jaarvergadering 2019

Jaarvergadering Vrouwen van Nu met lezing over hulp aan vluchtelingen op Lesbos.

Op de jaarvergadering van 24 januari werd weer een aantal dames gehuldigd voor hun jarenlange lidmaatschap.

60 jaar lid: Mevr. J. Kroeze - Boer

55 jaar lid: Mevr. J. Hartlief - Ensing 
                  Mevr. A. Stoker - Wouda

50 jaar lid: Mevr. W.H. Groenwold - Baas
                  Mevr. E.G. Hamminga - Blauw
                  Mevr. B. Hartlief - Stevens

40 jaar lid: Mevr. L. Adams - Bakering
                  Mevr. M. Smit - Rutgers

Geesje feliciteerde de dames met hun jubileum en ze kregen een bloem overhandigd. Omdat mevr. J. Kroeze - Boer 60jaar lid was, kreeg ze ook een oorkonde.

We namen afscheid van mevr. W. Veneklaas - Slots (reiscommissie) en mevr. D. Reijnhout (cursuscommissie). Zij werden bedankt voor hun werk en kregen een tas met cadeaubon.

Onze secretaresse Loes van der Vet was aftredend maar wel herkiesbaar.

Voor foto's hier even klikken.

Voor deze avond zijn dhr. Pieter Wittenberg en mevr. Liesbeth Bloemendal uitgenodigd voor een lezing over de hulp aan vluchtelingen op Lesbos door de Shower Power Stichting.

Erna Adams was ook meegekomen om over haar ervaring als vrijwilligster daar te vertellen.

Liesbeth begon te vertellen over ons verdriet, bijvoorbeeld als je iemand verloren hebt. De mensen daar hebben ook verdriet. Een ander soort verdriet. Waar zij vandaan komen, woonden ze net als wij in een fijn huis met hun spulletjes. Nu zitten ze zo lang in een kamp. Ze weten niet wat voor toekomst ze nog krijgen met hun kinderen en waar ze ooit terecht komen.

Jaren geleden waren Liesbeth, Pieter en de zus van Pieter op Lesbos. De kampen waren er toen al en de toestand was schrijnend. Toen ze zoveel jaren later terug kwamen was er niets veranderd. Ze hebben toen Shower Power opgericht. In de kampen ontbreekt er van alles. Slecht sanitair, geen privacy en nog veel meer.

Ze kwamen op Shower Power, omdat de vrouwen en kinderen zich amper fatsoenlijk konden douchen. Met een busje halen ze vrouwen en kinderen op uit het kamp. Ze kunnen nu lekker douchen en hun kleren worden gewassen. Na afloop krijgen ze thee met fruit en wordt er met elkaar overal over gepraat. Voor de kinderen is er speelgoed.

Erna vertelt ook over haar ervaringen daar. Ze is een week op Lesbos geweest en in de herfst wil ze er weer naartoe.

De vrouwen moeten in de rij staan voor ticket om te douchen en meestal moeten ze dan nog wel veertien dagen wachten tot ze aan de beurt zijn.

Voor de mannen zijn ze ook op zoek naar een huis zodat die zich ook kunnen douchen. De mannen zijn erg bij dat ze dit voor de vrouwen en kinderen doen.

De organisatie Shower Power bestaat enkel uit vrijwilligers. Ieder betaalt zelf zijn vliegticket en zijn verblijf daar.

Het is heel erg dat in de toestand op Lesbos in al die jaren nog niets is veranderd.