
Museumgroep
Contactpersoon: Gerda Jager, g.jagerkuiper@quicknet.nl
Vrijdags, 1x in de maand bezoeken wij een museum.
Marja zoekt de trein en -aansluitingen uit.
Aukje mailt en samen zoeken ze alle informatie erbij.
==============
Seizoen: 2023
Vrijdag 10 november
Het Rijksmuseum van Oudheden is het Nationale Archeologie Museum van Nederland. Gevestigd in een oud herenhuis en Begijnhof.
Een monumentaal gebouwen complex in eigendom van de Staat. Opgericht in 1818, oprichter was Willem 1 en staat aan het Rapenburg in Leiden.Vaste collectie bestaat uit, ruim 1400 voorwerpen uit Egypte en Nubié. Met veel aandacht voor kleurrijke mummie kisten en ontelbare goden.
De geschiedenis van het oude Griekenland, Etrurié en het Romeinse Rijk.
Ook de Cameé collectie was prachtig.
Archeologie van Nederland en uit je achtertuin.Met voor ons als hoogtepunt, de goudschat uit Hoogwoud.
Zie foto’s van Marja met 4 halve maanvormige oorhangers en 2 stroken goudblad.
We waren met 9 dames op pad en ondanks de regen een prachtige dag.
Gerda.
Foto's: Marja
Vrijdag 13 oktober 2023
Na een mooie en warme zomer zijn we weer gestart met 8 personen. Met de trein van 09.15 uur uit Obdam vertrokken. Bij aankomst in Amsterdam bij Loetje koffie gedronken met wat lekkers erbij.
Daarna met tram 14 vanaf CS naar het Wereldmuseum in Amsterdam, wat voorheen het Tropenmuseum heette. Sinds 4 oktober 2023 is deze naamsverandering.
Het museum gaat over wereldcultuur, gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland; opgericht in 1864.
Er waren verschillende tentoonstellingen te zien o.a.
Plastic Crush, toont verschillende manieren waarop ons leven is doordrongen van dit materiaal.
Aan de ene kant is ons leven makkelijker geworden, aan de andere kant draagt plastic bij aan wereldwijde ongelijkheid. Maar hoe je het ook wendt of keert; plastic is een blijvertje.
Materialen als zeewier, ananasvezel en kapok verdwenen met de komst van plastic naar de achtergrond, maar vormen nu opnieuw inspiratie voor ontwerpers.
De vraag is of die materialen wel duurzaam zijn.
Diva's: Bezieling en beleving in de Arabische muziek en cinema, toont wereldwijde artistieke en maatschappelijke impact van deze vrouwelijke iconen uit de Arabische film en muziek.
Zoals de bekende Umm Kulthum, Asmahan, Warda en Fairuz wier muziek en films mensen over de hele wereld met elkaar verbinden.
Er was zoveel te zien, na de lunch zijn we naar onze koloniale erfenis en Things that Matter gegaan en keken we naar Nederlandse koloniale geschiedenis en aanwezigheid, in Indonesië, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en nog veel meer landen. Verhalen over universele thema's, zoals vieren, rouwen, versieren, bidden, liefhebben en vechten. Thema's die allemaal één ding gemeen hebben. Ze laten zien dat we op verschillen na, toch hetzelfde zijn: MENS!
Er stond een mooie tekst te lezen (zie foto):
"Als het de natuur behaagt om de kleuren in de menselijke soort te laten verschillen, is het geen misdaad om zwart te zijn noch een voordeel om blank te zijn."
Tegen 15.00 uur zijn we met de tram richting CS en de trein van 15.49 uur en waren om 17.14 uur weer in Obdam.
Ondanks het wisselvallige weer, hebben we een leuke en leerzame dag gehad!
Foto's: Marja Marja
P.s. de volgende data's zijn:
- vrijdag 10 november en vrijdag 8 december.
---------------------
• Vrijdag 14 april
Voor het laatste uitje voor de vakantie hadden wij als doel 'Het Huis van Hilde' in Castricum.
Met 7 dames vertrokken wij per trein vanuit Obdam. Na onze te vroege aankomst (we stonden 10 min.
lekker in de zon te wachten) mochten we naar binnen. Ik kan wel zeggen dat het voor ons allemaal een zeer prettige, hernieuwde kennismaking met dit kleine museum was. Het is eigenlijk het depot voor archeologische vondsten van heel Noord-Holland, met miljoenen stuks artikelen, die afwisselend worden opgesteld. In de grote zaal hebben we de opgegraven oudste bewoners in hun gereconstrueerde vorm bekeken en de oudste woonvorm en gebruiksvoorwerpen.
Toen naar de uitleg over Doggerland - De verdwenen wereld in de Noordzee.
Een miljoen jaar geleden lag de bodem van de Noordzee gewoon droog en er leefden heel veel dieren, zoals de mammoet, neushoorn, grottenbeer, grote kuddes rendieren en steppewisenten.
Aan de top van de voedselketen stond de jagende Neanderthaler en aan het eind van de laatste ijstijd de moderne mens. Door de opzanding van het strand voor de duinen en grote havengebieden als de Maasvlakte bij Rotterdam worden heel veel beenderen, slagtanden en kiezen van de diverse dieren gevonden. Zo probeert men de geschiedenis te ontleden en te ontdekken hoe het leven destijds was. Stel je voor: wandelend naar Engeland !!!
Nee, wij hadden de wandelschoenen aan en zijn door de duinen naar Johanna’s Hof gewandeld om daar gezellig aan de pannenkoeken te zitten. Die waren wel verdiend, want na de terugweg station hadden we toch 7,5 km of te wel 11.000 stappen op de teller.
Dames, bedankt voor de gezellige dag en tot de volgende keer. Mooie zomer toegewenst.
Groeten Truus Hoogland.
- Foto's: Marja van Wuijckhuijse
• Vrijdag 17 maart,
Met een groep van 8 personen zijn we naar de Hermitage in Amsterdam geweest.
- De tentoonstelling Rembrandt & Tijdgenoten.
- De tentoonstelling Continue This Thread, toont ruim honderden textiel objecten van historische en handgewerkte streek gebonden technieken. Wat zeer de moeite waard is om te zien.
Bij aankomst in Amsterdam zijn we bij station Restaurant 1e klas koffie gaan drinken met wat lekkers. De architect Pierre Cuypers ontwierp het station in 1889.
Wegens de verbouwing van het Amsterdam Museum toont vanaf maart 2022 tot in 2025 in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage een geheel nieuwe collectiepresentatie die naast de traditionele geschiedenis van Amsterdam ook veel ruimte biedt aan tegengeluiden en minder bekende en recentere geschiedenissen van de stad. Daarnaast zijn in wisselende tentoonstellingen ook bewoners en liefhebbers van de stad aan het woord om ‘hun Amsterdam’ te laten zien.
Samen met Aukje hebben wij deze levendige geschiedenis van Amsterdam bekeken. We zijn gestart met de Bijlmerramp; met -de boom die alles zag- en een schilderij van Herman Brood.
De Maasdamme Collectie: Scènes uit het koloniale verleden. De collectie diorama’s van Rita Maasdamme (1944-2016) vertelt op een unieke manier over de geschiedenissen van de Nederlandse voormalige koloniën vanuit een perspectief van tot slaafgemaakte mensen, marrons en inheemse bevolking. Maasdammer collectie uit het koloniale verleden. Een uitbeelding met zwarte poppen in grote en kleine kasten over de slavernij, indrukwekkend.
Karim Adduchi (1988) boekt de laatste jaren succes door de manier waarop hij ambachtelijke technieken vanuit zijn geboorteland Marokko vertaalt naar haute couture. Hij werkt samen met verschillende gemeenschappen wereldwijd, van mensen op de vlucht tot experts van ambachtelijke Marokkaanse borduurtechnieken. Deze ontmoetingen en verbindingen zijn leidend in zijn collecties en projecten.
Tess van Zalinge (1989) ontwerpt op de grens van couture en ready-to-wear met veel aandacht voor vakmanschap, sculpturale vormen en duurzaamheid. Ze heeft een fascinatie voor Nederlands erfgoed en haalt veel inspiratie uit ambachtelijke streekdrachtkennis en -technieken. Door bijna uitsluitend ongebruikte designersstoffen – ook wel deadstock – te gebruiken, toont ze in haar collecties hoe mode ook duurzamer kan.
Gerda en Aukje
Rembrandt & Tijdgenoten toont 35 verschillende schilderijen uit de The Leiden Collectie en een bijzondere privé-collectie uit New York. In 2003 opgericht door de Amerikaanse verzamelaars Dr. Thomas S Kaplan en zijn vrouw Daphne.
De collectie is meest uitgebreide weergave van Leidse kunstenaars die bekend staan als fijne schilders, o.a. portretten, tronies, en historiestukken uit de 17e eeuw. Zoals Rembrandt van Rijn, zijn leermeester Pieter Lastman, zijn leerlingen Carel Fabritus en Arend de Gelder, maar ook tijdgenoten denk aan Jan Steen en Jan Lievens.
De Hermitage heeft een prachtige tuin waar verschillende objecten staan. Achter in de herdenkingspark, staat het Nationaal Holocaust Namenmonument. Wat zeer indrukwekkend is. Bij het zien van alle namen, op elke steen, voel je de waanzin van de oorlog.
Daarna zijn we gaan lunchen en op tijd met de trein weer terug in Obdam
Marja
- Foto's: Marja Wuijckhuijse
• Vrijdag 17 februari
Gingen we met 9 dames opstap naar Amsterdam.
Bij aankomst eerst koffie met wat lekkers bij Loetje.
Lopen naar de Nieuwe kerk, entree met museumkaart met toeslag van € 2,50.
Waar een route was uitgestippeld door de eeuw van Juliana, 1909 tot 1980.
Juliana’s regeerperiode stond in het teken van herstel, verandering en vernieuwing.
Herinneringen in beeld en geluid, persoonlijke bezittingen, kunst, historische documenten.
En foto’s, mode en een mooie film waar je van kon genieten.
Inhuldiging van Koningin Juliana was in 1948, aftreden in 1980. Geboren in 1909 op 30 april en overleden op 20 maart 2004.
Was een bijzondere tentoonstelling in een prachtige kerk. Gerda.
Foto's: Marja
• Vrijdag 20 januari.
Museumclub op pad naar Enkhuizen,
Deze dag bleven wij in Westfriesland en reden wij met 2 auto’s naar Enkhuizen. Een speciale expositie:
De Grootste collectie werken uit Kunstenaarsdorpen ooit verzameld en nu in het Zuiderzeemuseum.
In twee zalen zijn twee dorpen tegenover elkaar gezet, Volendam naast Katwijk en Urk naast Domburg.
De blikvanger is de Salon, de grote zaal waar de muren vol hangen met schilderijen.
Ook van kunstenaars uit Europese dorpen zijn hier schilderijen te bewonderen. Mooie kleurrijke expositie waar wij, vrouwen uit Hoogwoud, van genoten hebben.
Al wandelend zijn wij na het museumbezoek naar de gerestaureerde restauratie van station Enkhuizen gegaan. De lunch was verrassend smaakvol en zeer royaal. Aanrader.
Wat een luxe, weer met de auto terug naar Hoogwoud, een mooie, gezellige dag met deze groep.
Ina Weijers
Foto's: Marja
===================================
Seizoen: 2021 - 2022
• Vrijdag 9 december 2022,
Met 6 personen zijn we naar het Van Gogh Museum, voor de tentoonstelling 'Golden Boy' met werk van Gustav Klimt, geweest.
Met de trein van 09.15 uur uit Obdam vertrokken we naar Hoorn, waar we moeten overstappen. Er was een storing en er kwam later een stoptrein, waar we in Zaandam weer moesten over stappen naar Amsterdam. Daar met de tram, die onderweg ook een stroomstoring kreeg en weer uit moesten stappen. Het was een reis met hindernissen, zowel heen als terug.
Omdat we een tijdslot hadden en veel later aankwamen in het museum, zijn we gelijk koffie gaan drinken met wat lekkers erbij. Daar waren we wel aan toe! Daarna de mooie tentoonstelling van Gustav Klimt gaan bezoeken.
Gustav Klimt (1862–1918) is geboren in Baumgarten, destijds een voorstad van Wenen, in een gezin van zeven kinderen, waarvan de vader goudsmid-graveur was. Gustav klimt is wereld beroemd om zijn decoratieve, sensuele en soms zelfs letterlijk schitterende schilderijen met bladgoud, zoals zijn Judith of De Kus. Minder bekend is dat vier Nederlandse kunstenaars hem sterk beïnvloed hebben in zijn artistieke ontwikkeling. Zonder Lourens Alma Tadema, Vincent van Gogh, Kees van Dongen, maar vooral Jan Toorop had het werk van de meester van de Oostenrijkse Jugenstil er beslist anders uit gezien.
We hadden nog even tijd om een gedeelte van het Van Gogh collectie te bekijken en daarna tegen 13.40 uur zijn we lopend naar het Leidse-plein en daar zijn we gaan lunchen. De trein terug had in Hoorn ook weer vertraging en zijn ergens binnen koffie gaan drinken om een half uur later verder met de trein naar Obdam te reizen. Ondanks hebben we toch een leuke dag met elkaar gehad. Marja
Foto's: Ina Weijers
• Vrijdag 4 november,
Met 6 dames zijn we naar het Frans Hals Museum in Haarlem geweest. Met de trein van 09.15 uur en bij aankomst zijn we eerst koffie gaan drinken bij eetcafè Het Wachtlokaal, die heerlijke appeltaart heeft. Dat is vlakbij het station. Het begon flink te regenen en de bus was net weg. We zijn toch maar gaan lopen naar het museum. Gelukkig hadden we wel de paraplu mee.
Het Frans Hals Museum waar nu kunstschatten onderdak hebben, woonde oorspronkelijk oude mannen. In de 17e eeuw genoten ze hier van hun gouden jaren. Maar sinds 1913 wordt rond het binnenhof aan het Groot Heiligland de kunst collectie van de stad Haarlem tentoon gesteld, met hoogte punten uit die zelfde 16e en 17e eeuw.
Nu was er een tentoonstelling over 'Nieuwkomers' over Vlaamse kunstenaars die rond 1600 de kunst in Haarlem tot bloei brachten o.a. Haarlemse Helden en andere meesters en Schuttersstukken.
Daarna zijn we gaan lunchen en met de trein van 15.15 uur weer terug en waren op tijd thuis. Ondanks de regen buien was het een gezellige en leerzame dag.
Foto's: Marja
De volgende keer gaan we vrijdag 9 december naar het Van Gogh Museum. Daar hebben we inmiddels tickets met tijdslot voor gereserveerd
Marja
• Vrijdag 7 oktober 2022,
Na een mooie zomer zijn we weer gestart met 6 personen naar het Stedelijk Museum Alkmaar, de tentoonstelling 'Reis naar het oneindige' van de in Den Helder geboren kunstenaar Rudi van de Wint (1942-2006).
Bij aankomst in Alkmaar zijn we eerst koffie gaan drinken met een heerlijk gebakje. Daarna naar het museum waar voor het eerst deze tentoonstelling van deze kunstenaar werd vertoond. Hij was impulsief, expressionistisch en schilder en denker.
Ook De Nollen in Den Helder is veel te zien van zijn levenswerk. Veel mensen zijn bekend met het werk van zijn in rood -zwarte schilderijen die achter de sprekers in de Tweede Kamer hangen.
Ook de -plafondschildering in het Paleis Noordeinde. Er was ook een film van deze kunstenaar te zien over zijn werk bij De Nollen in Den Helder. Enkele van ons zijn daar al geweest en is de moeite waard omdat te bezichtigen. We hadden toen wel een gids mee.
Het museum heeft ook een vaste tentoonstelling en top stukken uit de zeventiende eeuw, de Bergense School en Het Beleg van Alkmaar in 1573 is altijd te zien.
Na het museum bezoek, zijn we gaan lunchen. Aukje, wist een leuk restaurant op de Mient bij 1480 Foodbar (vh de NL-zaak) waar we heerlijk hebben gegeten.
We hadden mooi weer en terug gelopen door de leuke straatjes van Alkmaar naar het station en we gingen met de trein van 15.31 uur weer terug naar Obdam.
Marja
- Foto's: Marja
- Onze volgende datum is vrijdag 4 november.
• Lakenhal in Leiden, 22 april 2022
De museumclub ging vandaag met 7 dames op pad naar de Lakenhal in Leiden.
Tijdens de treinreis hebben we veel bloeiende bollenveldengezien, wat een prachtig gezicht.
De Lakenhal is het Stedelijk museum van Leiden.
Het monumentale pand is gebouwd in 1640, hier werd het wereld beroemde Leidse Laken gekeurd en van een loodje voorzien.
Het pand heeft een uitbreiding en restauratie ondergaan. Waarbij het originele goed bewaard gebleven is.
De collectie is zeer divers en bestaat uit schilderijen van de oude Hollandse meesters, prachtige glas
in loodramen en werken van de meer modernen.
Bijzonder was de film, Planktonium, het plankton gefilmd met een microscopisch oog.
Een prachtig museum met heel vriendelijke vrijwilligers die ons relevante informatie gaven.
De lunch gebruikten wij in het gezellige centrum van Leiden, buiten op een van de vele terrassen, al
wandelend langs de grachtjes terug naar het station.
We kunnen terugkijken en nagenieten van deze museumclubdag. Ina Weijers
Foto's: Marja van Wuijckhuijze
Vrijdag 25 maart
Met zijn vieren zijn we naar het Teyler Museum in Haarlem geweest. De tentoonstelling Vogelpracht en het Pieter Teylerhuis.
Met de trein van 09.15 uur vanaf Obdam naar Beverwijk. Door werkzaamheden reden er NS bussen naar Haarlem.
Daar aangekomen zijn we eerst koffie gaan drinken met wat lekkers.
We hadden tickets besteld met tijdslot en bij aankomst bij het museum, vertelde ze dat het de geboorte dag was van Pieter Teyler en hebben met elkaar gezongen van lang zal ze leven. Bij de koffie en lunch kreeg iedereen een sneetje krentenbrood.
Vogelpracht is een mooie tentoonstelling van schilderijen, foto's en opgezette vogels en laat je niet alleen kennis maken met de schoonheid en rijkdom van de vogelwereld, maar toont ook de veranderde biodiversiteit in het vogelparadijs van opzichte van 200 jaar geleden.
Een belangrijk voorbeeld hiervan is The Birds of America van John James Audobon (1785-1850). Dit topstuk toont levensechte vogels die zo op papier lijken te kunnen vliegen.
Het Pieter Teyler Huis opent als nieuwe vleugel van het Teyler Museum. Het 18e eeuwse voormalige woonhuis van de founding father van het museum is grondig gerestaureerd. We genieten van de historische interieurs en ontdek meer over de idealen van Pieter Teyler.
Pieter Teyler (1702-1770) was een rijke Haarlemmer. Hij vond het belangrijk om kennis over kunst en wetenschap onder de burgers te verspreiden, voor een betere maatschappij met het fortuin dat hij naliet.
Na de lunch, de vaste collectie gezien, daarna lopend naar het station met de NS bus naar Beverwijk en daar de trein naar Obdam aankomst 16.15 uur.
We hadden prachtig weer en genoten van alles wat we hebben gezien!
Foto's: Marja
De volgende datum is vrijdag 22 april en willen dan naar de Lakenhal in Leiden.
Vrijdag 10 december
We zijn met vier personen naar het Westfries Museum en Pop–Up museum in Hoorn geweest.
We zijn om 10.30 uur met de trein vanaf Obdam naar Hoorn. Eerst koffie gedronken bij Multi Vlaai en daarna, de tentoonstelling 'Ambacht aan de Wand'. In de achtiende eeuw was het mode om kamers te decoreren met op behang geschilderde landschappen. Zoals bloemen, vogels en bomen. Prachtige tentoonstelling.
Het Westfries-Museum is een museum over de Gouden (zeventiende) Eeuw. De vaste collectie belicht vele facetten van deze enerverende periode. Waaronder de geschiedenis van de VOC. Net als de tijdelijke tentoonstelling spiegelen ze graag het heden aan het verleden. Het museum is gevestigd in sfeervolle en monumentale Staten college uit 1632.
We zijn gaan lunchen bij De Vier Jaargetijden. Omdat we nog wat tijd over hadden zijn naar het Pop-Up museum dat vlak naast het Westfries-Museum ligt.
Mooie tentoonstelling van Fotografie en beelden van 12 Westfriese kunstenaars. Zij brengen zeer uiteenlopende werk in beeld in deze expositie. Er was toevallig een kunstenaar die de poppen heeft gemaakt en daar wat over vertelde. Zij was tekenlerares.
Er is ook een prachtige binnenstadstuin met o.a. beelden van diverse kunstenaars.
Ondanks dat we met zijn vieren waren hebben we een leerzame en leuke dag gehad.
Met de trein van 15.21 uur weer richting Obdam en waren op tijd weer thuis.
Groetjes Marja
Foto's Marja https://photos.app.goo.gl/UimS16ss9QfTbosw8
Vrijdag 12 november
Met 7 dames op pad naar Museum Kranenburgh in Bergen. De tentoonstelling over 'The Roaring Twenties'. Bij binnenkomst de QR-code en museumkaart nagekeken en eerst lekker koffie met taart. Het museum laat de kunst, design en kleding uit de jaren 20 zien.
Neem de prachtige tijd van de charleston, knickerboxers voor de heren. Veel herinneringen, ook met meubilair uit die tijd.
De leerlingen van de Bergense school waren ook creatief, felgekleurde jurken en objecten.
Na de lunch ook de tuin der zinnen buiten gelopen, mooie beelden, prachtige herfstkleur van bomen.
Een prachtige dag. Gerda.
Foto's: Marja
Vrijdag 22 oktober
Na ruim anderhalf jaar, dat we niets konden ondernemen, zijn we voor het eerst met 5 personen naar het Stedelijk Museum Alkmaar geweest. De tentoonstelling: Het ruige landschap van Allart van Everdingen. (1621 - 1675)
In 1644 zwerft een jonge Alkmaarse kunstenaar, Allart van Everdingen, enkele maanden door Noorwegen. Terug in Holland verwerkt hij zijn indrukken van het Scandinavische landschap in schilderijen, tekeningen en prenten. Deze schilderijen met blokhutten en watervallen in ruige gebieden is volkomen nieuw op de Nederlandse kunstmarkt. Maar hij heeft meer in zijn mars. Dramatische zee- en rivier gezichten, karakteristieke Hollandse Landschappen en prenten van Reinaert de Vos.
Het Stedelijk Museum Alkmaar is een van de oudste musea van Nederland. Het museum heeft collectie kunst en kunstnijverheid.
Met de meesterwerken uit de zeventiende eeuw (Pieter Saenredam, Salomon van Ruysdeal, Caesar van Everdingen), de vitale werken van de Bergense School (Leo Gestel, Dirk Filarski, Charley Toorop).
In het Souterain beleef je zeven spannende weken van het Beleg van Alkmaar (1573) van dag tot dag.
Ze vieren dat in Alkmaar elk jaar op 8 oktober.
Na het museum zijn we heerlijk gaan lunchen en ondanks de harde wind met regen buien hebben we een gezellige ochtend/middag gehad. Marja
==================================
Seizoen oktober 2019 - mei 2020
Nog te bezoeken:
• De volgende data zijn niet doorgegaan in 2020:
- vrijdag 27 maart.
- vrijdag 17 april of 1 mei.
Bezochte musea:
• Vrijdag 28 februari zijn we met 6 personen naar het Museum Flehite en Mondraanhuis in Amersfoort geweest.
Bij aankomst zijn we eerst koffie gaan drinken met heerlijke appeltaart.
Daarna lopend naar het 'Museum Flehite' is het (cultuur) historisch museum in Amersfoort, gevestigd in drie middeleeuwse muurhuizen.
Er waren diverse tentoonstellingen en expositie van kunstenaar Hendrik Werkman (1882-1945) van zijn kleurrijke 'druksels tentoongesteld’ en van Noord-Nederlandse kunstwerken die zijn afkomstig uit de collectie Niemeijer-Hidding o.a. van Johan Dijkstra, Jan Altink, Abe Kuipers en Jan Wiegels.
Tentoonstelling over Johan & Maurits: 'Van vriend tot vijand'. Van Oldenbarnevelt, grondlegger van het huidige democratische Nederland werd in Amersfoort geboren. 400 jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt ter dood veroordeeld.
Aan de hand van het koningsdrama dat destijds heeft afgespeeld tussen van Oldenbarnevelt en Prins Maurits.
‘'Amersfoort in beeld' Zes eeuwen stadsgezichten is een vaste collectie.
Na de lunch lopend naar het Mondriaanhuis, waar om 14.30 uur een rondleiding van start ging.
Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van Piet Mondriaan (1872-1944) is vooral bekend geworden als pionier van abstracte kunst. Hij begon pas echter rond zijn veertigste levensjaar, na vertrek naar Parijs, te experimenteren in deze stijl. Voor die tijd schilderde hij realistische taferelen waarin de natuur een hoofdrol speelde. Hij was een zoon van een hoofdonderwijzer.
Er was vanwege 25 jaar bestaan van het Mondriaan-huis een tentoonstelling van 23 leden van de landelijke De Ploegh uitgenodigd om speciaal werk van 25 bij 25 centimeter te maken. (zie foto`s).
We hebben een leuke dag gehad en waren om 17.56 uur weer in Obdam! Marja
- Foto's: Marja
• 24 januari 2020: Klederdrachtmuseum en
Tassenmuseum
Wij hebben met 8 leden van de groep 2 musea bezocht.
Als eerste gingen we naar ons “koffiehuis Loetje”.
Om daarna per tram 12 naar het Klederdrachtmuseum op de Herengracht 427 te gaan. Daar hebben de klederdracht van de Nederlandse plaatsen bekeken. Marken, Volendam, Staphorst, Spakenburg-Bunschoten, de Zeeuwse eilanden. Via de kleding kon je weten bijvoorbeeld in Marken of een kind onder de zes jaar een jongetje of een meisje was, ze droegen allebei een rok. De rok van het meisje was geruit en de rok van de jongen was een batikstof.
Bij de klederdracht uit Spakenburg werd met de kleur van de kleding aangegeven of je in de rouw was, naarmate het langer geleden was werd de kleur van kraplap (stijfgesteven stukken stof die over beide schouders werd gedragen) steeds lichter.
Ook kon je met de kleding aangeven of je nog vrijgezel was. Bij alle klederdrachten had je meestal een feestversie en de daagse dracht.
Er was in het museum over de klederdracht uit Suriname de Kotomisi.
De koto is de klederdracht van de Afro Surinaamse vrouw. Heden ten dage wordt nog steeds bij
speciale gelegenheden en feestdagen de koto met trots gedragen. Oorspronkelijk is de koto een
samensmelting van de klederdracht uit West- en Centraal Afrika en elementen uit de Europese mode
van de 18e en19e eeuw. Bij deze kleding wordt een speciale muts gedragen de angisa’s. Met deze
angisa’s kon je boodschappen doorgeven bijvoorbeeld ik ben nog vrij. Of ik wil niets met jouw te maken hebben. Er waren filmpjes te zien hoe zo’n angisa werd gevouwen een waar kunststukje. De kleding werd gemaakt en dat daar ook wat magie bij kwam kijken. Zowel in Nederland en Suriname kon je via kleding boodschappen doorgeven.
Daarna lopend naar het Tassenmuseum Hendrikje Herengracht 573. Het museum is ingrijpend veranderd. De vaste collectie tassen werd op een nieuwe manier gepresenteerd. In de vitrines waren de tassen en iedere keer werd er een verlicht en dan kon je via nummers lezen hoe oud de tas was en
waarvoor ze werden gebruikt. Er werd aangegeven dat mannen eerder tassen en knapzakken gebruikten dan vrouwen. De vrouwen hadden vaak om hun middel een zak onder hun rokken waarin
ze kostbaarheden bewaarden. Ze hadden ook vaak een chateleine (naaigerei, schaartje, vingerhoed
enz.). Ook werd er getoond hoe verschillende tassen werden gemaakt. Er waren kralen, geborduurde en gehaakte tasjes. Ook waren er kogeltassen van metaal.
De tijdelijke expositie ging over reiskoffers en tassen. Deze waren voornamelijk van rijke mensen die
vroeger per postkoets en of per schip reisden. Sommige waren heel kunstig ingedeeld bijvoorbeeld
als je bepaalde koopwaar moest vervoeren.
Beide kleine musea zijn de moeite waard om te bezoeken.
- Foto's: Marja
• 13 december: Hermitage Amsterdam:
Zijn we met Gerda, Tiny, Paula, Gitta,Tilly en Marja naar de tentoonstelling: Juwelen! Schitteren aan het Russische hof geweest.
We hebben eerst koffie gedronken en daarna naar de Hermitage. Het is een schitterende expositie en je stapt in een wondere wereld van prachtige juwelen.
Samen met veel portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums o.a. van de Romanovs, gedragen door de high society aan het Russische hof in St-Petersburg.
De juwelenhuizen van Cartier, Tiffany en de hofleverancier Fabergè.
Veel sieraden gingen verloren na de Russische Revolutie.
Daarna hebben we geluncht op het Rembrandplein.
Na de lunch gingen we naar de Nieuwe Kerk op de Dam. De tentoonstelling over Suriname.
Een meeslepende epos over en prachtig land en zijn bewoners. Van de oudste Precolumbiaanse culturen tot en met het Suriname van nu.
En bewonderen we het overdadige regenwoud en zien we de impact van het gezamenlijke verleden met Nederland, de koloniale tijd en de slavernij.
Bijzondere kunstobjecten, documenten, films en muziek tonen en kleurrijk land dat verbindt.
We hebben een leuke dag gehad en veel gezien!
- Foto's: Marja
• 15 november: Kunstmuseum Den Haag: (Gerda)
We zijn met 7 dames naar dit mueum gegaan.
Claude Monet geboren 14 november 1840 in Parijs en vooral bekend om zijn wereldberoemde waterlelie schilderijen. Er zijn 40 topstukken met vooral zijn tuin in Giverny met de groene brug en de blauwe regen, rozen en prachtige bloemen. Zachte kleuren prachtig, er was veel belang stelling voor, ook een film van zijn tuin nu.
Verder was er een collectie van Rob van Koningsbruggen, Lavino. De tentoonstelling 'Lets Dance' (kleding en muziek). Keramiek en nog veel meer.
Een museum om een fijne dag in door te brengen.
- Foto's: Marja
• 11 oktober: Stedelijk Museum Amsterdam:
Chagall, Picasso en Mondriaan (Truus)
Onze eerste museumbezoek na de zomerstop.
Met 7 dames naar dit museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.
Bij aankomst in Amsterdam zijn we bij restaurant Loetje eerst koffie gaan drinken met wat lekkers!
Daarna de tram 2 of 12 naar het museum.
Dit najaar de tentoonstelling van Chagall, Picasso, Mondriaan e.a: Migranten in Parijs.
Over hoe deze wereldstad een magneet was voor kunstenaars in de jaren 1900-1950.
Er was o.a. een tentoonstelling van Japanse affiches en vele andere bekende schilders, beeldhouders, ontwerpers die tentoongesteld werden.
Er was zoveel te zien dat we na de lunch weer verder zijn gegaan.
Om 15.00 uur verzamelen en de tram richting station en de trein van 15.36 uur en waren 16.27 in Obdam.
Geslaagde dag ondanks de lichte regen buitjes. Marja
- Foto's: Marja
==================================
Seizoen september 2018 - mei 2019
Bezochte musea:
• Vrijdag 10 mei: Teylers Museum, Haarlem
Dit is dan alweer onze laatste Museumdag van dit seizoen.
Na enige vertraging met de trein, hetgeen de pret niet mocht drukken, gingen wij met zijn 10 als afsluiting naar het Teylers Museum in Haarlem.
Na eerst bij het station koffie te hebben gedronken dus op weg naar het Museum. Daar was een prachtige tentoonstelling van Franz en Ferdinand Bauer: Botanische kunst omtrent 200 soorten groen.
Daarna vielen wij met onze neus in de boter, daar er net de tentoonstelling van Rembrandt was komen te hangen, namelijk Rembrandts Wereld.
Dit zijn een vijtigtal bijzondere tekeningen en etsen van de meester en zijn leerlingen.
Toen op naar onze smakelijke lunch.
Later nog 50 minuten doorgebracht in het Lorenz Lab. Hier mocht je alleen in als je ging kijken naar de Lorenz Formule. Erg leuk, gespeeld door acteurs. Deze nieuwe vleugel is geopend op 17 mei 2017.
Als slot op de vuurpijl een heerlijke boottocht in een sloep door Haarlem. Bij terugkomst een lekkere kop thee of koffie.
Gegeten op hetzelfde adresje waar wij ook koffie hadden gedronken, vlak bij de trein en met een voldaan gevoel weer richting huis, de trein reed weer op tijd!
Mooie zonnige dag om niet te vergeten.
Joke Wildschut-Nihof
Foto's: Marja
• Vrijdag 5 april: het Cromhouthuis, het Bijbelsmuseum en het Foam Museum te Amsterdam
Het belooft een mooie dag te worden en deze keer met 7 vrouwen naar Amsterdam.
Eerst hebben we natuurlijk weer heerlijke koffie gedronken, uiteraard met gebak, bij Loetje tegenover het CS.
Daarna naar het Cromhouthuis op de Herengracht.
Een prachtig pand, zoals op de grachten er meer van te zien zijn. Deze tentoonstelling gaat over een familiegeschiedenis die bijna 2 eeuwen lang, 4 panden in hun bezit hebben gehad. Een prachtige verzameling.
Op de bovenste verdieping bevindt zich het Bijbels Museum. Een aanrader en in het museum is het vrij rustig.
Daarna hadden wij nog tijd over en zijn naar het FOAM Museum geweest. Eerst hebben we genoten van een goede lunch, daar waren wij wel aan toe. Hier was een prachtige fototentoonstelling van modefotograaf Erwin Blumenfeld. Heel apart. Geboren in Berlijn op 26 januari 1897, overleden in Rome op 4 juli 1969.
Hierna met een voldaan gevoel over hetgeen wij allemaal hebben gezien, nog even naar Van der Linde op de Nieuwendijk voor een ijsje.
Met deze afsluiting, weer terug naar de trein om met een mooie blauwe lucht naar huis te reizen.
Joke Wildschut
- Foto's: Marja
• Vrijdag 1 maart 2019: Gemeentemuseum in Den Haag.
Met 9 dames zijn we naar het Gemeentemuseum in Den Haag geweest.
Bij aankomst in Den Haag hebben we eerst koffie gedronken met wat lekkers erbij. Daarna met tram 16 naar het museum.
De tentoonstelling ‘’Femmes Fatales”, Sterke vrouwen in de mode, is de eerste tentoonstelling in de mode geschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers: o.a. Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Mary Quant, Miuccia Prada,Dior, Nederlandse grootheden als Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen en vele anderen.
Na de lunch in het museum hebben we de tentoonstelling van de fotograaf Erwin Olaf de Nederlands beroemdste fotograaf, die onlangs nog vol lof oogstte met de portretten van het koninklijke familie. Het museum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste serie die hij maakte in Shanghai. Diverse prachtige en bijzondere foto`s van de afgelopen 25 jaar.
Na deze mooie tentoonstelling zijn we met de tram richting station en hebben we de trein van 15.47 uur en waren om 17.30 uur weer in Opdam.
Geslaagde dag en als afsluiting met 6 dames bij het station gegeten. Carina heeft de anderen 3 dames naar huis gebracht en kwam weer terug om mee te eten.
Marja
- Foto's: Marja
. Vrijdag 25 januari
Bezoek Allard Pierson Museum en 'Het leven van Boeddha' in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.
De voorspelling van het weer was niet zo best en er waren vele afzeggingen. We zijn toch met 3 vrouwen op pad gegaan, en het weer is meegevallen. Om 09.00 uur met de trein uit Obdam.
In Amsterdam bij Loetje, eerst koffie met wat lekkers en daarna de tram 14 naar het Allard Pierson Museum.
• Het Allard Museum gaat over Mummies en Meer. Ontdek de wereld van Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Je kunt ook helpen als archeoloog mee in de Archeo Hotspot.
Het museum is onderdeel van de Universiteit en daarmee verbonden met onderwijs. Dit museum bestaat al sinds 1934 en is gehuisvest in het voormalige hoofdgebouw van de Nederlandse Bank.
In de Arts Bibliotheek vormt het divisie UvA Erfgoed binnen de Universiteit van Amsterdam.
Tot en met maart 2019 zijn de portretten en biografieën van tien belangrijke vrouwen uit de geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam te zien in het Museumcafé van het museum.
• Na de lunch zijn we lopend naar de tentoonstelling 'Het leven van Boeddha' in De Nieuwe Kerk.
Eeuwenoud en hedendaags komen spectaculair bijeen in Het leven van Boeddha.
De tentoonstelling vertelt het leven van Boeddha aan de hand van verschillende fases in het leven: geboorte, ommekeer, verlichting, eerste leerrede en overlijden. Bewustwording van het hier en nu kan immers leiden tot verlichting; essentieel in het boeddhisme.
We hebben veel gezien en een leuke dag gehad ondanks dat we maar met zijn drieën waren.
- Foto's: Marja van Wuijckhuijse
• Vrijdag 14 december:
Van Gogh Museum Amsterdam
Met 7 dames naar Amsterdam om het Van Gogh museum te bezoeken. Om tien uur waren we in het museum, nog vrij rustig en na een kopje koffie, op pad.
Het hoofd gebouw heeft de vaste collectie van Van Gogh, (zie hieronder de mooie foto’s van Marja).
Ruim opgezet, met 200 schilderijen en 500 tekeningen. Met beroemde als de Aardappeleters.
In de tentoonstelling vleugel het werk van Gaugin, Laval, Monet, in zachte kleuren. Mooi modern gebouw met 4 verdiepingen, na 11.00 uur erg druk.
Rond 3 uur richting trein met onderweg nog een ijsje bij Jan Linders. Gerda
- Foto's: Marja van Wuijckhuijse
• Vrijdag 9 november:
Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
Een frisse ochtend, maar met goed gehumeurd ging een groepje van 9 personen naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Een mooi museum voor jong en oud, daar er veel te zien is. Wij hebben er de hele dag doorgebracht!
Aangekomen eerst koffie gedronken met wat lekkers. Daarna ging iedereen zijn eigen weg. Ook hebben we hier geluncht, omdat er zoveel te zien was.
In de west, oost en noordvleugel mooie tentoonstellingen bekeken.
Daarna naar buiten, mooi weer, diverse projecten bekeken aan de steiger. De Koningssloep in opdracht gebouwd door koning Willem de Eerste.
Stoomschip Christiaan Brunnings, deze ijsbreker is in 1900 gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat.
Dan nog de replica van het VOC-schip Amsterdam. Eerste reis was in 1749. Het museum is gesloten geweest vanwege de renovatie van 2007-2011.
Het gebouw voldoet nu dus echt aan de tegenwoordige tijd en is schitterend. Na deze mooie dag waren wij om 5 uur weer terug in Obdam. Joke Wildschut-Nihof.
Foto's: Marja
• VrIjdag 5 oktober: Tropen Museum Amsterdam
Met 7 dames op pad naar het Tropen museum in Amsterdam.
Eerst koffie met Hazelino bij het Loetje, met de tram naar het museum. Er was een tentoonstelling over Japan maar die viel tegen, over stripfiguren.
Veel tekenfilms, vechten, niets voor ons. Gelukkig is er nog meer te zien, mooie mode, geschiedenis van chocolade en houten beelden.
Lunch en naar de Dapper markt, vlakbij.
Na een ijsje bij Linders weer richting huis. Gerda
- Foto's: Marja
------------------------------------------------
Seizoen september 2017 - mei 2018
Bezochte musea:
• 11 mei Grote Sint Laurenskerk
Dit was dan weer de laatste dag van ons museumbezoek dit seizoen en dat werd uiteindelijk Alkmaar.
Een prachtige dag met ons eerste bezoek aan de Grote Sint Laurenskerk.
('Klim naar de Hemel' Ontdek wat de Grote Kerk al 500 jaar ziet!) Wij zijn niet naar de Hemel geklommen, i.v.m. de drukte.
Speciaal voor het 500 jarig bestaan van deze kerk is uit de Domkerk Linkoping in Zweden het meesterwerk het 'Laurentius-altaarstuk' overgekomen. Een prachtig drieluik.
Maarten van Heemskerck beschilderde de luiken in zijn werkplaats in Haarlem.
Na de Reformatie verloor dit meesterwerk zijn waarde en is het toen voor 250,- gulden verkocht aan Zweden.
Van 12.00-12.30 was er een orgelconcert. Daarna zijn wij gaan lunchen in Het Gulden Vlies, voor de meesten van ons wel bekend in de Koorstraat.
Na de lunch in het Museum van Alkmaar schilderijen bekeken van Ruysdael en Saenredam met het gezicht hoe het vroeger was op de Grote kerk.
Aan de andere wand foto's hoe Alkmaar er nu uitziet met de Grote kerk.
Met de trein van even vóór 4 uur weer huiswaarts gekeerd na heerlijk genoten te hebben van een fijne en zeker mooie dag!
groetjes van Joke Wildschut.
- Foto's: Joke
• 13 april Singer Museum in Laren
Zijn we met z'n achten heen geweest. Eerst heerlijk koffie gedronken aan de overkant hiervan met wat lekkers erbij.
Prachtige collecties!!!
Het Impressionisme met o.a Monet
Kubisme met o.a.Lodewijk Schelfhoud en het Modernisme met o.a.Dali.10 april hebben ze net te horen gekregen dat de hele privcollectie van Els en Jaap Blokker wordt geschonken als collectie Nardix.Geweldige aanwinst dus voor dit museum.
De tuin wordt hierbij dus ook helemaal aangepast en alles moet rond 2020 gereed zijn.
Ook een mooie tentoonstelling omtrent de kunstcollectie van het echtpaar Fentener van Vlissingen! Prachtige en knusse zalen,ook om te lunchen. Nadat wij heerlijk hebben geluncht hadden wij nog wat tijd over en zijn wij met 6 man een wandeling gaan maken van ongeveer 2,5 km door Laren.
Prachtige huizen met rieten daken en heeeeeeel veeeeeeel groen dus! 2 zijn afgehaakt omdat dit teveel werd om te lopen en zijn eerder naar huis gegaan met de trein.Na afloop van deze trip nog even wat fris gedronken in de tuin waar wij 's morgens koffie hadden gedronken en toen richting huis met de trein.In Heerhugowaard nog even een hapje gegeten bij het station en waren om half acht thuis.
Was dus een fijne dag en zeker een aanrader!
groetjes van Joke Wildschut-Nihof.
- Foto's: Marja van Wuijckhuijse
- 02 maart, Fries Museum. Leeuwarden
's Morgens om 9.30 uur met 2 auto's: 9 man sterk op weg naar een koud maar zonnig Leeuwarden.
Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018!
Aangekomen in het Fries Museum waar heel veel te zien is eerst koffie gedronken.
Daarna de tentoonstelling omtrent Mata Hari bezocht. Zij is dus geboren in Leeuwarden. Wat een leven had deze dame op 26-jarige leeftijd al achter de rug! Zij stierf op 41-jarige leeftijd.
Na een heerlijke lunch hadden wij nog tijd over en zijn wij naar het Keramiekmuseum geweest.
Dit is 10 minuten lopen vanaf het Fries Museum, was dus echt een frisse neus halen met het schrale maar mooie weer. Beide musea dus echt de moeite waard!
Na afloop nog even met zijn allen een kopje thee gedronken en voldaan weer richting Hoogwoud gereden.
Joke Wildschut-Nihof.
- Foto's: Marja Wuijckhuijse
- 26 januari Amsterdam
- De Nieuwe Kerk, - Paleis op de Dam en
- Ons' Lieve Heer op Solder.
Vanmorgen in een kleine wereld vertrokken, maar deze ging open in Amsterdam.
Weer heerlijk koffie gedronken tegenover CS met een lekker gebakje erbij.
Daarna op stap naar de Nieuwe Kerk, tentoonstelling omtrent Mandela, King en Gandhi.
Echt de moeite waard en hopen dat deze tentoonstelling bij zal dragen aan een betere wereld.
Daarna naar het Paleis op de Dam, ligt er dus naast. Onze lunch gebruikt in een van de gezellige zijstraatjes van de Kalverstraat.
Vervolgens naar het Museum Ons' Lieve Heer op Solder. Voormalige schuilkelder uit de 17e eeuw, valt onder Monumentenzorg. In 2009 een ander entree gekregen, past mooi aan bij dit bijzondere pand.
Heb hier zelf nog eens met een koor gezongen in mijn jongere jaren toen ik in Amsterdam woonde. Maar dit terzijde, de moeite waard om eens te gaan bekijken, wel steile trappen, dicht bij het station.
Al met al een zeer culturele dag met het bezoek aan 3 musea! Joke Wildschut
- Foto's: Marja en Hetty
- 08 december naar 'Museum Het Schip in Amsterdam
Goed ingepakt en goed gemutst zijn wij met z'n 8 naar Amsterdamse School Museum Het Schip in Amsterdam geweest.
Wij hadden een goede gids en zij heeft ons veel verteld over de Amsterdamse School.
Floor Wibaut is begonnen aan het begin van de 20e eeuw alle krotwoningen en kelders op te ruimen.
Hiervoor in de plaats werden er arbeiderswoningen gebouwd, waar later verder is op doorgeborduurd door woningbouwverenigingen, zoals: Rochdale, Eigen Haard, Patrimonium en het bekende Bouwfonds toezicht op had.
Michel de Klerk was een hele goede architect in die tijd en is begonnen met het bouwen van wat men noemt de Amsterdamse Schoolstijl in de Spaarndammerbuurt. Onderaan zaten donkere stenen verticaal gemetseld, langer gebakken dan de rode daarboven. De stenen kwamen uit Groningen. Hij ontwierp ook meubels. Hij is alleen veel te vroeg, op 39 jarige leeftijd, overleden. Al met al dus een leerzame dag. Joke Wildschut
- Foto's: Marja van Wijckhuijse-van Bekkum
Afspraken programma nieuwe seizoen
We gaan om de 5 weken op pad.
- 29 september naar Arnhem Museum, spelenderwijs,
mode, kunst en design.
- 03 november naar de Hermitage in Amsterdam.
- 08 december naar 'Museum Het Schip in Amsterdam.
2018
- 26 januari naar Amsterdam: Nieuwe Kerk,
Paleis op de Dam en Ons' Lieve Heer op Solder.
- 02 maart, Fries Museum. Leeuwarden.
- 13 april, Singer Museum in Laren
- 11 mei, nog niet bekend
Als we verder weg gaan per trein, is het idee om 9.30 uur weg te gaan en 18.30 uur weer terug, mits de aansluiting goed zijn.
Marja zoekt deze trein en -aansluitingen uit.
Aukje mailt en zoekt alle informatie erbij.
Gerda coördineert.