verminderen,
3 kringloop en hergebruiken dus.
4 recycle en
5 als compost gebruiken.
Zij vertelde een ongelooflijk verhaal over een Amerikaanse vrouw, die met haar gezin met man, twee kinderen en een hond, ÉÉN weckfles vol afval over hield van één heel jaar! Zij vroeg om op te noemen wat wij zelf kunnen doen om, of al doen om hier aan mee te werken. Er kwam natuurlijk een golf aan goede ideeën! Geen eten weggooien, maar van alle kliekjes in je koelkast, een lekker soepje te maken. Met jeeigen pannetje friet halen, of bij de chinees eten halen. Eten vers op de markt kopen. Wanneer je gaat douchen, de kraan op halve kracht te zetten. Kleding doorgeven en overnemen, zodat je vrijwel niks of nauwelijks nieuw hoeft te kopen. Ook wanneer het stuk is, weer repareren. (sokken stoppen! zoals onze moeders!) Nog even en we zijn weer terug in de zestiger jaren, of nog vroeger! Wanneer je alle stickers op de verpakkingen gaat lezen, zie je hoeveel troep er allemaal in zit, zoals veel plastics, bv in de tandpasta en make-up spullen. Liefst ook geen wegwerpluiers en maandverband meer.Elisah maakt o.a. haar eigen tandpasta met kokosvet, baking soda en eventueel een paar druppels muntolie erbij en dan goed mengen. Ook haar zeep en mascara maakt zij zelf. Mascara van norit gemengd met vitamine E-olie en Aleppo zeep, wel of niet met bijenhoning! De economie heeft er in de loop der jaren expres een wegwerpmaatschappij van gemaakt, bv het witgoed gaat geen 20, 30 jaar meer mee, zoals onze eerste wasmachines, nu gaan ze er vanuit dat je na ongeveer vijf jaar weer een nieuwe aan moet schaffen, er moet een flinke omzet zijn! Dit is allemaal ten nadelen van ons milieu. Wij kunnen natuurlijk ook slecht zonder deze luxe, die wij zo gewend zijn.Een vriendin van haar, opent 6 oktober in de Boschstraat, eenverpakkingsvrije eco winkel, waar je met je eigen ‘verpakkingen,’ zoals kartonnen doosjes en stoffen zakken je eten kunt halen uit grote tonnen, waaruit je je eten schept. Verse koffiebonen kun je in een glazen pot opvangen, zo ooknoten en nog veel meer eetwaren halen uit grote verpakkingen.Dus lieve dames.....het afval scheiden doen wij al jaren, nu nog minder kopen, minder eten, minder warmte, minder licht en minder douchen, hoeft echt niet iedere dag, en met halve kracht water, of koud water, zou al héél wat schelen om moeder aarde te helpen weer gezond te worden.
Of het er gezelliger op wordt...? Dàt weet ik niet, maar we doen onsbest. Hier bezoeken Erna en ik SUEZ, een huishoudelijk kunststof afval verwerking bedrijf in Europoort, met de bedoeling een afspraak te maken voor een rondleiding voor Vrouwen van Nu. Helaas kregen wij geen toestemming van de directie voor een rondleiding voor groepen. Hier wordt al het afval gesorteerd, pakketjes van geperst en verkocht aan bedrijven die het zoveel mogelijk gaan recyclen. Er wordt o.a. fleece kleding, bloempotten, kinderzitjes, inklapbare boodschappenkratjes en tuinmeubelen van gemaakt. Upcycling heet dat. Elisah raadt ons aan naar de zesdelige serie op NPO te kijken die ‘De Vuilnisman’ heet, heel interessant. Haar laatste vraag van haar aan ons was:Wat is de eerste stap die jullie morgen gaanzetten? Toen bleef het toch een hele poosstil....Bedankt Elisah, het was interessant en je hebt ons zeker weer wakker geschud en aan het denken gezet! Marijke Smit.