Rond deze grote en actuele vraag organiseert Rijksmuseum Twenthe in Enschede dit najaar een grote manifestatie met drie tentoonstellingen en een uitgebreid activiteitenprogramma. Daarnaast heeft het museum vier kunstenaars gevraagd om onderzoek te doen in het landelijk gebied van Twente rondom onderwerpen die daar spelen. Veel van de grote vraagstukken van onze tijd komen namelijk samen op het platteland: de klimaatcrisis, stikstofcrisis, droogte, verlies van biodiversiteit, (duurzame) voedselvoorziening, energietransitie en grondstoffenwinning.

Wat betekent dit voor het landelijk gebied? Hoe ziet de toekomst van ons platteland eruit en welke belangen laten we het zwaarst wegen? Van wie is het land eigenlijk? Of zijn de belangen minder tegenstrijdig dan we denken en kunnen we al deze vraagstukken op een creatieve en gezamenlijke manier aanpakken?

Rijksmuseum Twenthe wil deze vragen samen met bezoekers verder verkennen. Door uit te zoomen en het verleden onder de loep te nemen, naar grondstoffenwinning en voedselproductie te kijken en met kunstenaars en activiteiten terug te keren naar het hier en nu. En hoe zien we de toekomst?

Afdelingsbijeenkomst Vrouwen van Nu – 9 november

In het kader van deze manifestatie organiseert Rijksmuseum Twenthe een afdelingsbijeenkomst voor Vrouwen van Nu op woensdagmiddag 9 november. Tijdens deze middag krijgen leden een rondleiding door de tentoonstellingen, waarna kunstenaar Wapke Feenstra meer zal vertellen over haar project ‘Koe en Landschap’.

In het kader van Terra Libera verkent kunstenaar Wapke Feenstra samen met drie boerenbedrijven uit Twente en Salland hoe het uiterlijk van de koe, en het daarmee samenhangende landschap rondom de koe de afgelopen decennia sterk veranderd is. Wat zeggen deze veranderingen over hoe we de koe waarderen?  De verkenningen die in het museum worden getoond, zijn tot stand gekomen in co-creatie met De Melkbrouwerij, De Melktapperij, Erfgoed Bossem en andere betrokkenen. Ze bestaan onder andere uit getekende grassen en kruiden, plattegronden van erven en foto’s uit persoonlijke archieven. Terugkerende vragen binnen het project zijn ‘hoe ziet je beste koe eruit, vroeger en nu’, ‘wat groeit er in de wei’, ‘wat kunnen we leren van het verleden’ en ‘hoe zal de toekomst van de koe en het landschap eruit gaan zien’.

Programma

13.00 Ontvangst met koffie/thee in het museum
13.15 Start rondleiding door de tentoonstelling
14.15 Presentatie over het project ‘Koe en Landschap’ door kunstenaar Wapke Feenstra
14.45 Pauze met koffie/thee en krentenwegge
15.00 Verder praten over het onderwerp met kunstenaar Wapke Feenstra, documentairemaker Annejet Brandsma*
16.00 Einde programma 

*) Annejet Brandsma is zowel fotograaf als filmmaker. Ze richt zich op het verbinden van culturen en het prikkelen van reflectie over sociale structuren. Haar documentaire “Vrouw van het Land” belicht de positie van boerinnen door de jaren heen en toont dat ondanks veranderingen, volledige emancipatie nog een weg te gaan heeft.

Praktische informatie

Dit programma wordt u aangeboden voor een speciale Vrouwen van Nu-ledenprijs van 12,50 euro. Met de code VVVNU2023 krijg je bovendien nog eens 20% extra korting. Leden kunnen zich aanmelden via de ticketshop op onze website https://tickets.rijksmuseumtwenthe.nl/platteland.

In totaal kunnen 50 leden deelnemen aan de afdelingsbijeenkomst. Wie het eerst komt, het eerst maalt!