Hier begint de zee. Echt waar.

Je ziet een opvallende stoeptegel, met een pijl richting de put of sloot:
“Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.”
Geen zee te bekennen, denk je. Toch klopt het.

Wat op straat belandt, zoals een snoeppapiertje, sigarettenpeuk, kauwgom of plastic dop, kan via regenwater en afvoerputten in sloten, rivieren en uiteindelijk in zee terechtkomen. Veel putten zijn namelijk direct verbonden met open water. Zonder dat we het doorhebben, begint de vervuiling van onze oceanen vaak gewoon voor onze deur, op de stoep, in onze eigen omgeving.

Bewustwording op straatniveau

Met deze stoeptegelactie wil Vrouwen van Nu mensen bewust maken dat afval niet op straat thuishoort. Vooral plastic afval is schadelijk, omdat plastic niet verdwijnt. Het breekt af in steeds kleinere stukjes, tot microplastics en zelfs nanoplastics. Die deeltjes komen via de waterkringloop in druppels en wind weer in zee en op land terecht. Dieren zien deze mini plastic stukjes aan voor voedsel, waardoor plastic uiteindelijk ook in onze voedselketen belandt. Microplastics vormen een bedreiging voor het milieu, de biodiversiteit, onze gezondheid en versterken bovendien de klimaatverandering. 

 

Voorkomen is beter dan opruimen

De eerste stoeptegels met de tekst “Ici commence la mer” verschenen in het voorjaar van 2019 in Cannes, Frankrijk. Een lid van Rotary zag het daar en bracht het idee naar Nederland. In Nederland liggen tussen de 6 à 7 miljoen straatkolken, waar peuken, kauwgom en plastic afval in verdwijnt. Vaak denken we dat dit water volledig gezuiverd wordt, maar vooral het kleine afval glipt erdoorheen en vervuilt rivieren en zeeën. 

De stoeptegel maakt deel uit van het project Plastic en ik? van Vrouwen van Nu, in samenwerking met End Plastic Soup. Sinds 2022 bundelen Vrouwen van Nu en End Plastic Soup van de Rotary hun krachten voor de bewustmaking van het probleem van plasticvervuiling en het reduceren van plastic-consumptie. De stoeptegels worden gelegd op drukbezochte plekken zoals bij scholen, winkelstraten, bibliotheken en gemeentehuizen.

Wat kun jij doen? 

  • Gooi je afval niet op straat, maar in de prullenbak
  • Vertel anderen over deze actie
  • Vraag een stoeptegel aan voor jouw buurt
  • Draag bij aan een schonere wereld, reduce, reuse & recycle:
    • Zeg nee tegen wegwerpplastic
    • Neem je eigen tas, fles, koffiebeker mee
    • Doe mee met een opschoonactie
    • Steun duurzame initiatieven 

Want elke zee begint ergens. Ook hier.

Project Plastic & ik

De stoeptegel ‘hier begint de zee’ is onderdeel van het project ‘Plastic & ik’. Meer weten over Vrouwen van Nu en dit project?