Jaarlijks reisje vrouwen van nu

Jaarlijks reisje donderdag 24 mei 2018

 

Dit jaar ging het jaarlijkse uitje richting het Noorden. We hebben ondermeer een boottocht gemaakt waarbij we konden genieten van de zon.

 

 

Jaarvergadering 2018,

We begonnen met de notulen, daarna het jaarverslag en financieel verslag. Ook hebben we 2 nieuwe bestuursleden Frida ter Braak en Diny Nijmeijer. Tonnie Nieuwenhuis neemt in september de taken van Marietje Nijhof over. We zijn ontzettend blij met de extra steun.

Tijdens deze jaarvergadering hadden we 2 jubilarissen, Hanna Luttikhedde zij is inmiddels 50 jaar lid en Annelies Wammes zij is 25 jaar lid. Zowel Hanna als Annelies kregen een cadeau en bloemen. Na de pauze was er een verloting en verhalenbingo.

 

 

Dolf Ruesink, journalist

Op maandagavond 15 januari zijn we begonnen met een lezing van Dolf Ruesink. Werkzaam bij de tubantia. Hij vertelde een boeiend verhaal over zijn loopbaan journalist. Hierbij mocht hij onder andere Dries van Agt, Pim Fortuyn, Oleg Popov en Jomanda interviewen. Dit alles en nog veel meer beroemdheden die hij geinterviewd heeft zijn gebundeld in zijn boek "op het uitgelezen moment".

 

 

Harpiste Regina Ederveen,

Maandag 18 december hebben we het jaar afgesloten met harpiste Regina Ederveen. Het was een mooie avond waarbij wij allen genoten van de muziek met bijpassende verhalen die ze vertelde.

Moordverhaal, Nicolet Steemers,

Maandag 15 november heeft Nicolet het moordverhaal verteld. Het was een interactieve avond, waarbij Dini Nijmeijer de dader ontmantelde. De opkomst was wederom goed.

 

 

25 oktober 2017 Amersfoort

Op woensdag 25 oktober zijn we een dagje naar Amersfoort geweest. Onder leiding van een geweldige gids hebben we veel gezien en gehoord deze dag. Het was een indrukwekkende dag.

 

 

 

 

Lezing Corine Naranji

Op afdelingsavond van maandag 16 oktober hadden we als gastspreker Corine Naranji. Zij trouwde in 1965 in Delft met een Perzische student bouwkunde. Na zijn afstuderen vestigden zij zich in Teheran. Door de islamitische revolutie in 1979 werd het leven in Iran onleefbaar voor haar als westerse vrouw. In 1982 vluchtte ze met haar twee kinderen naar Nederland. Haar man bleef echter achter uit solidariteit met zijn land, zijn volk en zijn familie. Deze gebeurtenissen heeft zij beschreven in haar debuutroman : 'Bittere Thee'. 

Op een boeiende wijze vertelde zij haar verhaal deze avond, onder grote belangstelling van onze leden.

 

 

 

 

28 augustus, boerenklompgolf bij de grimberghoeve in Notter.

Een mooie zonnige middag waar we op de fiets naar Notter gingen.

Bij de grimberghoeve werden we verwelkomd met koffie en met wat lekkers. Waarna er boerenklompgolf werd gespeeld. 

 

 

 

23 mei, provinciale wandeling rond Hardenberg.

Een mooie zonnige dag, waarbij 5 dames weer mee hebben gelopen in Hardenberg. Een prachtig buitengebied, waarbij we ondermeer Rheeze hebben bewonderd. De ochtend werd afgesloten met een lekker broodje en een kop soep. Volgende keer gaan we in Delden lopen.

 

 

24 april, laatste afdelingsavond van het seizoen met de Neighboursisters

De laatste afdelingsavond van dit seizoen hebben we afgesloten met een gezellige avond verzorgd door de Neighbour Sisters. De opkomst was goed en de sfeer was prima. We hebben deze avond genoten van deze 2 dames. Dit zangduo staat garant voor een uitstekende sfeer en veel interactie met het publiek. Zangtalent, kleinkunst en een vleugje cabaret. We werden meegenomen vanaf de jaren 50, met onder ander the Beatles, Annie M.G. Schmidt, Wim Sonneveld, Andre Rieu, Karin Bloemen. Het was een mooie afsluiting van het seizoen.

 

23 maart, Workshop Mozaiek

Met 6 dames waren we deze dag in Saasveld bij Kampboer, voor een workshop mozaiek! Een heerlijke middag, waarin we creatief bezig konden zijn. De locatie was helemaal top! Twee verbouwde varkensschuren, waarin 6 luxe lokalen voor diverse workshops! Hier kunnen we nog wel een aantal jaren terecht voor verschillende workshops! Wij hebben tegeltjes en serviesgoed verknipt om vogelhuisjes, vlinders en een schaal te beplakken. Voor iedereen de eerste keer, en we gingen allemaal met een leuk werkstuk naar huis, waar we dan thuis nog wel zelf het voegwerk moesten verrichten!

10 maart, NL Doet

In het kader van "NL Doet" kwamen deze dag ongeveer 10 van onze leden bij elkaar in "De Waarf", om hun handen uit de mouwen te steken en zwerfvuil rondom Enter op te gaan ruimen! We begonnen natuurlijk met een kopje koffie met iets erbij, want we moesten eerst het werk bespreken, nietwaar? Daarna verdeelden we ons: een paar dames bleven rond de Lee, een paar liepen langs de Bornerbroekseweg en een aantal reden naar de op- en afrit van de N347 (S15). In totaal werden meer dan 10 vuilniszakken vol verzameld in een kleine twee uur tijd! Het gaf ons een zeer voldaan gevoel! En we besloten (tijdens onze nabespreking onder het genot van koffie met krentewegge...haha!!!) dat dit niet de laatste keer is, dat we aan NL doet meedoen! Er moeten genoeg klussen zijn, waarbij wij ons verdienstelijk moeten kunnen maken, dus daar moeten we ons het komende jaar maar eens op bezinnen....., al blijft het afval verzamelen altijd nuttig, want slechts een week later hadden we alweer 10 zakken vol kunnen verzamelen!)

2 maart, Stadswandeling

Om 12.30 uur vertrokken we vanaf het dienstgebouw met ongeveer 30 dames richting Ootmarsum. Ook was er een rolstoelbus geregeld, zodat we ook rolstoelers mee konden nemen! Ondanks het druiligere weer was ook deze stadswandeling zeker weer de moeite waard. Onder begeleiding van een gids zagen we heel andere kanten van Ootmarsum. De straatjes waar we normaal doorheen slenteren kregen nu een heel andere betekenis door zijn uitleg.

Na deze rondleiding van een uur, hebben we genoten van een kopje koffie met krentewegge. Als afsluiting hebben we een bezoek gebracht aan Hot Marks Glasblazerij. Deze heer liet de techniek van het vak zien en was ook een echte entertainer. Interessant maar ook heel gezellig. Rond de klok van 5, toen ook een groepje verdwaalden zich weer bij ons gevoegd hadden...,zijn we weer richting Enter vertrokken.

 

13 februari

Tijdens een enigszins chaotisch verlopen jaarvergadering, werden de activiteiten van het afgelopen jaar nog eens belicht, en wat dat allemaal gekost had...: de kascommissie was tevreden, dus het bestuur kan met een gerust hart verder in het nieuwe verenigingsjaar! 

En er werden 4 trouwe leden gehuldigd! Minie Kornegoor en Gerda Kappert zijn al 25 jaar lid, zij ontvingen een boeketje en een aandenken. Dinie Nijenhuis is 40 jaar lid en ze herinnerde zich haar eerste afdelingsavond zelfs nog! Ook zij kreeg een bloemetje en aandenken! Maar de kroon spande Gerrie Jansen! Al 50 jaar lid!! En nog steeds een actief lid! (Vanmiddag nog aan de wandel met de tuinclub!) Ook zij herinnerde zich nog haar eerste afdelingsavond, maar de tijd ontbrak om het te kunnen vertellen...

En toen waren er nog twee boeketten over: voor de vertrekkende bestuursleden! Annelies Wammes mag eindelijk op haar lauweren rusten, nadat zij 14 achtereenvolgende jaren de club gediend heeft als penningmeester!!! Voor haar in de plaats komt Toos Heering als penningmeester in het bestuur. Toos heeft zich de afgelopen maanden al een actief bestuurslid getoond! En Marian Bakx mag een ander plekje in de zaal zoeken tijdens de afdelingsavonden. Zij heeft de afgelopen jaren wat leven in de brouwerij gebracht en laat alle activiteiten nog niet helemaal los, want ze blijft nog actief voor de kookclub en de creaclub, en blijft nog de website verzorgen, maar nu samen met Ina Nijkamp, die in haar plaats in het bestuur komt. Ook Ina is al een paar maanden actief geweest binnen het bestuur. Zij wordt "algemeen lid" en zal naast de website alle voorkomende taken op zich nemen. Marianne Homan neemt het voorzitterschap van Marian Bakx over, zij zit al 3 jaar in het bestuur.

Na de pauze, waarin we ons weer voor vele activiteiten konden opgeven, nam Laura Nijkamp het woord, zij gaf een heel heldere uiteenzetting over wat haar werk als criminologe inhield, ondersteund door een mooie powerpoint-presentatie, presenteerde zij met het grootste gemak en betrok op een leuke manier haar publiek erbij! We zijn weer een beetje wijzer geworden en weten in ieder geval, dat een crimineel niet aan zijn uiterlijk te herkennen is!!

 

16 januari

De eerste afdelingsavond in het nieuwe jaar, was meteen een heel leuke en interessante! De heer Huijsmans, onze spreker van vanavond, heeft jarenlang op het bevolkingsarchief van de gemeente Zwolle gewerkt, en heeft dus heel veel namen voorbij zien komen. Na zijn pensionering kon hij die namen kennelijk nog niet goed missen en dus heeft hij er een hobby van gemaakt om achtergronden achter familienamen te zoeken, en zijn kennis te delen met anderen, tijdens lezingen zoals die bij ons! Het was een enthousiaste lezing, waarbij we heel wat te weten kwamen, over het ontstaan van familienamen, in de tijd van Napoleon in Nederland, over typisch streekgebonden namen, over namen die iets zeiden over het beroep van de drager, of over de plaats waar ze vandaan kwamen. Het leukste deel kwam na de pauze, waarin dhr. Huijsmans namen van onze leden besprak! Helaas waren een aantal dames, waarvan hij de naam wilde bespreken, niet aanwezig....zo zie je maar weer...: je kunt geen avond overslaan!

De heer Huijsmans had zich heel goed voorbereid op deze avond: er is ongetwijfeld heel wat spitwerk aan te pas gekomen, om zoveel over de Enterse (en geïmporteerde) namen te weten te komen, maar hij is dan ook goed geholpen door de afdeling Bevolking van de gemeente Wierden! En hij noemde een aantal nuttige websites, waar je veel te weten kunt komen over namen en aanverwante wetenswaardigheden! Deze websites wil ik hier ook nog even noemen:

www.delpher.nl : hierop vind je kranten uit vervlogen tijden gedigitaliseerd. Als zoekterm op deze site kun je dus je eigen naam invoeren en zien wat er ooit in de krant heeft gestaan over je familie.

www.meertens.knaw.nl : de website van het Meertensinstituut, die meerdere databanken beheert. Ga hierop naar: meertensinstituut→databanken→Familienamen

www.wiewaswie.nl : de website om je stamboom uit te zoeken. Daarbij kan ook van belang zijn de website van het centraal bureau genealogie:

www.cbg.nl

Zo, dames: dit was het huiswerk dat ik beloofd had te doen na deze avond! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en dat jullie op zoek gaan naar nog veel meer wetenswaardigheden over namen die niét genoemd zijn door de heer Huijsmans.!

 

5 januari

Het nieuwe jaar is begonnen met onze traditionele nieuwjaarsreceptie! Het was een heel geanimeerde bijeenkomst, waar meer dan 40 leden op afkwamen! De goede wensen klonken volop door de zaal en uiteindelijk toostten we op het nieuwe jaar met een kleurig glas bowl! Onder het genot van koffie, thee of bowl keken we tevens naar de beelden van het afgelopen jaar...: met meer dan 400 foto's lieten we een actief jaar de revu passeren!