Voorjaarsspeech landelijk bestuur 2023

Voorjaarsspeech Vrouwen van Nu 2023

Vooruit!

Soms heb ik het nodig: dat iemand tegen me zegt’ kom op, vooruit, ga aan het werk…’ En soms ook zeg ik het tegen mezelf’ ga gewoon beginnen en heb je geen zin, dan maak je het maar!’ Ook een vereniging heeft het soms nodig dat ze een zetje krijgt, dat er gezegd wordt; kom op, vooruit! We moeten onszelf weer wakker schudden, van de bank komen en aan de slag gaan.

Onze oma’s en moeders deden nog aan de voorjaarsschoonmaak.  Die grote schoonmaak dateert uit de tijd dat onze huizen nog werden verwarmd met hout en kolen. Dat zorgde ervoor dat alles bedekt werd met een roetlaagje. Bij het aanbreken van de lente kon de kachel uit en werden de huizen gelucht en grondig schoongemaakt. Nu met cv is dat gelukkig verleden tijd maar sommigen voelen toch de drang om in het voorjaar extra te poetsen. Jullie ook? Ik niet maar ik denk wel dat het goed is om af en toe eens goed “huis te houden”. Alles van z’n plaats, weggooien wat niet meer nodig is, opruimen en schoonmaken. Als ik zo’n dag door mijn huis ga, voel ik me daarna heel tevreden. Ik doe dan, vaak voordat er visite komt, meer in het huis dan de hele week ervoor.

Het klopt dat je met het opruimen van je huis ook je hoofd opruimt. Ook Vrouwen van Nu staat voor een “grote schoonmaak”. We moeten goed naar onze vereniging kijken en beslissingen nemen. Wat ruimen we op, wat maken we schoon, schudden we op. Voor het eerst in onze geschiedenis is het nodig dat we onszelf als vereniging “goed onderhanden nemen”. Let wel. Het gevaar bestaat dat we het kind met het badwater weggooien en dat is het laatste wat moet gebeuren. Goed kijken waar we voor stonden…staan we daar nog steeds voor? Goed kijken wat ons verbond en wat we belangrijk vonden. Bindt ons dat nog steeds en vinden we het ook nog belangrijk?

Wij zijn nog steeds de grootste vrouwenvereniging van Nederland maar kunnen we dat blijven? Ik denk dat het realistisch is om te denken dat we zullen krimpen als we naar de leeftijdsopbouw van onze club kijken. Maar het bij elkaar komen en elkaar ontmoeten vinden we nog steeds heel belangrijk. We willen de vereniging niet opheffen daarvoor is er te veel moois binnen Vrouwen van Nu. We zijn een waardevolle vereniging en daar moeten we met z’n allen zuinig op zijn maar om werkelijk te genieten van de dingen die belangrijk voor je zijn zul je eerst afstand moeten doen van de dingen die hun tijd hebben gehad.

Dus gaan we aan de voorjaarsschoonmaak, halen we de bezem erdoor. Bezuinigen we op heel veel dingen w.o. personeelskosten en op onze huisvesting en kijken we heel nauwkeurig wat er “weggegooid” kan worden om daarna weer met frisse moed en een opgeruimd hoofd verder te gaan.

We zullen de handen uit de mouwen moeten steken en met nieuw elan en trots onze vereniging presenteren. Want ook dat is nodig, dat we weer trots worden op onze mooie vereniging en dat uitdragen. We zullen anderen moeten laten zien wie we zijn en wat we doen. Dat je als lid van Vrouwen van Nu een netwerk om je heen hebt en misschien daardoor minder eenzaam zult zijn. Maar als je ons niet kent zul je nooit lid worden. Nog te vaak hoor ik: Vrouwen van Nu, nooit van gehoord. Daar moet verandering in komen. Laten we allemaal nadenken hoe we onze vereniging zichtbaarder kunnen maken in onze maatschappij te beginnen in onze eigen omgeving, stad of dorp.

April 2023