Leeskring

De leeskring bestaat uit 9 dames die vier maal per seizoen bij één van de deelnemers thuis komen om boeken te bespreken die gelezen worden.

Nu te lezen boeken

De leeskring Vrouwen van Nu afd. Wijhe leest in het seizoen 2021/2022 de volgende titels:  

 

Hamnet | Maggie O’Farrell
In oktober starten we met het dit aangrijpende verhaal, geïnspireerd op het leven van de zoon van William Shakespeare. Het is het verhaal van een zoon van een handschoenenmaker die zijn hart volgt en zijn vaders regels aan zijn laars lapt, het verhaal van de vrouw voor wie hij valt, en hun familie. Een verhaal over moed, verdriet en liefde. 
De boekencommissie: “Het is echt smullen geblazen met deze aangrijpende, zinnelijke en meeslepende roman. Het verhaal van de vlo die de pest van Alexandrië naar Judith brengt is zo geweldig geschreven! Een boek dat je iedere lezer/leeskring gunt.”
 

 Omstandigheden | Koos van Zomeren
In Omstandigheden, dat we in november gaan bespreken, verkent de ex-boekhandelaar Ronald Walraven zijn verleden, heden en toekomst. Een roman over vaderschap, teloorgang, ouder worden en de dood. Dat klinkt treurig, maar dat is het niet. Het is een meanderende roman, waarin de hoofdpersoon door zijn geliefde Alpen zwerft, eindeloos zijn wandelkaarten bestudeert, een hond met een zwak hart onder zijn hoede neemt en met humor ratelt over ouder worden.
De boekencommissie: “Eerlijk, onopgesmukt, terloops. Originele formuleringen om klein en groter alledaags leed te verwoorden en de personages goed te leren kennen. En het gáát ergens over, met humor en leesplezier en veel ruimte voor herkenning en nabeschouwing!”

Natuurlijk gaan we ons best doen om Koos van Zomeren, die zelden interviews geeft, te strikken voor een exclusief interview, zoals we dat gewend zijn met schrijvers van Nederlandse boeken in ons pakket.
  • Klaas van der Schaaf bespreekt dit boek in november 2021
Het leven speelt met mij | David Grossman
Dit boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Eva Panic Nahir, een joodse vrouw, geboren in Kroatië.  Zonder Grossman te kennen nam zij contact met hem op en vertelde hem haar verhaal. Dat resulteerde in een 20 jaar durende vriendschap, tot aan haar dood in 2015.  Het boek gaat over een joodse moeder in Kroatië die haar dochter achterlaat om haar Servische man, haar grote liefde, die in de Joegoslavische oorlog verdwenen is, te zoeken. Het gaat erover hoe moeder en dochter en inmiddels ook een kleindochter, elkaar weer vinden en vrede sluiten.  
De boekencommissie: “Een schitterend boek. Drie vrouwen nemen na een halve eeuw ruzie en onbegrip een drastisch besluit. Het is een prachtig beschreven verhaal, de pijn, elkaar liefhebben, vriendschap.”
  • Rudi Kamminga gaat dit boek bespreken in januari 2022
Wij zijn licht | Gerda Blees
Net nadat de boekencommissie dit boek gekozen had, werd het genomineerd voor de Libris Literatuurprijs die in mei wordt uitgereikt én won het de Grote Boekhandelsprijs 2021. Het vertelt op zeer originele wijze het verhaal van een woongroep die besloot te stoppen met eten. Gebaseerd op waargebeurde feiten. 

 Binnen een leeskring is er vaak wel ruimte voor nieuwe deelnemers, alleen weet men dit soms niet. Veelgehoorde reacties van leden van leesclubs:  “door de leeskring lees ik tenminste” en “door er samen over te praten kijk ik er anders tegenaan''. Iedereen kan lezen met een leesclub. Belangstelling?                           Informeer bij de afdeling.

 De keuze van de boektitels is in handen van de Culture Commissies Vrouwen van Nu en Passage uit Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en vertegenwoordigers van de provinciale bibliotheekcentrales uit deze provincies.

Interesse mail naar: vrouwenvannu.wijhe@gmail.com