Blog: Omdenken omarmen.

Ik ben een groot liefhebber van (Engelse) spreuken en gezegdes. Een van mijn favorieten is wel: “When you change the way you look at things, the things you look at change”. Letterlijk vertaald: wanneer je op een andere manier naar dingen kijkt, veranderen de dingen waarnaar je kijkt. Een uitgebreide omschrijving van ‘omdenken’. Wat ik van dit gezegde heb geleerd, of eigenlijk van de toepassing ervan, is dat omdenken heel waardevol kan zijn, vooral in tijden van verandering. Omdenken helpt mij om veranderingen met een frisse blik te bekijken, en problemen en uitdagingen om te buigen naar kansen en mogelijkheden. 

Omdenken begint bij de kijk op jezelf 

Eén van de belangrijkste manieren waarop omdenken ons kan helpen, is door de manier waarop we naar onszelf kijken. Vaak houden we vast aan oude overtuigingen die we zelf hebben gecreëerd of door onze omgeving worden aangepraat. Neem bijvoorbeeld het idee dat ‘de beste tijd’ van ons leven al achter ons ligt als je de vijftig bent gepasseerd. Maar wat als we die gedachte omdraaien? Wat als we in plaats daarvan geloven dat het beste nog moet komen? In tegenstelling tot veel vrouwen om mij heen keek ik er erg naar uit om 50 te worden. Niet als ‘einde van mijn leven’, maar juist als een nieuw begin met een rugzak vol ervaring en wijsheid.  

Van uitdagingen naar kansen 

Het was misschien doordat ik ruim twintig jaar een auto-immuunziekte had, die aanvankelijk ongeneeslijk is. Toch kreeg ik in 2019 het verlossende woord dat ik volledig hersteld ben. In het begin van mijn ziekteperiode zag ik het als een beperking, maar het was ook een uitnodiging om te strijden voor het leven. Niet in de laatste plaats omdat ik nog maar net moeder was geworden. Ik leerde omgaan met de ziekte en medicatie en maakte het beste van het leven. Na een bijna dood-ervaring was ik me namelijk nog meer bewust dat het leven zomaar voorbij kan zijn. 

Omdenken in relaties 

Omdenken helpt me niet alleen om anders naar het leven te kijken, maar ook naar relaties. Neem bijvoorbeeld je relatie met familie. Was je eerst zelf een kind van iemand, ben je nu volwassen en zelf een ouder. Ik heb in de opvoeding van mijn dochter dezelfde waarden en normen meegenomen als die ik zelf meekreeg. Zij is echter opgegroeid in een ander tijdperk en heeft zich tot een mooie zelfstandige vrouw ontwikkeld en kiest haar eigen levensstijl. Ze maakt daarin soms andere keuzes dan ik gedaan zou hebben en soms schuurt dat. Maar door met een frisse blik te kijken en verwachtingen los te laten, heb ik een diepe en betekenisvolle verbinding behouden of zelfs meer verbondenheid gecreëerd. Het principe van omdenken heeft geholpen om waarde te zien in de nieuwe vorm die de relatie tussen moeder en dochter heeft aangenomen. Zo ook die van mij met mijn eigen moeder. 

Omgaan met verandering 

Omdenken gaat dus ook over het accepteren van verandering. Vaak houden we vast aan het verleden omdat we bang zijn voor wat de toekomst brengt. Maar verandering is nu eenmaal de enige constante in het leven, en het enige wat we kunnen doen, is dat accepteren. Ik weet het, dat klinkt gemakkelijk. In de praktijk ervaar je eerst weerstand. Ook ik met al mijn positiviteit. Neem bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe mobiele telefoon. Met al die technologische ontwikkelingen, worden die toestellen steeds complexer. Ik zie er altijd tegenop om weer een nieuwe aan te schaffen. Maar dan denk ik weer snel aan wat al die ontwikkelingen ons gebracht hebben en hoe fijn het is om iedere dag via Whatapp video mijn moeder in het buitenland te kunnen bellen. Dat geluk doet alle ongemakken van het leren van nieuwe techniek vergeten. Gewoon een kwestie van anders kijken. Ik heb het omdenken omarmd. Het maakt het leven luchtiger en leuker. Alleen daarom al de moeite waard.  

Erica van Engel, directeur van Vrouwen van Nu