Kunst en Cultuur

Verslag "bezoek om de hoek"  bij labaratorium Normec Dumea Wijhe  maandag 24 oktober 2022

Het was weer zover , de commissie kunst en cultuur had weer een bedrijf weten te strikken voor een rondleiding. Dit keer moesten we ons verzamelen bij de oranje brievenbussen oftewel het postduivengebouwtje.

34 dames hadden zich opgegeven om onder leiding van Jannie Kunst naar het betreffende bedrijf te gaan. Dit keer was het Normec Dumea Foodcare een specialist in de agrarische sector.

Via een steile trap gingen we naar de kantine en kregen we een kop koffie/thee aangeboden. Jeroen Wubs heette ons van harte welkom en vertelde ons wat Normec Dumea Foodcare in Wijhe doet. Ze doen hoofdzakelijk laboratorium onderzoek voor mens en dier. Er worden analyses uitgevoerd in mest, grond, gewas, water en desinfecteermiddelen. Tijdens dit welkomswoord waren er heel veel vragen van de dames, want de stikstof uitstoot is op dit moment een "hot item" en daar heeft Normec Dumea ook mee te maken qua analyses.

Na dit welkomstwoord werden er twee groepen gevormd, de ene groep ging met Jeroen de afdeling mest bezoeken en de andere groep ging met Griëtte Bosman mee naar de afdeling chemie.

De mestafdeling begint bij de mestput aan de buitenkant van het bedrijf, waar de overtollige mest, wat niet wordt gebruikt, wordt gedumpt. Bij binnenkomst van deze afdeling moesten we wel even onze neuzen dichtknijpen, maar dat hoort  er bij. We kregen uitleg bij iedere handeling die gedaan wordt. Uiteindelijk wordt het eindresultaat gerapporteerd en aan de klant doorgegeven.  Na deze rondleiding werden we doorgestuurd naar de afdeling chemie, waar Griëtte ons al op stond te wachten. Iedereen kreeg een witte jas aan, om zo besmettingen te voorkomen.  Deze afdeling doet voornamelijk onderzoek voor bedrijven die te maken hebben met kwaliteit van water (drink-, zwem-en veedrinkwater)  's Maandagsmorgens worden er door medewerkers van Normec Dumea monsters opgehaald, die door deze afdeling  worden onderzocht, voornamelijk op legionella en salmonella. Alle analisten hebben een bepaalde routine en werken met wekkers, want alles heeft een tijdslimiet. Ook het desinfecteermiddel tijdens de corona werd en wordt hier onderzocht of het wel aan de door de overheid gestelde eisen voldoet. Aan de uitgang kregen we van Rita een folder met pen.

Ook nu hadden we weer  kennis gemaakt met een bijzonder bedrijfstak in ons dorp

 

Bezoek om de Hoek ''Wormenkwekerij Albers'' 

Maandagmorgen 12 september 2022

 

 We werden we met koffie en thee gastvrij ontvangen   door Irina en Fons Albers. Zij runnen een   “wormenkwekerij” aan de Bruinsweg in Boskamp            Tot 2000 had Fons een veebedrijf, maar moest een   keuze maken; investeren en uitbreiden of stoppen en wat anders beginnen. Het werd dus wat anders.              In 6 jaar tijd  zijn in de oude koeienstal, met vallen en opstaan, de eerste wormen gekweekt en is er  een mooi bedrijf ontstaan. Samen met Irina, die in 2003 in zijn leven kwam, zijn ze fulltime bezig met dit mooie product.                                                                          Het hele proces begint met eitjes van de moederwormen in turf (uit Letland) . De wormen worden gevoed met afvalgroente van HAK en krachtvoer. Wanneer de wormen na ongeveer 3 maanden een gewicht hebben van 1.3 gram, zijn ze geschikt voor de handel. Een opbrengst van ongeveer 50 ton per jaar “Dendrobena” wormen, wordt voor 99 % naar Amerika geëxporteerd  voor de sportvissers. In 2009 is de mooie bedrijfshal gebouwd en In 2014 is de 2e hal aangebouwd én is het grootste deel van de productie geautomatiseerd, wat qua werkomstandigheden een grote verbetering is voor Irina en Fons. Het scheiden van de wormen en de turf met de hand, wordt nu door de machine overgenomen. De wormen worden op de band gescheiden van de turf en door een soort van centrifuge gaan de volwassen wormen richting silo voor de handel en de kleinere wormen komen in  nieuwe turf waar ze verder kunnen groeien. De gescheiden turf gaat op een hoop om als humus te worden doorverkocht aan tuinders of als grondverbetering.          Voorlopig hebben zij als wormenkwekerij geen zorgen of stress zoals tegenwoordig door de landbouwers en veeboeren  wordt ervaren vanwege  stikstof problemen.  Met de vele zonnepanelen op de grote bedrijfshal en een windmolen ernaast, heeft Fons zijn eigen energievoorziening. De oude mestsilo wordt nu gebruikt als schuur.Ze  hebben in Nederland ongeveer 20 collega wormenkwekers.26 Vrouwen van Nu zijn  een weer beetje wijzer geworden en kijken al uit naar een volgend  Bezoek om de hoek.

Bezoek om de hoek bij, Hennie Schaapman              23 maart en 8 april 2022

Ruim 50 dames hadden zich opgegeven voor het "bezoek om de hoek" georganiseerd door Jannie Kunst.

Nu had Jannie wel een probleem, want de locatie waar het bezoek  plaats zou vinden was niet te groot, vandaar dat Jannie in overleg met de gastheer/gastvrouw een tweede datum heeft kunnen vastleggen. Het  werd dus 23 maart en 8 april.

 Het postduivengebouwtje was de verzamelplek, niet wetend dat het bezoek daar vlak bij was. We gingen naar "Atelier de Verbeelding" van kunstenares Henny Schaapman aan de overkant van de weg.  We werden door Hennie ontvangen in de loods, waar zij heel veel staal heeft  liggen en machines heeft  staan. Hennie begon heel enthousiast te vertellen hoe zij er toe gekomen was om dit te beginnen. Samen met haar man maakt ze allerlei creaties van een speciaal soort staal "cortenstaal".  Dit staal gaat roesten en vormt dan de coating van het kunstwerk.  Zelf last en buigt ze het staal volgens een ontwerp, maar ook wel uit de vrije hand. Het zwaardere werk laat ze aan haar man over. Als ze hier uitgebreid over heeft verteld gaan we met z'n allen naar boven, waar haar echte atelier is.  Allerlei kunstwerken stonden uitgestald en hingen aan de wand.  Keramiek, monoprint, tekeningen, druktechnieken, exposy,  acrylgieten, schilderijen, lydo's te veel om op te noemen.  

Te midden van al deze kunstwerken stond een lange tafel waar we konden plaatsnemen en van koffie werden voorzien.

Hennie legde uit wat de bedoeling was. We gingen acrylgieten. Ze had voor iedereen een blokje hout van 10x10cm, dit was de ondergrond. We moesten een medicijnglaasje vullen met allerlei kleuren acrylverf, te beginnen met wit. Nadat het glaasje helemaal gevuld was, moest je het blokje hout er bovenop leggen. Nu het geheel draaien en het glaasje omhoog tillen, zodat de verf zich kon verspreiden over het blokje hout. Prachtige creaties kreeg je en voor de finishing touch kon je met een gasbrandertje nog belletjes maken, zodat het nog mooier en kleurrijker werd.

Jannie bedankte Hennie en sprak namens alle dames dat dit een geweldig bezoek was geweest  met  als eindresultaat een geweldige eigen creatie.

Bezoek om de hoek bij ''Penn&ink'' op woensdag 27 oktober 2021  

De excursie naar Penn&Ink in Wijhe bestond uit twee gedeeltes. 

Deel 1 betreft de woning van Astrid Munnik, ook lid van de vrouwen van Nu Wijhe.Zij bewoont een inpandige woning in het modebedrijf Penn&Ink van haar dochter en partner. Astrid vertelt dat ze altijd werkzaam is geweest in het onderwijs als docent tekenen en andere creatieve vakken en na haar pensionering nog veel tekenlessen heeft gegeven aan groepen. Ongeveer 3 jaar geleden is ze vanuit Eindhoven naar Wijhe verhuisd en woont daar naar grote tevredenheid.

We worden uitgenodigd om haar woning te bekijken en na haar inleiding weten we dat we veel creativiteit en kleur in haar vele werkstukken zullen tegenkomen. We kunnen overal rondlopen en rondkijken en komen dan ook ogen tekort om alles te kunnen bewonderen. Het hele huis ademt sfeer, warmte, gezelligheid, kleur en creativiteit uit! Ook het grote aantal verzamelingen op allerlei gebied oogsten bewonderende blikken. In de keuken krijgen we koffie en koek aangeboden en ook daar raken de dames niet uitgepraat over Astrids kleurrijke woning. Jannie Kunst-Stavenga bedankt namens de dames gastvrouw Astrid en biedt haar een boeket bloemen aan( en een pak koffie).

Deel 2 van de excursie begint bij de hoofdingang van het bedrijfspand Penn&Ink en daar worden we ontvangen door de dochter van Astrid, Felice, die het bedrijf runt samen met haar partner Mark. De naam Penn&Ink heeft Mark destijds meegenomen uit Brooklyn New York en deze in Nederland geregistreerd voor hun bedrijf, dat ze ca. 10 jaar geleden zijn gestart. Nu zitten ze 4 jaar in dit pand op het bedrijventerrein in Wijhe. Het damesmodemerk Penn&Ink wordt vanaf het begin tot aan het eindproduct, (truien, jassen, blouses etc.), zoals het in de winkels te koop ligt, door Mark en Felice uitgevoerd en begeleid. De kledingstukken worden in de eerste plaats bepaald door de keuze van de stoffen, dan volgt het ontwerp, de productie, de logistiek en het grafische deel, alvorens het voor de inkoop door winkeliers en inkopers getoond wordt in hun showroom te Breda. De productie gebeurt niet in Wijhe, maar voornamelijk  in Portugal, Tunesië en ook in China. Tot nu toe hebben ze 5 eigen winkels in o.a. Rotterdam en Antwerpen en de volgende wordt binnenkort geopend in Arnhem. Het bedrijf is actief in 13 landen. Ze werken met een team van 14 personen, winkelpersoneel meegeteld dan met ca. 50 personen.We hebben rond gelopen in de grote hal: het logistieke gedeelte, daar hangt ook de kleding die op dit moment in de winkels te koop wordt aangeboden. De ontwerpen voor winter 2022/2023 zijn al weer in voorbereiding! De werkplekken op de bovenverdieping hebben een prachtig uitzicht, daar wordt volop gewerkt aan de website en aan de online verkoop van de kleding.

We kregen een inkijkje in een interessant bedrijf met zeer enthousiaste ondernemers. Jannie had ook voor hen een boeket bloemen. De 29 deelnemers van de excursie kregen een tasje met logo mee, met daarin een notitieboek en een room spray.

Bezoek om de hoek bij ''het gemeentehuis'' op maandag 27 januari 2020

Op maandag 27 januari had Jannie Kunst een bezoek bij het gemeentehuis georganiseerd. De burgemeester vond dit een mooie gelegenheid om persoonlijk de dames te woord te staan en een rondleiding te geven. 27 dames werden verwelkomd door Anita ten Broeke, communicatie adviseur, met koffie/thee en een plak cake. We mochten plaats nemen in de raadszaal. De burgemeester begon te vertellen hoe de verdeling van de aanwezige stoelen was, hoe de camera's werkten en dat je ook thuis de raadsvergaderingen via de tv  kan volgen. Hierna legde hij uit hoe het gebouw tot stand is gekomen en door welke architecten. Hij vergeleek het gemeente-huis met twee verspringende schoenendozen, die verbonden zijn d.m.v. een galerij. Het is heel sober gehouden, maar wel heel effec-tief, zodat men met weinig ingrepen bepaalde ruimtes kan veranderen. Na deze uiteenzetting vertelde hij hoe hij er toe gekomen is om als burgemeester te gaan solliciteren en hoe de procedure is, voordat je als burgemeester wordt geïnstalleerd. Na deze verhalen konden er vragen gesteld worden. Een belangrijke vraag was o.a. heeft een burgemeester ook vrije tijd. Het kwam er op neer dat je samen met je gezin veel moet combineren, het leuk moet vinden om mensen te ontmoeten, meelevend en sociaal moet zijn en altijd alert moet blijven op onverwachtse gebeurtenissen. Al met al een 24-uurs taak. Volgens Anita was het nu tijd voor de quiz "hoe goed kent u Olst-Wijhe", maar voor dat we de vragen op het scherm voorbij zagen komen stelde Jannie Kunst de vraag aan de burgemeester hoe goed kent u onze vereniging: de Vrouwen van Nu. De burgemeester had zich er in verdiept en wist dat deze vereniging oorspronkelijk nog van de Nederlandse bond van boerinnen en andere plattelandsvrouwen was. Na dit intermezzo kwam de quiz aan de beurt. Hele algemene vragen, maar ook wat moeilijker. Er werd goed gescoord, maar uiteindelijk was  Petra ten Dam de winnaar, die de prijs, een boekje met prachtige wandelingen, in ontvangst mocht nemen. Voordat we met de rondleiding begonnen kreeg iedereen het boekje van Olst-Wijhe een dijk van een gemeente, wat bij de opening van het gemeentehuis in 2012 ook was uitgedeeld. Jannie gaf, als dank, de burgemeester een mooie mand met voorjaarsbloembollen, die volgens hem een mooie plek zou krijgen. Nu was het tijd voor de rondleiding. Alle kantoren, vergaderzalen, pantry's, personeelsruimte, flexplekken, enz. werden bekeken. De bovenste verdieping hebben we maar overgeslagen, want dat werd te laat. Alle dames gingen met een hoofd vol informatie weer op huis aan.

Bezoek om de hoek bij ''Volatile'' op maandag 7 november 2019

Er was weer een bedrijfsbezoek georganiseerd door Jannie Kunst. 21 dames stonden om 14.00 uur bij het Postduivengebouw aan de Industrieweg om Jannie te volgen naar  het bedrijf waar zij de afspraak had gemaakt. Dit keer was het "Volatile". Dit bedrijf is een van de bekendste leveranciers van kwalitatief hoogwaardige essentiële oliën in Nederland en heeft meer dan 120 verschillende essentiële oliën in haar assortiment, met elk een heel eigen werking op lichaam en geest. Bij binnenkomst kregen we een kopje thee of koffie en werden we welkom geheten door de eigenaar, Jaap v.d. Spek. Hij legde uit dat we geen rondleiding konden krijgen, omdat het gebouw vrij hokkerig is,maar een powerpoint presentatie. Nadat iedereen een plaatsje had gevonden in het workshoplokaal legde hij uit wat hun specialisatie is nl. Aromatherapie. Dit is een therapievorm die gebruik maakt van essentiële oliën ter bevordering van de gezondheid. Deze oliën worden in Wijhe niet zelf gemaakt, maar ingekocht en samengesteld door verschillende essentiële oliën te verwerken in neutrale basisproducten. Met de presentatie liet hij verschillende bloemsoorten, vruchten enz. zien en vertelde welke werking de verschillende oliën, die van deze producten worden gemaakt, hebben op lichaam en geest. Na deze boeiende presentatie kregen we nog een tasje met verschillende producten mee en konden we beneden in de hal de verschillende oliën ruiken en/of kopen.

Het was weer een boeiend bezoek en prima georganiseerd door Jannie Kunst.        

Excursie ''Juwelen schitteren aan het Russische hof'' in de Hermitage te Amsterdam. op woensdag 30 oktober 2019.

Met z'n vieren stapten wij in de trein voor een tentoonstelling in de Hermitage te Amsterdam om ons te verwonderen over de rijkdom van de tsaren. In de volle trein richting Amsterdam kwamen we in een coupé verspreid te zitten tussen mannen in oranje hesjes: bouwvakkers onderweg naar Den Haag om te demonstreren. De stemming was bijzonder gezellig en alle vier hadden we interessante gesprekken. De heren wilden er een leuke dag van maken en wij waren hetzelfde van plan. In Almere scheidden onze wegen; zij naar Den Haag, wij naar Amsterdam.

Aangekomen in de hoofdstad bekeken wij eerst het interieur van de hal en daarna de buitenkant van het stationsgebouw. Met de zon vol op de gevel en als achtergrond de strak blauwe lucht was het een waar lust voor het oog.Op de tentoonstelling in de Hermitage viel veel te genieten op de vierkante centimeter. De japonnnen, schitterend geborduurd, zwaar van de kraaltjes en het zilverdraad, de prachtige waaiers, de juwelen, de met goud bewerkte snuisterijen en de schilderijen van tsarina's op hun mooist uitgedost. Indrukwekkend was het vakmanschap van de makers.
Onze verbazing over deze weelde was groot maar vergeten niet dat de Romanovs hun buitensporig leefgedrag heel duur hebben moeten bekopen.
 

Vrouwen van Nu, afd.Wijhe.................15 jaar cultuur.


• De eerste excursie was in maart 2005 naar 'Knus' in het Noord Brabants Museum te Den Bosch. Op een terrasje werden we overvallen door een wolkbreuk.
In de loop van de jaren gingen we nog twee keer naar hetzelfde museum: schilderijen  waar  op muziekinstrumenten werden afgebeeld en later tekeningen van Marjolein Bastin.
• Twee keer gingen we naar het Gemeente Museum te Den Haag. Zeer chique kleding uit verschillende periodes waren er te bewonderen. Een keer combineerden wij de reis met een bezoek aan het Hoofdbureau van Vrouwen van Nu en het Binnenhof.
• Zes keer waren we in het Fries Museum en twee keer in Keramiek Museum Princessehof te Leeuwarden.
• Etsen van 'Rembrandt en de bijbel' bekeken we door een vergrootglas in het Bijbels Museum te Amsterdam.
• Hoe kunstzinnig en op hoeveel verschillende manieren je eieren kunt bewerken zagen we in Roden.
• Twee keer vereerden wij het Catharijneconvent te Utrecht met een bezoek: 1000 jaar kloosters en later een tentoonstelling over engelen. Een paar huizen verder zagen we een hoedencollectie uit vroegere tijden waar heuse vogels op waren verwerkt.
• Eveneens in Utrecht in het Museum Speelklok waren 'Schatten uit de Verboden Stad' Sing Song. Wel toevallig dat onder de Chinezen die na ons binnen kwamen de 10.000e bezoeker was. Zij kregen taart!
• Twee keer waren we in Deventer. Voor diverse kersstallen en Nel Kars in de Schouwburg.
• In het Drents Museum te Assen waren we onder de indruk van het terracottaleger van XI'AN.
• In de Hermitage te Amsterdam vergaapten wij ons drie keer aan de weelde van de Russische tsaren: hun kleding, hun tafelen en hun sieraden.
Voor een collectie tassen en brillen moesten wij in Amsterdam op andere adressen  zijn.
• In Odeon in Zwolle maakten wij twee keer een openbare repetitie mee van het Orkest van het Oosten.
• Vier keer werden musea in Zwolle bezocht. Ook kregen we een rondleiding door het Provinciehuis en maakten we een rechtszaak mee in de Rechtbank. Natuurlijk ontbrak een rondvaart niet.
• Wij liepen door de wijk Roombeek in Enschede, die weer is herbouwd na de vuurwerkexplosie.
Tijdens een andere excursie werd het museum Twentse Welle bezocht.
• Rams Woerthe in Steenwijk moet je gezien hebben. Daar is de beeldhouwkunst van Hildo Krop ondergebracht. Wij lunchten in het historische restaurant dat jaren later afbrandde.
• Onvergetelijk waren de voorstellingen van Nel Kars: 'Buigen voor Oranje'. Een keer in de schouwburg te Deventer, later in het theater te Heino. Op hetzelfde podium passeerde voor ons het leven van Mata Hari.
• Twee keer vereerden wij Zutphen met een bezoek. Een boottocht over de Berkel en in een drukkerij deden ze een boekje open hoe een boek tot stand komt.
• De aardehuizen in Olst vonden de meeste van onze bezoekers maar niks.
• Van heel andere aard was de tentoonstelling van Escher in paleis Soestdijk.
• Amersfoort bekeken we vanaf het water en liepen we door de binnenstad.
• Dat je van papiermaché vorstelijke kleding kunt maken werd in Breda getoond.
• In Workum, één van de Friese steden liepen we door de St. Gertruidekerk, het Jopie Huisman Museum en kregen we in een pottenbakkerij uitleg over de procedure en het beschilderen van het aardewerk.
• Ook het Stedelijk Museum Kampen werd niet vergeten.

In 2017 werd met een nieuwe formule gestart: "Op bezoek om de hoek".
Aan onderstaande bedrijven en instellingen in of in de omgeving van Wijhe werd een bezoek gebracht: Image Sign - Handelsweg; Historische Vereniging Wijhe - Kerkstraat; Wijhezicht - Van Dedemplein; Limousin   koeien boer Hietberg- Waterstraat; Poppenspeelmuseum - Vorchten; Party Restaurant Lokate- Handelsweg; Lorre & Co - Industrieweg; Volatile - Industrieweg.

In 15 jaar werden er ongeveer 55 activiteiten georganiseerd. Na een bezoek aan een museum volgde vaak een wandeling door de stad of een rondvaart door de grachten. De dag werd meestal afgesloten met een etentje. Alle reizen werden met het openbaar vervoer gemaakt.
Kunst kijken bij de buren (een door het provinciaal bestuur bedacht idee) .
In mei 2008 ontvingen wij buurvereniging Dalfsen, in 2009 Olst, 2012 Welsum en in 2014 Raalte. In mei 2010 werden wij uitgenodigd door afdeling Olst, in 2011 door Welsum en in 2013 door Raalte.