Leeskring

De leeskring bestaat uit 9 dames die vier maal per seizoen bij één van de deelnemers thuis komen om boeken te bespreken die gelezen worden.

Nu te lezen boeken

De leeskring Vrouwen van Nu afd. Wijhe leest in het seizoen 2020 de volgende titels:  

  1.Jane Gardam  Een onberispelijke man van        2. Kamila Shamsie ~ Huis in brand
3. Nowelle Barnhoorn ~ De tweelingparadox
4. Michael Ondaatje ~ Blindganger
5.    Tomas Lieske ~ De vrolijke verrijzenis van Arago

Bij deze maak ik van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor de campagne: ”Iedereen kan lezen met een leesclub”.
Binnen een leeskring is er vaak wel ruimte voor nieuwe deelnemers, alleen weet men dit soms niet.
Veelgehoorde reacties van leden van leesclubs:  “door de leeskring lees ik tenminste” en “door er samen over te praten kijk ik er anders tegenaan”.
Belangstelling? Informeer bij je afdeling.
 

1  Kamila Shamsie ~ Huis in brand 
De Brits-Pakistaanse schrijfster Kamila Shamsie won in 2018 de Women's prize for fiction met dit boek. In 2017 stond het op de longlist voor de Booker Prize.
Hoe verhoudt zich de veiligheid van een land tegenover een emotionele familieband? Van dichtbij maken we mee hoe een jonge vent, opgegroeid in een Pakistans moslimgezin in Londen, jihadi wordt en naar oorlogsgebied vertrekt. En daar spijt van krijgt. Zijn tweelingzus, met wie hij altijd een zeer hechte band had, heeft er alles voor over om hem terug te halen.

2  Nowelle Barnhoorn ~ De tweelingparadox
Ik wilde je iets over mezelf vertellen, totdat ik besefte dat dat niet kan zonder over mijn broer te vertellen, over Thomas, en dat is iets wat me, ook nu nog, eigenlijk hoe langer hoe meer, moeite kost." De eerste zin van deze mooie roman. Mathis, de verteller, is een knappe en succesvolle fotograaf die de hele wereld afreist. Elke keer als hij thuis, in Friesland, komt, wordt hij geconfronteerd met de spiegel die daar altijd om hem wacht: zijn tweelingbroer Thomas die zes minuten na hem geboren is en door zuurstoftekort meervoudig gehandicapt en spastisch is. Dat dit zuurstoftekort wel eens veroorzaakt zou kunnen zijn doordat hun moeders baarmoeder na Mathis' geboorte samentrok, en hij dus verantwoordelijk zou zijn voor de toestand van zijn broer, maakt het natuurlijk nog zwaarder om dragen.

3 Michael Ondaatje ~ Blindganger
Maar weinig mensen weten dat de schrijver van de roman The English Patient, de basis voor de beroemde film, nog veel meer mooie romans geschreven heeft. Blindganger is zijn zevende roman. Het is 1946, Londen: De veertienjarige Nathaniel en zijn zus Rachel zijn door hun moeder Rose achtergelaten bij een raadselachtige 'voogd' met de bijnaam De Mot. Ze groeien redelijk gelukkig op in de excentrieke wereld die De Mot creëert. Twintig jaar later reconstrueert Nathaniel zijn bijzondere verleden en het grote geheim van zijn moeder. Werkelijkheid, herinnering en verbeelding komen samen in deze roman.

4 Tomas Lieske ~ De vrolijke verrijzenis van Arago
Joys, een meisje van 15, type dwarse puber. In een Fiat 519 uit 1922 rijdt ze met haar ouders door de Italiaanse Dolomieten. Ineens schiet er een jonge vos de weg op. Haar ouders verongelukken, Joys raakt in coma en de vos ligt plat als in een stripverhaal op de weg. Maar beiden staan op en gaan samen verder. Er groeit een diepe vriendschap tussen hen. Uiteindelijk vinden ze een thuis bij Paul Ehrenfest, de Leidse fysicus bij wie in de jaren 20 tal van wereldberoemde Nobelprijswinnaars logeren. Een roman op de grens van mogelijk en onmogelijk.
 

De keuze van de boektitels is in handen van de Culture Commissies Vrouwen van Nu en Passage uit Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en vertegenwoordigers van de provinciale bibliotheekcentrales uit deze provincies.

Interesse mail naar: vrouwenvannu.wijhe@gmail.com