Kunst en Cultuur

Bezoek om de hoek bij ''Penn&ink'' op woensdag 27 oktober 2021  

De excursie naar Penn&Ink in Wijhe bestond uit twee gedeeltes. 

Deel 1 betreft de woning van Astrid Munnik, ook lid van de vrouwen van Nu Wijhe.Zij bewoont een inpandige woning in het modebedrijf Penn&Ink van haar dochter en partner. Astrid vertelt dat ze altijd werkzaam is geweest in het onderwijs als docent tekenen en andere creatieve vakken en na haar pensionering nog veel tekenlessen heeft gegeven aan groepen. Ongeveer 3 jaar geleden is ze vanuit Eindhoven naar Wijhe verhuisd en woont daar naar grote tevredenheid.

We worden uitgenodigd om haar woning te bekijken en na haar inleiding weten we dat we veel creativiteit en kleur in haar vele werkstukken zullen tegenkomen. We kunnen overal rondlopen en rondkijken en komen dan ook ogen tekort om alles te kunnen bewonderen. Het hele huis ademt sfeer, warmte, gezelligheid, kleur en creativiteit uit! Ook het grote aantal verzamelingen op allerlei gebied oogsten bewonderende blikken. In de keuken krijgen we koffie en koek aangeboden en ook daar raken de dames niet uitgepraat over Astrids kleurrijke woning. Jannie Kunst-Stavenga bedankt namens de dames gastvrouw Astrid en biedt haar een boeket bloemen aan( en een pak koffie).

Deel 2 van de excursie begint bij de hoofdingang van het bedrijfspand Penn&Ink en daar worden we ontvangen door de dochter van Astrid, Felice, die het bedrijf runt samen met haar partner Mark. De naam Penn&Ink heeft Mark destijds meegenomen uit Brooklyn New York en deze in Nederland geregistreerd voor hun bedrijf, dat ze ca. 10 jaar geleden zijn gestart. Nu zitten ze 4 jaar in dit pand op het bedrijventerrein in Wijhe. Het damesmodemerk Penn&Ink wordt vanaf het begin tot aan het eindproduct, (truien, jassen, blouses etc.), zoals het in de winkels te koop ligt, door Mark en Felice uitgevoerd en begeleid. De kledingstukken worden in de eerste plaats bepaald door de keuze van de stoffen, dan volgt het ontwerp, de productie, de logistiek en het grafische deel, alvorens het voor de inkoop door winkeliers en inkopers getoond wordt in hun showroom te Breda. De productie gebeurt niet in Wijhe, maar voornamelijk  in Portugal, Tunesië en ook in China. Tot nu toe hebben ze 5 eigen winkels in o.a. Rotterdam en Antwerpen en de volgende wordt binnenkort geopend in Arnhem. Het bedrijf is actief in 13 landen. Ze werken met een team van 14 personen, winkelpersoneel meegeteld dan met ca. 50 personen.We hebben rond gelopen in de grote hal: het logistieke gedeelte, daar hangt ook de kleding die op dit moment in de winkels te koop wordt aangeboden. De ontwerpen voor winter 2022/2023 zijn al weer in voorbereiding! De werkplekken op de bovenverdieping hebben een prachtig uitzicht, daar wordt volop gewerkt aan de website en aan de online verkoop van de kleding.

We kregen een inkijkje in een interessant bedrijf met zeer enthousiaste ondernemers. Jannie had ook voor hen een boeket bloemen. De 29 deelnemers van de excursie kregen een tasje met logo mee, met daarin een notitieboek en een room spray.

Bezoek om de hoek bij ''het gemeentehuis'' op maandag 27 januari 2020

Op maandag 27 januari had Jannie Kunst een bezoek bij het gemeentehuis georganiseerd. De burgemeester vond dit een mooie gelegenheid om persoonlijk de dames te woord te staan en een rondleiding te geven. 27 dames werden verwelkomd door Anita ten Broeke, communicatie adviseur, met koffie/thee en een plak cake. We mochten plaats nemen in de raadszaal. De burgemeester begon te vertellen hoe de verdeling van de aanwezige stoelen was, hoe de camera's werkten en dat je ook thuis de raadsvergaderingen via de tv  kan volgen. Hierna legde hij uit hoe het gebouw tot stand is gekomen en door welke architecten. Hij vergeleek het gemeente-huis met twee verspringende schoenendozen, die verbonden zijn d.m.v. een galerij. Het is heel sober gehouden, maar wel heel effec-tief, zodat men met weinig ingrepen bepaalde ruimtes kan veranderen. Na deze uiteenzetting vertelde hij hoe hij er toe gekomen is om als burgemeester te gaan solliciteren en hoe de procedure is, voordat je als burgemeester wordt geïnstalleerd. Na deze verhalen konden er vragen gesteld worden. Een belangrijke vraag was o.a. heeft een burgemeester ook vrije tijd. Het kwam er op neer dat je samen met je gezin veel moet combineren, het leuk moet vinden om mensen te ontmoeten, meelevend en sociaal moet zijn en altijd alert moet blijven op onverwachtse gebeurtenissen. Al met al een 24-uurs taak. Volgens Anita was het nu tijd voor de quiz "hoe goed kent u Olst-Wijhe", maar voor dat we de vragen op het scherm voorbij zagen komen stelde Jannie Kunst de vraag aan de burgemeester hoe goed kent u onze vereniging: de Vrouwen van Nu. De burgemeester had zich er in verdiept en wist dat deze vereniging oorspronkelijk nog van de Nederlandse bond van boerinnen en andere plattelandsvrouwen was. Na dit intermezzo kwam de quiz aan de beurt. Hele algemene vragen, maar ook wat moeilijker. Er werd goed gescoord, maar uiteindelijk was  Petra ten Dam de winnaar, die de prijs, een boekje met prachtige wandelingen, in ontvangst mocht nemen. Voordat we met de rondleiding begonnen kreeg iedereen het boekje van Olst-Wijhe een dijk van een gemeente, wat bij de opening van het gemeentehuis in 2012 ook was uitgedeeld. Jannie gaf, als dank, de burgemeester een mooie mand met voorjaarsbloembollen, die volgens hem een mooie plek zou krijgen. Nu was het tijd voor de rondleiding. Alle kantoren, vergaderzalen, pantry's, personeelsruimte, flexplekken, enz. werden bekeken. De bovenste verdieping hebben we maar overgeslagen, want dat werd te laat. Alle dames gingen met een hoofd vol informatie weer op huis aan.

Bezoek om de hoek bij ''Volatile'' op maandag 7 november 2019

 

Er was weer een bedrijfsbezoek georganiseerd door Jannie Kunst. 21 dames stonden om 14.00 uur bij het Postduivengebouw aan de Industrieweg om Jannie te volgen naar  het bedrijf waar zij de afspraak had gemaakt. Dit keer was het "Volatile". Dit bedrijf is een van de bekendste leveranciers van kwalitatief hoogwaardige essentiële oliën in Nederland en heeft meer dan 120 verschillende essentiële oliën in haar assortiment, met elk een heel eigen werking op lichaam en geest. Bij binnenkomst kregen we een kopje thee of koffie en werden we welkom geheten door de eigenaar, Jaap v.d. Spek. Hij legde uit dat we geen rondleiding konden krijgen, omdat het gebouw vrij hokkerig is,maar een powerpoint presentatie. Nadat iedereen een plaatsje had gevonden in het workshoplokaal legde hij uit wat hun specialisatie is nl. Aromatherapie. Dit is een therapievorm die gebruik maakt van essentiële oliën ter bevordering van de gezondheid. Deze oliën worden in Wijhe niet zelf gemaakt, maar ingekocht en samengesteld door verschillende essentiële oliën te verwerken in neutrale basisproducten. Met de presentatie liet hij verschillende bloemsoorten, vruchten enz. zien en vertelde welke werking de verschillende oliën, die van deze producten worden gemaakt, hebben op lichaam en geest. Na deze boeiende presentatie kregen we nog een tasje met verschillende producten mee en konden we beneden in de hal de verschillende oliën ruiken en/of kopen.
Het was weer een boeiend bezoek en prima georganiseerd door Jannie Kunst.        

Excursie ''Juwelen schitteren aan het Russische hof'' in de Hermitage te Amsterdam. op woensdag 30 oktober 2019.

Met z'n vieren stapten wij in de trein voor een tentoonstelling in de Hermitage te Amsterdam om ons te verwonderen over de rijkdom van de tsaren. In de volle trein richting Amsterdam kwamen we in een coupé verspreid te zitten tussen mannen in oranje hesjes: bouwvakkers onderweg naar Den Haag om te demonstreren. De stemming was bijzonder gezellig en alle vier hadden we interessante gesprekken. De heren wilden er een leuke dag van maken en wij waren hetzelfde van plan. In Almere scheidden onze wegen; zij naar Den Haag, wij naar Amsterdam.

Aangekomen in de hoofdstad bekeken wij eerst het interieur van de hal en daarna de buitenkant van het stationsgebouw. Met de zon vol op de gevel en als achtergrond de strak blauwe lucht was het een waar lust voor het oog.Op de tentoonstelling in de Hermitage viel veel te genieten op de vierkante centimeter. De japonnnen, schitterend geborduurd, zwaar van de kraaltjes en het zilverdraad, de prachtige waaiers, de juwelen, de met goud bewerkte snuisterijen en de schilderijen van tsarina's op hun mooist uitgedost. Indrukwekkend was het vakmanschap van de makers.
Onze verbazing over deze weelde was groot maar vergeten niet dat de Romanovs hun buitensporig leefgedrag heel duur hebben moeten bekopen.
 

 Bezoek om de hoek bij "Lorre en Co'' op woensdag 3 en donderdag 4 juli 2019

 Er was een grote opkomst, dus werd de rondleiding in twee dagen gesplitst, woensdag 3 en donderdag 4 juli. De verzamelplaats was bij het gebouw van postduivenvereniging "de Zwaluw"
Vol verwachting stapten we de prachtige showroom binnen, waar we werden verwelkomt door mevrouw Smedinga. We keken onze ogen uit. Wat een kleurrijk geheel.  De hele showroom staat en hangt vol met speelgoed , zakken voer, kooien en  andere attributen voor voornamelijk papegaaien. Ook staat er op de hoek van de balie een prachtige opgezette Ara.

Mevrouw Smedinga gaf een duidelijke uitleg wat Lorre en Co voor bedrijf is en hoe het is ontstaan. Haar man had een passie voor papegaaien en kweekt sinds jaar en dag papegaaien. Ook zijn ze importeur van vogelartikelen, die ze uit Amerika laten komen. Ze bedienen een groot deel van Europa met hun producten. Na de enthousiaste uitleg over het     wel en weer van Lorre en Co gingen we naar de kantine voor een kopje koffie. Daar wachtte ons een verrassing. Drie baby papegaaitjes (grijze roodstaart) en een jonge ara lagen in bakjes ons nieuwsgierig aan te kijken. Deze papegaaitjes waren net binnengekomen. Ze waren nog maar 12 weken oud en moesten groot gebracht worden, dit is een specialiteit van de fam.Smedinga. Er werd nog even verteld dat deze grijze roodstaarten alleen gekweekt en verkocht mogen worden met een EU-certificaat. Ook stonden er nog een aantal kooien met handtamme kaketoes, die af en toe hun prachtige kuif lieten zien. Na de koffie gingen we nog even naar de loods, waar alle voorraad wordt opgeslagen. Het is een prachtig bedrijf geleidt door zeer enthousiaste mensen. Jannie bedankte de familie Smedinga en diep onder de indruk van dit alles verlieten de dames het gebouw.
 

 Bezoek om de hoek ''Theater-restaurant Lokate''       op zaterdag 4 maart 2019  

Het was weer een verrassing waar we naar toe zouden gaan. Nadat iedereen aanwezig was nam Jannie de leiding en fietsten we naar Theater-restaurant Lokate aan de Handelsweg. Aarzelend gingen wij naar binnen, want het was nogal donker bij binnenkomst, maar nadat we aan het halfduister van de zaal gewend waren, namen we plaats aan de lange tafels.

De eigenaar Peter Lokate was ludiek gekleed: een witte bloezende blouse, een bordeaux rode plusfour met ruches aan de pijpen, daaronder lange witte kniekousen en op zijn hoofd een rode baret, waaronder een lange paardenstaart vandaan kwam (zijn eigen haar).
Tijdens een kopje koffie of thee vertelde hij over de
geschiedenis van zijn bedrijf. Ondanks verschillende
tegenslagen heeft hij op creatieve wijze het bedrijf
draaiende weten te houden. Het getuigt van gedreven-
heid en doorzettingsvermogen. Dat het excentrisch
gelegen is speelt hem parten.

Met een wijntje of verfrissing in de hand konden we de
details van het sprookjesachtige interieur bewonderen.
Daarna demonstreerde de heer Lokate enkele goocheltrucs waarbij hij geassisteerd werd door enkele van onze dames. Dat wij vrouwen de tijd aardig kunnen doden met eindeloos praten kwam goed van pas, omdat het pannenkoeken bakken voor zo'n groot gezelschap toch een hele klus bleek te zijn. De diversiteit was groot en de smaak was prima. Tot slot werden we getrakteerd op een lazerlichtshow. Ook nu weer hadden we op een gezellige manier kennis gemaakt met een bijzonder bedrijfstak in ons dorp.                                         

Bezoek om de hoek ''Poppenmuseum Otto van de Mieden'' op maandag 10 november 2018

De deur ging met een ferme zwaai open. Voor ons stond een forse man, de zeventig ruim gepasseerd, met een grijs baardje, brilletje met ronde glazen en op zijn hoofd een pet met de letters POPPENSPELMUSEUM : Otto van der Mieden. Wij werden verwacht.

In de vestibule ter grootte van één vierkante meter, werden we verzocht de jassen op te hangen en ook, nadrukkelijk, onze tassen daar te laten. De ruimte in het museum is krap, waarschuwde hij. Desondanks hielden enkele vrouwen hun tas voortdurend tegen de borst geklemd alsof ze al hun kostbaarheden van huis hadden meegenomen.Het eerste vertrek, kamer en suite, is geheel ingericht in Indonesische stijl met o.a. Wayang-poppen en een muziekgroep. De kamer er naast is speciaal voor visueel gehandicapten. Alles mag worden aangeraakt en is ondertiteld in brailleschrift.
Drentelend van het ene vertrek naar het andere merkten wij dat de waarschuwing van onze gastheer terecht was: het huis is ei-vol. Het sfeervolle museum is totaal uit zijn voegen gegroeid: het heeft een grote bibliotheek, vitrines, poppen, affiches, zelfs aan het plafond is van alles gehangen. Via een stijl trapje daalden we af naar de kelder waar de koffie wachtte. Ook hier was heel weinig beweegruimte:
blijf zitten waar je zit. Hier toonde de poppenspeler een
aantal Jan Klaassens uit verschillende landen. Een foto van hem maken was een hele kunst omdat hij hierbij bijzonder beweeglijk vertelt. Op de bovenverdieping zijn we niet geweest, daarvoor ontbrak de tijd.
Velen waren 's zomers wel langs het huis bij Vorchten
gefietst, maar waren nog nooit binnen geweest. Iemand
had zelfs het bord in de tuin steeds over het hoofd gezien. Enkelen wisten zelfs niet van het bestaan...
Toch woont hij daar al sinds 1971 en opende het museum in 1984. Alle 14 vrouwen hebben zich uitstekend vermaakt.                                         

''Rondvaart Zwolle'' op donderdag 30 augustus 2018.

Verschillende vrouwen waren het steeds een keer van plan geweest, om een rondvaart te doen. Nu maakten ze gebruik van de gelegenheid.
15 leden van onze afdeling scheepten in voor een rondvaart door de grachten van Zwolle. Onze gids, een stadshistoricus met een bijzondere Noorse naam, stortte een uur lang een enorme hoeveelheid geschiedenis en wetenswaardigheden over ons uit. De rondvaart begon in de stadsgracht achter het Eekwal Bolwerk en voerde verder langs de Sassenpoort en de Plantagekerk. Via de Diezerpoortenplas richtten we de steven naar de Thorbeckegracht en zagen hier de oude Stadsmuur. Hier keerde de schuit en gingen wij vervolgens de Achtergracht in waar we het theater De Spiegel aan de achterkant zagen. Na de Rodetorenplein kwam Maagjesbolwerk alweer in zicht en meerden wij tenslotte aan bij de plek waar we waren begonnen. Ondertussen werden links en rechts foto's gemaakt. We zagen bekende gebouwen maar nu vanaf het water, gingen onder bruggen door waar wij anders overheen lopen. We voeren langs een minuscuul eilandje, slechts anderhalve meter vanaf de vaste wal, waar iemand ligt begraven.

Natuurlijk moesten al deze indrukken op gepaste wijze worden verwerkt en dat deden we op een terrasje. Enkele dames maakten daarna gebruik van een fietstaxi die hun voor een paar euro comfortabel naar het station bracht. Het was een geslaagde excursie onder ideale weersomstandigheden.

 

Bezoek om de hoek bij ''Boer Hietberg'' maandag 14 mei 2018

Jannie Kunst had weer een "bezoek om de hoek" georganiseerd. 20 dames hadden zich verzameld onder de Gelder om met haar naar het verrassingsobject te gaan. Bij "limousin-Oost" had zij een rondleiding geregeld. We werden ontvangen door de heer en mevrouw Hietberg met koffie en thee. De heer Hietberg is een zeer enthousiaste gepensioneerde veeboer die door rugklachten het wat rustiger aan moest doen en in het houden van Limousin koeien zijn passie vindt. Alles is zodanig gemoderniseerd en uitgedacht dat hij met zo min mogelijke fysieke inspanning dit kan doen. De Limousins zijn vleeskoeien die, als het even kan, het hele jaar buiten lopen. Ze eten alleen gras en grasachtigen dat komt de smaak ten goede. Alles houden ze zo natuurlijk mogelijk: natuurlijke dekking, kalfjes bij de eigen moeder (8 mnd). Ze hebben dan ook 3 belangrijke items hoog in het vaandel nl. 1. zelf genieten, 2. een dierwaardig bestaan voor de koeien en 3. de top van het vlees halen. Na deze inleiding kregen we een rondleiding langs de stallen. We zien de kraamkamer, de afdeling voor de eerstelingen, de afdeling voor de oudere koeien en de herensociëteit.

Dan gaan we natuurlijk de koeien nog bekijken in de wei en wel op een heel speciale manier, met zijn allen op de platte wagen zittend op strobalen. We werden verwelkomd door erg nieuwsgierige koeien en een geweldige stier, die soms wel heel dichtbij kwam, wat door sommige dames niet als prettig werd ervaren.  Nu was er nog tijd om het winkeltje te bekijken en eventueel het vlees van de Limousins te kopen. Er werd nog verteld dat de door hen geslachte koeien beslist geen antibiotica hebben gehad, de dieren een onbezorgde jeugd hebben gehad, ze worden pas geslacht als ze volwassen zijn, ze alles doen om een puur en eerlijk stukje vlees aan de klanten te kunnen verkopen. Het was een geweldig interessant en leuk bezoek, dat door iedereen zeer werd gewaardeerd.


 Vrouwen van Nu, afd.Wijhe.................15 jaar cultuur.


• De eerste excursie was in maart 2005 naar 'Knus' in het Noord Brabants Museum te Den Bosch. Op een terrasje werden we overvallen door een wolkbreuk.
In de loop van de jaren gingen we nog twee keer naar hetzelfde museum: schilderijen  waar  op muziekinstrumenten werden afgebeeld en later tekeningen van Marjolein Bastin.
• Twee keer gingen we naar het Gemeente Museum te Den Haag. Zeer chique kleding uit verschillende periodes waren er te bewonderen. Een keer combineerden wij de reis met een bezoek aan het Hoofdbureau van Vrouwen van Nu en het Binnenhof.
• Zes keer waren we in het Fries Museum en twee keer in Keramiek Museum Princessehof te Leeuwarden.
• Etsen van 'Rembrandt en de bijbel' bekeken we door een vergrootglas in het Bijbels Museum te Amsterdam.
• Hoe kunstzinnig en op hoeveel verschillende manieren je eieren kunt bewerken zagen we in Roden.
• Twee keer vereerden wij het Catharijneconvent te Utrecht met een bezoek: 1000 jaar kloosters en later een tentoonstelling over engelen. Een paar huizen verder zagen we een hoedencollectie uit vroegere tijden waar heuse vogels op waren verwerkt.
• Eveneens in Utrecht in het Museum Speelklok waren 'Schatten uit de Verboden Stad' Sing Song. Wel toevallig dat onder de Chinezen die na ons binnen kwamen de 10.000e bezoeker was. Zij kregen taart!
• Twee keer waren we in Deventer. Voor diverse kersstallen en Nel Kars in de Schouwburg.
• In het Drents Museum te Assen waren we onder de indruk van het terracottaleger van XI'AN.
• In de Hermitage te Amsterdam vergaapten wij ons drie keer aan de weelde van de Russische tsaren: hun kleding, hun tafelen en hun sieraden.
Voor een collectie tassen en brillen moesten wij in Amsterdam op andere adressen  zijn.
• In Odeon in Zwolle maakten wij twee keer een openbare repetitie mee van het Orkest van het Oosten.
• Vier keer werden musea in Zwolle bezocht. Ook kregen we een rondleiding door het Provinciehuis en maakten we een rechtszaak mee in de Rechtbank. Natuurlijk ontbrak een rondvaart niet.
• Wij liepen door de wijk Roombeek in Enschede, die weer is herbouwd na de vuurwerkexplosie.
Tijdens een andere excursie werd het museum Twentse Welle bezocht.
• Rams Woerthe in Steenwijk moet je gezien hebben. Daar is de beeldhouwkunst van Hildo Krop ondergebracht. Wij lunchten in het historische restaurant dat jaren later afbrandde.
• Onvergetelijk waren de voorstellingen van Nel Kars: 'Buigen voor Oranje'. Een keer in de schouwburg te Deventer, later in het theater te Heino. Op hetzelfde podium passeerde voor ons het leven van Mata Hari.
• Twee keer vereerden wij Zutphen met een bezoek. Een boottocht over de Berkel en in een drukkerij deden ze een boekje open hoe een boek tot stand komt.
• De aardehuizen in Olst vonden de meeste van onze bezoekers maar niks.
• Van heel andere aard was de tentoonstelling van Escher in paleis Soestdijk.
• Amersfoort bekeken we vanaf het water en liepen we door de binnenstad.
• Dat je van papiermaché vorstelijke kleding kunt maken werd in Breda getoond.
• In Workum, één van de Friese steden liepen we door de St. Gertruidekerk, het Jopie Huisman Museum en kregen we in een pottenbakkerij uitleg over de procedure en het beschilderen van het aardewerk.
• Ook het Stedelijk Museum Kampen werd niet vergeten.

In 2017 werd met een nieuwe formule gestart: "Op bezoek om de hoek".
Aan onderstaande bedrijven en instellingen in of in de omgeving van Wijhe werd een bezoek gebracht: Image Sign - Handelsweg; Historische Vereniging Wijhe - Kerkstraat; Wijhezicht - Van Dedemplein; Limousin koeien - Waterstraat; Poppenspeelmuseum - Vorchten; Party Restaurant Lokate- Handelsweg; Lorre & Co - Industrieweg; Volatile - Industrieweg.
In 15 jaar werden er ongeveer 55 activiteiten georganiseerd. Na een bezoek aan een museum volgde vaak een wandeling door de stad of een rondvaart door de grachten. De dag werd meestal afgesloten met een etentje. Alle reizen werden met het openbaar vervoer gemaakt.
Kunst kijken bij de buren (een door het provinciaal bestuur bedacht idee) .
In mei 2008 ontvingen wij buurvereniging Dalfsen, in 2009 Olst, 2012 Welsum en in 2014 Raalte. In mei 2010 werden wij uitgenodigd door afdeling Olst, in 2011 door Welsum en in 2013 door Raalte.