Leeskring 2

 Aan Anita Ootjers, begeleidster van onze leeskring, heb ik gevraagd verslag te doen van ons eerste seizoen. Wij zijn blij dat zij ons het komend seizoen weer wil begeleiden.

Haar verslag:

‘Voor iedere bijeenkomst vroeg ik de dames na te denken over een aantal thema’s uit het te lezen boek en YouTube filmpjes te bekijken met bijvoorbeeld een interview met de auteur of een trailer van het boek. Dit alles om goed voorbereid de bespreking in te gaan.

Als eerste lazen we dit jaar ‘De greppel’ van Herman Koch. Knap hoe Koch feiten en fictie mengt. Je herkent bijvoorbeeld duidelijk de burgemeester van Amsterdam en bepaalde situaties, maar het is ook een fictief verhaal. We vonden het een leuk boek.

Daarna was ‘De onderwaterzwemmer’ van P.F. Thomése aan de beurt. Een boek dat je tijdens het lezen een ongemakkelijk gevoel gaf. De hoofdpersoon had zijn hele verdere leven te kampen met een tragedie uit zijn jeugd en kon daar moeilijk mee dealen. Lekker leesbaar, mooie zinnen maar een teleurstellend eind.

‘Gaan, ging, gegaan’ van Jenny Erpenbeck belicht de problematiek van immigranten. Hoewel het een goed geschreven boek is en het thema uiterst actueel, raakte het ons niet echt. We hebben er lang over gepraat hoe dat nu komt.

‘Het einde van de eenzaamheid ’van Benedict Wells daarentegen werd unaniem als een fantastisch boek beoordeeld. Een mooi verhaal waar een ieder zich mee kan identificeren en ondanks dat het triest afloopt, toch voldoening geeft.

En ten slotte ‘Judas’ van de eind vorig jaar overleden Amos Oz. Met zijn eigen problematiek en een unieke schrijfstijl, een apart boek.

Vijf totaal verschillende boeken, waar we van hebben genoten en waar de waardering uiteraard uiteen liep. We sloten het seizoen af met een door mij gemaakte quiz, om te kijken wat we nog weten van de boeken die we gelezen hebben. Een vrolijke afsluiting van het seizoen. We kijken uit naar het volgend seizoen met ongetwijfeld weer mooie titels.

Contactpersoon van leeskring 2 – Janny van der Linde.       T 079 5931987 of E jannyvanderlinde@live.nl