Bijeenkomst Vrouwen van Nu


Maandag 13 januari 2020 begon het nieuwe jaar van de Vrouwen van Nu met een lezing van mevr. Sietske de Boer uit Workum, geboren in Gaast.

Een avond over Marokko; als sociaal cultureel werker werkte ze in een buurthuis in Amsterdam met Marokkaanse gastarbeiders, waarvan de gezinnen ook naar Nederland kwamen. Ze leerde hen Nederlands lezen en schrijven. In deze periode ontstond haar liefde voor Marokko. 
Na haar studie Arabisch is ze in 2000 naar Marokko vertrokken om daar als journalist en correspondent voor verschillende media te gaan werken. De laatste jaren organiseerde zij ook wandeltochten voor toeristen.
Ze woonde eerst in Rabat, een heel oud stadje, dat nu erg in trek is bij de toerist. Prachtige foto's kregen we te zien van het stadje en de omgeving! 
Van 2006 tot 2012 woonde ze in Al Hoceima, in de Rif, in het Noorden van Marokko. Sietske de Boer vertelde veel over de geschiedenis van Marokko en de Rif, waar zoals in zoveel landen veel oorlog en geweld was. Hierover heeft ze meerdere boeken geschreven. In september 2019 verscheen haar boek: “Het verdriet van de Rif”, waarin zij historische achtergronden van de huidige protestbeweging, de Hirak, belicht. 
Na de pauze konden de aanwezigen vragen stellen, waar flink gebruik van werd gemaakt.
Er werd onder andere gevraagd ‘hoe de mensen en dan vooral de vrouwen op het platteland leven’. Het blijkt, dat daar de emancipatie nog ver te zoeken is. Onder de vrouwen is ook nog veel analfabetisme. Ze leven zoals wij hier vroeger, je gaat daar jaren terug in de tijd.
De Marokkaanse probleem jongeren in Nederland kwamen ook aan bod, als ook de Marokkanen, die veel voor ons land betekenen zoals onder andere onze Kamervoorzitter Arib en de Burgemeester van Rotterdam Aboutaleb. 


Al met al was het weer een interessante avond en we zien uit naar onze volgende bijeenkomst.