Herkomst van voedsel

Geen enkel onderwerp gaat vaker over de tong aan tafel dan voedsel. Letterlijk en figuurlijk is ons eten en drinken gespreksonderwerp nummer één op verjaardagen, feesten en activiteiten. Daarom heeft Vrouwen van NU samen met boerinnen van LTO Vrouw & Bedrijf vorig jaar een Landelijk Voedsel Platform op touw gezet. Dat platform geeft vrouwen een voorstrekkersrol in het stimuleren van open gesprekken over waarden en verhalen achter ons voedsel. Smaken verschillen. En voedsel verbindt.

In de nieuwsbrief van Vrouwen van NU leggen we maandelijks een actueel voedselgesprek op tafel. Leden kunnen kort hun mening peilen. En diepere kennis en inzichten delen door te mailen. Zo stimuleren we een open gesprek over voedsel op ons bord, in de supermarkt, in de fabriek en op de boerderij. Dat doen we samen met boerenverenigingen ZLTO en LTO Noord. Boerinnen vertellen graag hun eerlijke en echte verhaal over voedsel om een beter beeld te krijgen wat er op ons bord ligt. Ontmoet boeren en boerinnen op deze website: https://www.dichterbijdeboerderij.nl/op-het-erf/ontmoet-de-boerin/.

Herkomst van voedsel
Deze maand gaat de herkomst van voedsel over de tong. Het sentiment in Nederlandse supermarkten kantelt naar meer promotie voor producten van dichtbij. Hollandse vlaggetjes, oranjestickers en lokale boeren en tuinders sieren steeds vaker de winkel. Het blijft echter vooral bij marketing. Wat zou jij graag nog meer willen om de herkomst van voedsel te versterken? Geen jouw antwoord via deze link.

Natuurlijk is dit slechts een simpele keuze uit 4 opties. Meer ideeën zijn altijd welkom. Mail naar: mark.de.jong@zlto.nl.   

Landelijk Voedsel Platform

Vrouwen van Nu heeft i.s.m. met LTO Vrouw & Bedrijf het initiatief genomen tot een platform. Het doel van dit initiatief is om de kloof tussen boeren en burgers te verkleinen door met elkaar het gesprek aan te gaan over wat is goed voedsel en wat komt daarbij kijken.

Met de informatie die is verzameld over de productie van voedsel is er een toolkit samengesteld, om een afdelingsbijeenkomst te organiseren. In de toolkit is een pubquiz opgenomen, het themamagazine over voedsel en een basis persbericht om lokale pers te benaderen. Deze toolkit is inmiddels 130 keer gedownload door lokale afdelingen. Ook kan een afdeling een boerin uitnodigen, opgeleid door de LTO Academie, die in overleg met de afdeling vertellen over de productie van voedsel in de praktijk. Vrouwen van NU-afdelingen hebben daar inmiddels 55 keer gebruik van gemaakt. Afdelingen die nog geen toolkit hebben aangevraagd of een boerin willen uitnodigen voor een gespreksavond kunnen dat doen via de website: https://vrouwenvannu.nl/aanbod/toolkit-landelijk-voedsel-platform/.