Blog: Start van een nieuw seizoen: terugblikken en vooruitkijken.
Terwijl de zomer zijn laatste zonnestralen verspreidt, begint er weer een nieuw seizoen. Het is bijna niet te geloven, maar ik sta inmiddels alweer twee jaar aan het roer bij Vrouwen van Nu. Ze zeggen vaak dat de tijd vliegt, wanneer je het naar je zin hebt. En dat klopt! Ik geniet ervan om als directeur bij te dragen aan een betekenisvolle organisatie als Vrouwen van Nu en van de ontmoetingen met inspirerende vrouwen en projecten.
Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn. De uitdagingen zijn groot en de veranderingen complex, maar juist dat geeft me energie. De reis die we sinds mijn start in 2022 hebben afgelegd, is er een van ontwikkeling en transformatie. Als ik terugkijk op het afgelopen seizoen, zie ik diverse hoogtepunten. We hebben de websites en het magazine vernieuwd, een succesvolle kaderdag georganiseerd en op 12 oktober staat de landelijke ontmoetingsdag gepland. We doen ons best om ook daar weer een onvergetelijke belevenis van te maken. Ik hoop je daar te ontmoeten!
Al deze landelijke initiatieven zetten we in om leden te boeien en binden en de vereniging als collectief te versterken. Maar de lokale initiatieven vormen het hart van Vrouwen van Nu; het zijn vooral de kleinschalige samenkomsten en projecten die onze leden dagelijks verbinden. De afdelingen zijn de plekken waar ideeën tot leven komen, waar vrouwen zich inzetten voor hun directe omgeving en waar saamhorigheid concreet wordt gemaakt. De vereniging fungeert als de kapstok die al deze initiatieven samenbrengt en versterkt. Op landelijk niveau zorgen we ervoor dat lokale inspanningen niet geïsoleerd blijven, maar deel uitmaken van een groter geheel. En met 22.000 leden, maakt de macht van het getal ons een belangrijke partner voor andere organisaties.
Vrouwen van Nu is van oudsher een gemeenschap die gebaseerd is op saamhorigheid, solidariteit en slagvaardigheid. Al 94 jaar is de vereniging is staat om vrouwen te verbinden die met elkaar leuke dingen doen, maar ook in actie komen, vooral als het hun leefomgeving aangaat. Dat verbinden gaat echter niet vanzelf; het vraagt om voortdurende investering. In een tijd waarin het lidmaatschap van een vereniging geen vanzelfsprekendheid meer is, is het essentieel om onze unieke identiteit en missie uit te dragen. Vrouwen van Nu is geen gewone vrouwenclub; wat we doen, doet ertoe. Alles wat we doen heeft waarde voor onze leden, maar ook voor de bredere samenleving. Onze acties, projecten en samenwerkingen hebben een tastbare impact, van bewuster omgaan met het milieu, duurzaam consumeren tot het terugdringen van eenzaamheid.
Onlangs kwam ik een post op social media tegen van Internationale-vrouwendag.nl, waarin ze ons uitnodigden om ons voor te stellen hoe vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vandaag de dag zouden leven. Wat zouden ze doen in een tijd waarin technologie, sociale media en vrouwenemancipatie samenkomen? Als voorbeeld noemden ze Aletta Jacobs en Mata Hari, vrouwen die iedereen kent. Maar ik denk dan ook aan onze eigen leden die geschiedenis schreven, zoals Mien Visser, die in 1952 de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Landbouwuniversiteit Wageningen werd, of aan Daisy Stork-van der Kuyl, een pionier in vrouwenstudies met baanbrekend onderzoek naar de rol van de boerin in de samenleving. Ik besef dat de pioniers van nu, geschiedenis zijn in de toekomst. Hoe zou dat eruit zien? Over 50 jaar zijn er mogelijk geen websites en magazines meer. Het zichtbaar maken van onze impact verdient hoe dan ook blijvende aandacht. Zodat de vrouwen van nu een inspiratie kunnen zijn voor de vrouwen van de toekomst. Want van een ding blijf ik overtuigd, ook dan is er voor ons vrouwen nog genoeg te doen.
Erica van Engel, directeur van Vrouwen van Nu