Fotoalbums

CREA
Maandag 20 maart 2023

Vanmorgen met de Crea gezellig geknutseld en haasjes gemaakt voor de Pasen
Tonny Bijvoet

Klik hier voor de foto

----------------
 GEZELLIGE AVOND MET DE HORNSINGERS
Woensdag 15 maart 2023

Met 70 dames genoten van een gezellige muzikale avond met een optreden van de zanggroep the Hornsingers. Vanaf het begin zat de sfeer er goed in, met gezellige muziek  die voor ons heel  herkenbaar was. Je kon meezingen en dansen.
Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s

=========
 

BEZIGE BIJ
Dinsdag 7 maart 2023.

Wij hebben wat oude beesten van stal gehaald en die een nieuw jasje gegeven.

Zo kunnen ze weer een paar jaar mee!

Het was een gezellige ochtend en 

een onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers hebben wij flink gewerkt.

Ineke Haak

Klik hier voor de foto's

==========

BEZOEK VERZETSMUSEUM

Op 23 februari met de cultuursnuivers naar het Verzetsmuseum in Amsterdam.
Na begroeting op Amsterdam CS gaan we met 16 vrouwen (helaas zijn 3 verhinderd) met de tram naar de Plantage Middenlaan voor koffiestop bij Koosje, altijd gastvrij en gezellig. Vandaar lopend naar het museum om de hoek.
Na een grondige verbouwing is het Verzetsmuseum december j.l. weer heropend. In het vernieuwde museum lopen bezoekers door zes fases van de bezettingstijd. Beelden van bezetting en verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke periode wordt geintroduceerd door een grote filmprojectie met animaties, en honderd persoonlijke verhalen in prachtige decors brengen de geschiedenis tot leven.
Verhalen van Duitse bezetters, geallieerde bevrijders, burgerslachtoffers, dwangarbeiders en collaborateurs maken het verhaal compleet. Toch ligt de nadruk op de ontwikkeling van het verzet, op dilemma’s waarmee mensen onder de dictatoriale bezetting te maken kregen. Ook werd 25 februari 1941 aan de oproep om te staken tegen de geweldadige razzia op Joden door tienduizenden gehoor gegeven.
Zeker ook heel bijzonder is het verzetsmuseum Junior, een aparte ruimte waarin verschillende ingerichte huisjes staan. Je kunt hier de waargebeurde verhalen van 4 jonge kinderen beleven en beluisteren. Kinderen die in het kielzog van de ouders verkeerde dingen deden.
Alle verhalen en beelden zijn zondermeer indrukwekkend. Het museum laat zien dat verzet in een tijd van dictatoriale onderdrukking niet gemakkelijk was.
Een verhaal dat ook nu relevant is !
Na bezoek aan museum komen we weer terug bij Koosje voor een lunch. Na afloop nemen we op CS weer afscheid van elkaar met veel dank aan Ellie en Leitjeng voor de uitnodiging en begeleiding. Persoonlijk vind ik dat iedereen, jong en oud, dit museum een keer bezocht moet hebben opdat deze afschuwelijke geschiedenis nooit wordt vergeten.

Aja van Nassau

Klik hier voor de foto,s
 =========
 
TUINGROEP VIBURNUM

Donderdag 23 februari 2023
Het was weer een inspirerende ochtend met leuke ideeën van Wil, verder hebben we  met verschillende bloembolletjes en mooie takjes  gewerkt. We hebben weer wat handigheidjes geleerd.

Sita Pommerel

Klik hier voor de foto's
 ========

BEZIGE BIJ
Dinsdag 7 Februari 2023

Wij hebben weer kaarten gemaakt.
Nu d.m.v. wax en een strijkijzer.

Leuk werk en iedere kaart wordt weer anders. Ook heel verrassend voor de maakster.

Ineke Haak

Klik hier voor de foto's
 =========
 JAARBIJEENKOMST
Woensdag 15 februari 2023

Vanavond zijn 71 dames naar de Tabor gekomen.
Om 8 uur opent Irene Nollet de avond. Welkom iedereen.

Mededelingen:
I.v.m. het opheffen van veel plaatselijke verenigingen krijgt het landelijk bureau minder inkomsten en is na overleg besloten de bijdrage voor de provincie een jaar stop te zetten.
Men kan zich vanavond nog inschrijven voor de diverse interessegroepjes. Echter, als er niet genoeg animo is gaan deze groepjes niet starten.

Hierna wordt de agenda van vanavond behandeld, Notulen hiervan zullen door de secretaris worden gemaakt.
Nogmaals een dringende oproep om zich te melden als lid van het bestuur. Treden er niet voldoende dames toe dan gaat het niet goed komen met onze mooie afdeling.
Diverse dames vertellen hoe leuk het is om in het bestuur te zitten, zijzelf hebben het met heel veel plezier gedaan, dus hun oproep, kom op, meld je aan.
Gelukkig komt Maaike Jagerman wel nieuw in het bestuur. Zij stelt zich aan ons voor en hoopt op een leuke en goede samenwerking. Welkom Maaike!

Ook gaan er drie dames als afgevaardigde naar de jaarvergadering van de Provincie in Obdam op 20 april, t.w. Antoinette Bol, Berta van Mourik en ondergetekende.

Er zijn dames die ‘s avonds de deur niet meer uit kunnen/willen en daarom nooit naar de thema-avonden komen. Het bestuur gaat bekijken of we ook naar de middag kunnen gaan en dan afwachten hoe dit uitpakt.

Tot slot wordt er afscheid genomen van twee bestuursleden.
Leitjeng Ou stopt na zeven jaar enthousiaste inzet. Zij krijgt de bekende oorkonde, bloemen en Irene draagt een mooi gedicht voor. Heel veel dank voor alles..
Ook Evelien Kikkert stopt wegens persoonlijke omstandigheden en krijgt een mooie orchidee. Ze blijft wel de ledenadministratie doen.

Na de pauze is er een optreden van zangeres Rina met haar man Leo achter de knoppen. Ruim een uur lang zingt zij gezellige liedjes, Nederlands, Engels en zelfs een mooi Spaans nummer. En ja hoor, de voetjes gaan van de vloer en er gaat een lange sliert dames in polonaise door de zaal.

Hopelijk komen er nog aanmeldingen voor het bestuur en kunnen we helemaal spreken van een geslaagde avond.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto,s en als laatste een video van de polonaise

 

==========

DE EEUW VAN JULIANA

Donderdag 26 januari 2023

De Cultuursnuivers

Dertien dames verzamelen zich om naar de Nieuwe Kerk te gaan.
Hier is de tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen.
Een koninklijke tentoonstelling die ons meeneemt in het leven van Juliana, de vorstin “naast de rode loper”, vaak wars van protocol, eigenzinnig, best modern en soms haast rebels.

Via foto’s, voorwerpen, films en verhalen van min of meer bekende Nederlanders krijgen wij een indruk van de koningin die onze generatie voor een groot deel bewust heeft meegemaakt. En daarom ook zo leuk voor ons om dit allemaal op ons gemak te bekijken en te beluisteren.
We zien haar vanaf haar geboorte tot haar overlijden, alles schitterend gepresenteerd in deze mooie kerk. Zeker de moeite waard!

Hierna gaan we nog naar Café De Roode Leeuw op het Damrak.
Daar doen we ons tegoed aan de nodige drankjes en hapjes. Gezellig!
Met de bus weer terug naar Purmerend.
Het was een heerlijke dag, met dank aan Ellie, Lei Tjeng, Babs en Tonny.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto's

==========

THEMAAVOND MET PETER VAN BREEMEN

Woensdag 18 januari 2023

Ondanks het slechte weer was er een grote opkomst voor de lezing. De avond werd geopend door Lei Tjeng met een aantal mededelingen.

Eerst even een moment van stilte vanwege het overlijden van ons lid Ans de Vos.

Ria de Vlugt wilde weten of er nog mensen interesse hadden voor Rieu in de bioscoop de Vue op 29 januari a.s. 

Lei Tjeng deelde mee dat Jan Broekhuizen is gestopt met rondleidingen in Amsterdam.

Hierna verwelkomde  Lei Tjeng Peter van Breemen en zijn dochter en gaf hem het woord.

Peter van Breemen schrijver van het boek ‘Vader onbekend’ , gaf ons een kijkje in zijn persoonlijk verhaal over een 50 jaar durende zoektocht naar zijn vader.

Peter van Breemen woont in Heemskerk en groeide op zonder vader, terwijl zijn moeder bleef zwijgen. Die ervaringen heeft hij uiteindelijk verwerkt in zijn recent uitgegeven boek Vader Onbekend, het verhaal over de jaren strijd die hij moest leveren om uiteindelijk te ontdekken wie zijn vader was.

Zijn tips voor anderen die op zoek zijn of gaan, begin eerst met familie te praten. Dit kan veel nuttige informatie opleveren. Zijn zoektocht heeft bijna 50 jaar geduurd en heeft hij gedurende deze reis veel geleerd.
Het heeft hem tot de persoon gemaakt die hij nu is. De weg zelf was zijn bestemming.

Het belangrijkste in een zoektocht als de zijne is dat je niet opgeeft. Je kunt veel tegenslagen tegenkomen, daar moet je rekening mee houden. Uiteindelijk zal je jouw doel bereiken.

Na de pauze was er nog de mogelijkheid  aan hem vragen te stellen. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Veel dames hadden ook zijn boek gekocht.

Aan het eind van zijn lezing bedankte Irene Nollet hem voor het indrukwekkende verhaal en bood Peter een fles wijn aan. Aan de hals van de fles zat symbolisch een boekje door haarzelf gemaakt.
Het was een zeer enerverende avond.

Ellie Korzelius 

Klik hier  voor de foto,s

==============

80+ KOFFIEOCHTEND
Maandag 16 januari

Ondanks het slechte weer zijn de dames allemaal gekomen. 3 dames waren jarig of jarig geweest. We werden getrakteerd op iets lekkers bij de koffie. We waren met 18 dames. Zoals altijd heel gezellig

Ellie Korzelius

========

CREA

Maandag 16 januari 2023

Vanmorgen in het Purmerkerkje geknutseld met houten schijfjes. Het zag er gemakkelijker uit dan het was. Hier en daar werd er flink gemopperd, maar het is toch gelukt en het resultaat is te zien op onderstaande link. 

Tonny Bijvoet

Kijk hier voor het prachtige resultaat.

=======
 BOWLEN
Vrijdagmiddag 6 januari in het nieuwe jaar weer gezellig gebowld met 9 dames.

Het is soms wel hard werken, maar wel leuk en gezellig. Na afloop nog even wat gedronken en geproost op het nieuwe jaar.

Hopenlijk kunnen we weer een sportief jaar tegemoet zien.

Tonny Bijvoet

Klik hier voor de foto,s

=========

BEZIGE  BIJ

Dinsdag 10 januari 2023

Vandaag waren wij maar met zijn zessen.

Wij hebben weer kaarten gemaakt, nu met de Spirella techniek.

Eenvoudig te doen volgens Elly. Maar er moet geteld worden, de draden moeten bv van 6 naar 12 en dan van 18 naar 24 enz.

Maar tellen en praten gaat niet samen. Dus hoorde je steeds: oh ik ben de tel kwijt, Elly waar ben ik nou, ik moet het uithalen, en ik snap er niets meer van. 

Het is echt een wonder dat de kaarten zo goed als klaar zijn gekomen. Er moeten alleen nog wat versiersels op.

Ondanks alle problemen was het weer een gezellige ochtend.

Ineke Haak.

Klik hier voor de foto,s

=========

NIEUWJAARSBIJEENKOMST
Woensdag 4 januari 2023

Vanmiddag zijn 72 dames naar de Tabor gekomen om het nieuwe jaar in te luiden.
Koffie, thee en heerlijke koeken staan al klaar.
Irene Nollet heet iedereen van harte welkom.
Helaas kunnen Leitjeng Ou en Evelien Kikkert wegens ziekte niet aanwezig zijn.
Het is fijn om vandaag gezellig bij elkaar te zijn, er is weer genoeg te bepraten.
Tussendoor zijn er wat “optredens” van diverse leden.
Antoinette Bol schittert als Zuster Veronique en Thérèse Steinmetz, Miny Massar heeft een klein gedichtje van Toon Hermans, Carry de Swart heeft een leuk verhaal over een oma, een kleinkind en fileleed en Ellie Korzelius draagt een prachtig gedachten gedicht van Mark Verhees voor. Tot slot vertelt ondergetekende over de geschiedenis van de oudejaarsconference.
In de pauze zijn er de nodige drankjes en heel veel advocaat met slagroom en heerlijke bowl. En er gaan schalen met allerlei hapjes rond, we worden verwend.
Om 4 uur komt de middag ten einde maar niet voordat Irene een noodkreet uit: In februari is de jaarvergadering en zoals het er nu uitziet bestaat het bestuur dan nog maar uit drie leden, Leitjeng en Evelien gaan stoppen. Drie is te weinig en onwerkbaar dus er zijn dringend nieuwe bestuursleden nodig. Denk er over en meld je aan! Het voortbestaan van onze afdeling staat op het spel!

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto's
 ==========

 TUINCLUB VIBURNUM
 Bijeenkomst van de tuinclub donderdag 22 december 2022

Fijne feestdagen gewenst  en een gezond en gelukkig 2023
Trudi Snijders

 Klik hier voor de foto

=============

 LADY,S DAY 2E GROEP
Op donderdag 15 december  2022 vertrok de 2e ploeg met 21 dames uit Monnickendam en 22 uit Purmerend naar Boskoop. Onze vertrouwde chauffeur Kees  had weer een bus vol dames, die gingen shoppen bij Van der Klooster. En ze hadden er zin in!

Toen we aankwamen stonden de dames Van der Klooster ons op te wachten met heerlijke koffie en gebak.

Na de koffie begon de modeshow, drie dames showden enthousiast de mooiste combinaties en dit alles wordt aan elkaar gepraat door de charmante lady-speaker.

Na de modeshow stond een heerlijke lunch klaar. Daarna werden we in twee groepen verdeeld, één groep ging naar de winkel en de andere groep ging mee voor de pub-quiz.  Dan worden de groepen gewisseld. Beide groepen kunnen uitgebreid kijken en passen en het enthousiasme om wat te kopen was groot.

En dan gingen we weer richting huis, uitgezwaaid door de dames van Van der Klooster. Die hebben vast een mooie omzet gedraaid, er gingen heel wat gevulde tassen mee de bus in.

Ondanks de files  kwamen we nog aardig op tijd in Purmerend aan.

Wat was het leuk en gezellig, dames van de reiscommissie, hartelijk dank, het was weer een geslaagde dag.

Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s

============
 KERSTAVOND

Woensdag 14 december 2022 tegen 5 uur loopt de grote zaal van de Tabor vol.

Honderd dames zijn bij elkaar gekomen om samen Kerstavond te vieren.

De tafels zijn fraai gedekt met rode en witte tafellakens en wijnflessen (lege!) met lichtjes erin en mooi versierd.

WK Catering heeft gezorgd voor een prachtig buffet, voor elk wat wils en daar wordt lekker van gesmuld. (En de restanten van het buffet staan aan het einde van de avond klaar voor de liefhebber om mee naar huis te nemen).

Het dessert wordt door het personeel aan tafel gebracht, ook dat is heerlijk!

Ondertussen worden er de nodige drankjes bij genuttigd.

En dan, om 7 uur, komt het koor Forever Young uit Volendam binnen.

Eerder dan verwacht of afgesproken, maar het optreden gaat beginnen. De koffie en thee met wat lekkers worden ondertussen uitgedeeld. Even improviseren dus.

En de dames die alleen voor de avond zijn gekomen, moeten het eerste stukje van het optreden helaas missen.

Het koor, onder leiding van dirigente Monique Molenaar, brengt een mooie medley van Kerstliederen en andere min of meer bekende liedjes. En wat klinkt het mooi, het meerstemmige van de 11 mannen en 21 vrouwen, prachtig. Het is echt genieten.

Na de pauze worden de vijf dames van het bestuur even in het zonnetje gezet. Er is geld opgehaald bij de leden en als dank voor hun geweldige inzet het afgelopen jaar ontvangen zij een mooie attentie. Dik verdiend.

Hierna gaat het koor enthousiast door met optreden dat wordt afgesloten met Chiquitita van Abba.

Rond half 10 komt er een einde aan een mooie avond.

Alle koorleden krijgen als dank een door Antoinette en Ria gemaakte Kerstbal.

Tot slot worden Jos, Loes en Josje, vrijwilligers van de Tabor, met een leuke attentie bedankt voor hun inzet, vandaag en tijdens onze andere avonden.

Ook alle dames krijgen zo’n prachtige bal bij vertrek, zo leuk.

Het was een geweldige avond. En wat een klus om dit weer voor elkaar te krijgen. Hartelijk dank aan alle dames die dit alles mogelijk hebben gemaakt.

Marianne van der Weide
 

Klik hier voor de foto's van de voorbereiding en het maken van de kerstballen

Klik hier voor de foto's van de kerstavond
=============

KERSTREISJE NAAR DUIVEN
Vrijdag 9 december 2022

Vandaag ons jaarlijkse kerstuitje. Deze keer gingen we naar Duiven.

We vertrokken om 10 uur vanaf het parkeerterrein bij AH.
Het was gelijk al heel gezellig in de bus met onze vertrouwde buschauffeur Kees.

Om 2 uur waren we in Duiven. Na eerst koffie te hebben gedronken bij de ingang van het mooie tuincentrum, ging iedereen op pad om zich te vergapen aan de prachtige afdelingen met kerstversieringen en kerstdorpen.

Ook de roltrap was prachtig versierd en zeker de moeite waard om even te bewonderen.

Voldaan en moe vertrokken wij weer naar Purmerend. Onderweg trakteerde de reiscommissie op een krentenbol en een mandarijn.  De traditionele worst van Clara werd  vanwege de droge dag weer uitgereikt aan Kees. Om 10 minuten voor half 7 kwamen we aan op de het parkeerterrein bij AH.

Antoinette en Elly hartelijk bedankt voor het organiseren van deze mooie dag.

Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto's. 

=========
 LADY’S  DAY
Woensdag 23 november 2022

Om 9 uur vertrekt chauffeuse Miranda met een bus vol dames, we gaan shoppen bij Van der Klooster in Boskoop. En we hebben er zin in!

Om kwart over 10 komen we aan en dan is daar koffie met gebak, lekker.

Om 11 uur start de modeshow, drie dames showen enthousiast de mooiste combinaties en dit alles wordt aan elkaar gepraat door de charmante lady-speaker.

Om 12 uur staat de lunch klaar, jus d’orange, koffie en thee, rozijnenbrood, een ham-kaas croissant en voor de vitamientjes zijn er mandarijnen. Dan worden we in twee groepen verdeeld, één groep gaat de winkel in en de andere groep gaat mee met Kees voor de pub-quiz. Twee rondes met 8 vragen over “nutteloze weetjes”. Dat is lachen hoor, sommige vragen zijn lekkere “ instinkertjes” en die Kees is een leuke humoristische quizmaster. En er zijn ook nog prijzen te winnen, hoe leuk is dat.

Dan worden de groepen gewisseld. Beide groepen kunnen uitgebreid kijken en passen en het enthousiasme om wat te kopen is best groot.

Tot slot is er advocaat met slagroom en worden er twee winnaars van de “shawltjes-prijsvraag” bekend gemaakt. De dames en Kees krijgen nog een leuk presentje van Antoinette, gemaakt door Ria de Vlugt.

En dan vertrekken we weer richting huis, nagezwaaid door de dames van Van der Klooster. Die hebben vast een mooie omzet gedraaid, er gaan heel wat gevulde tassen mee de bus in.

Ondanks de files komen we toch nog mooi op tijd in Purmerend aan.

Wat was het leuk en gezellig, dames van de reiscommissie, hartelijk dank, het was weer een geslaagde dag.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto,s

===========

80+KOFFIEOCHTEND
Maandag 21 november 2022

Vanochtend weer een gezellige koffieochtend met de 80+ dames. We waren met 14 dames in totaal, waarvan 2 dames die er voor de eerste keer bij waren. Tonny Crom was jarig en Bep Prins was 60 jaar getrouwd zij trakteerden ons op wat lekkers.  We kijken weer uit naar de volgende koffieochtend op maandag 19 december a.s.
Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s
 ==========

 Marieke Brown:
De wondere wereld van zeewier

Woensdag 16 november 2022

Vanavond zijn 53 dames naar de Tabor gekomen.
Zij worden door Evelien Kikkert welkom geheten.
Ook Marieke Brown en twee nieuwe leden krijgen een hartelijk welkom.

Marieke is voorzitter van de Stichting Zeewierwijzer.
Doel van deze stichting is informatievoorziening voor het grote publiek.
Er is een website, ze zijn actief op social media en er worden door het hele land lezingen gegeven.
De uitdaging is: iedereen elke dag wat zeewier.

Marieke vertelt enthousiast over zeewier voor voeding, verzorging en gezondheid.
Teveel om hier alles te benoemen. Wat weetjes:
In Nederland zijn zo’n 200 soorten zeewier. In Zeeland is wildgroeiende zeewier (groeit op rotsblokken en is meteen de kraamkamer voor kleine visjes).
Zeewier zorgt voor 50% van de zuurstof op aarde.
Zeewier is belangrijk voor de voedselvoorziening en is o.a. een goed alternatief voor zout/natrium en aanvulling op jodium en eiwitten.

Zeewier wordt in Nederland op stellages geteeld. In de Oosterschelde is een testlocatie en ook op Texel is een zeewierboerderij. Veel commerciële bedrijven zijn hiermee bezig en gelukkig zijn de overheid en wetenschap hierbij betrokken.

In de pauze wordt er uitgebreid geproefd, geoordeeld en gekocht.

Na de pauze komt koken met zeewier aan de orde en bespreekt Marieke wat ze hebben gemaakt tijdens een kookworkshop en hoe we de zojuist gekochte artikelen in gerechten kunnen gebruiken.

Voor verdere informatie: www.zeewierwijzer.nl en www.receptenmetzeewier.nl.

Evelien bedankt Marieke heel toepasselijk met biologische drop met zeewier als zouttoevoeging.

Tot slot doet Evelien een dringend beroep om tot het bestuur toe te treden en heeft Antoinette nog mededelingen over de reisjes:
Boskoop vertrek om 09.00 uur!
Er is nog plaats op 15 december (Boskoop) en 9 december (Intratuin Duiven).

Het was weer een gezellige en interessante avond.
Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto,s

====================

2e Bezoek Groote Museum Artis Amsterdam
Woensdag 9 november 2022

Ook vandaag vertrekken 13 dames voor een bezoek aan dit nieuwe interessante museum. Aja heeft hun dag van vorige week al mooi beschreven dus er valt weinig aan toe te voegen, wij doen hetzelfde en volgen hetzelfde programma. 

Wat wij vandaag ook hebben gedaan is meedoen aan de Samenkomst: Zien mijn ogen hetzelfde als die van jou.

Gastvrouw Kelly deelt platen uit met diverse afbeeldingen en dan blijkt dat iedereen toch verschillende dingen in zo’n prent opvalt. Interessant!

Ook wij vertrekken na een heerlijke lunch weer richting CS en huis.

Het was weer een mooie en gezellige dag, met dank aan Leitjeng en Tonny die gezorgd hebben voor een geslaagde dag.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto,s gemaakt door verschillende dames

========================

BEZIGE BIJ
Dinsdag 1 november 2022
Voor je het weet is het Kerst en moeten er kerstkaarten worden verstuurd.

Wij zijn alvast begonnen om die te maken. Door middel van irisvouwen, strookjes papier, kun je mooie kaarten maken. Door verschillend gekleurde stroken papier en de wijze waarop je het plakt krijg je een mooi effect en worden alle kaarten verschillend.

En het is erg leuk werk! 

Bedankt vriendinnen, het was ook weer een gezellige ochtend.

Ineke Haak

Klik hier voor de foto,s

============
 1E BEZOEK GROOTE MUSEUM ARTIS AMSTERDAM
Woensdag 2 november 2022

Trefpunt Amsterdam Centraal. 13 Vrouwen stappen op tram 14 richting Artis Groote Museum, maar eerst nog tijd voor koffie (met gebak) bij Koosje aan de overkant.

Een nieuw museum; er is jaren hard gewerkt om het rijksmonument aan het Artisplein te vernieuwen en te restaureren. Het bevat de oudste museumzalen van Amsterdam,  daterend uit 1855. De spil van het gebouw is de monumentale dubbele trap, vanwege de vorm ook wel 'vlindertrap' genoemd.

In het Groote Museum wordt je uitgedaagd om te kijken naar jezelf -de mens- en jouw positie ten opzichte van al het andere leven op onze planeet. Het prikkelt je zintuigen, zet je aan  het denken en laat je misschien ook even in verwarring achter. Je gaat bewegen, luisteren, ruiken en onderzoeken. 

Na een bezoek aan dit museum kijk je met andere ogen naar de wereld ! Een bijzonder en groots museum, het Museum van grote  vragen? Om bij te komen van alle indrukken en informatie schuiven we weer bij Koosje aan voor een heerlijke lunch en gaan vervolgens richting Centraal Station. 

Het was weer een dag met een gouden randje. Met dank aan het organiserende 4-tal.

Tot een volgende keer, 

Aja van Nassau 

Klik hier voor de foto's
=============

KARIN SMITS OVER LUDWIG VAN BEETHOVEN
Woensdag 26 oktober 2022

Vanavond zijn 72 dames naar de Tabor gekomen.

Irene heet alle dames en Karin Smits van harte welkom, ook een speciaal welkom aan twee nieuwe leden.
Irene vraagt ook een een moment stilte voor Kiet Davids-Hoogetoorn die onlangs is overleden.

Dan is het woord aan Karin Smits.
Staand voor een tafel, waarop een indrukwekkende verzameling attributen die te maken hebben met Ludwig van Beethoven, neemt zij ons mee op een reis door het leven van deze geweldige componist.

Beethoven wordt geboren in Bonn in december 1770 (hij heeft Vlaamse voorouders, vandaar VAN en niet von) en groeit uit tot één van de drie top-componisten Bach, Beethoven en Mozart (met Beethoven op 1, volgens Karin).
Na 250 jaar is zijn muziek nog steeds onverminderd populair.

Als twintiger verhuist hij naar Wenen waar hij rond z’n 26e doof wordt, iets wat hij jarenlang geheim hield voor zijn omgeving.
Met zijn oor óp de vleugel, om de trillingen op te vangen, blijft hij de mooiste composities maken. Ongelooflijk maar waar.

Via o.a. citaten uit zijn vele aantekenboekjes en muziekfragmenten krijgen wij een beeld van de componist en zijn muziek.
Ook in een korte tekenfilm wordt op geweldige wijze zijn hele leven uitgebeeld..

Op 26 maart 1827 sterft hij, na de laatste jaren gekwakkeld te hebben met zijn gezondheid.

De laatste muziek die wij te horen krijgen is de Missa Solemnis, Dona nobis pacem.
(Geef ons vrede, hoe toepasselijk in deze tijd.)

In anderhalf uur heeft Karin ons een mooi beeld gegeven van een bijzondere componist, musicus, virtuoos en dirigent.

Tot slot bedankt Irene Karin met een lekkere attentie voor deze interessante avond.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto's
=============

TUINGROEP VIBURNUM
27 oktober met onze Tuingroep Viburnum mooie  herfststukjes gemaakt, er kwamen weer prachtige creaties te voorschijn. Al met al weer een gezellige ochtend.
Wil Pannekoek
Sita Pommerel 

Klik hier voor de foto's

=============
 LADIES NIGHT
Op  woensdag 19 oktober 2022 hadden we weer een gezellige Ladies Night. In totaal met 23 dames namen we hieraan deel. Iedereen kon voordat de film begon een glaasje dubbelfris of een glaasje champagne nemen. Er stonden verschillende stalletjes met producten gericht op de ladies night. Ook ons lid Anja de Zwart stond met allerlei leuke hebbedingetjes.

De film van deze avond was de komische Nederlandse film “Ëen kwestie van geduld”. Deze was erg leuk.

In de pauze werd  er een verloting  gehouden.

Na de film was er nog een gezellig nazitten onder het genot van een drankje.

Onze dank gaat uit naar Ria de Vlugt voor de goede organisatie.

Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto’s

============

BEZIGE BIJ
Dinsdag 4 oktober 2022
Vandaag waren er 2 dames helaas niet aanwezig.

De opdracht was om flessen, kaarsenhouders, pompoenen of iets dergelijks te beschilderen of te beplakken.

Onder het genot van een kopje koffie met wat erbij werd er hard (?) gewerkt en heel veel gepraat.

Dat maakte het weer tot een gezellige ochtend met verschillende resultaten.

Ineke Haak

Klik hier voor de foto,s

=======================

TUINGROEP VIBURNUM
29 september 2022

Vandaag met een aantal van onze tuingroep een taartje gemaakt van verschillende bloemen en takjes.
Al met al weer een mooi resultaat .
Het was weer een gezellige ochtend.

Sita Pommerel

Klik hier voor de foto,s

============
Medewerksterslunch bij WherevogelsWoensdag 28 september 2022

Vanmiddag zijn de vrijwilligsters bij elkaar gekomen om te genieten van een gezellige lunch.
Deze lunch wordt aangeboden door het oude bestuur want we “hebben hem nog tegoed” van maart 2020, toen deze op het laatste moment moest worden afgeblazen door Corona.

Er is gezellig gedekt op lange tafels en in het midden staan schalen met heerlijke salades en ander hartig beleg en er wordt begonnen met een lekkere kroket.
Iedereen doet zich tegoed aan al dat lekkers en er wordt gezellig bijgepraat.

Als dessert is er koffie en thee met wat lekkers. En dat lekkers bestaat uit een prachtige moorkop, gehaakt door Antoinette. Totaal 64 stuks, wat een klus, maar met liefde gemaakt.

Hierna is er nog een rondje langs alle dames: wat is de reden waarvoor ze vandaag zijn uitgenodigd. Leuk om te horen.
Antoinette bedankt tot slot de vrijwilligers van Wherevogels voor hun gastvrijheid met een leuke attentie.
Het was een gezellige middag, prima verzorgd door het oude en nieuwe bestuur. In maart zal de volgende vrijwilligsterslunch zijn, leuk!

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto's van Marianne, Evelien en Tonny

==========================

CULTUURSNUIVERS

Tweede ronde HISTORISCHE DRIEHOEK op 24 september 2022

We gingen opstap met 11 dames. Dank zij de NS vertrokken we een half uurtje later dan gepland maar gelukkig waren we nog ruimschoots op tijd voor de stoomtram in Hoorn.

Het programma wat hetzelfde als de week ervoor, dus met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik met bezoek aan het bakkerij museum aldaar. Daarna met de boot naar Enkhuizen  waar we het openlucht museum bezochten, waarna we met de trein weer terug gingen naar Purmerend om heerlijk bij de “Chinees” te gaan dineren.

In tegenstelling tot de verwachtingen was het weer prachtig, we konden zelfs nog lekker op het terras zitten.  Iedereen heeft zich prima vermaakt, wat wel blijkt uit de foto’s die door Anja, Aja en Antoinette zijn gemaakt.

Babs van der Werf

Klik hier voor de foto's en 1 video van de wasserij van Enkhuizen.

=========================

De Amsterdamse tram van 1875 tot 2022
Woensdag 21 september 2022

De eerste keer na de “zomerstop” is een groot aantal dames (66) naar de Tabor gekomen.

Irene Nollet heet iedereen van harte welkom.

Hans de Meij is een enthousiast verteller over zijn hobby. Deze hobby is ontstaan in zijn jeugd, hij woonde namelijk vlakbij de tramremise in de Lekstraat.

Tijdens de presentatie worden, met behulp van Tjibbe Smidt, schitterende oude foto’s getoond. Prachtig om zo ook een beeld te krijgen van hoe Amsterdam in het verleden was.

Amsterdam kreeg vanaf 1875 paardentrams als openbaar vervoer, dat groeide in korte tijd uit tot een uitgebreid lijnennet.

De eerste lijn was nummer 1 en dat ging door tot lijn 26 (naar IJburg).

De lijnen kregen ook gekleurde schildjes voor op de tram, zo kon men door het nummer én door de kleur zien dat men in de goede tram stapte.

Deze kleuren worden trouwens nog steeds gebruikt.

Toen de stad zich aan het einde van de 19e eeuw sterk uitbreidde kwamen er elektrische trams. De crisis in de dertiger jaren reduceerde het aantal reizigers en het lijnennet werd sterk uitgedund.

In de tweede Wereldoorlog stopte het hele tramverkeer in oktober 1944 en na de oorlog werd er, door materiaalgebrek, nog lang doorgereden met heel oud materieel.

In 1958 kwam de eerste gelede tram en dat werd direct een groot succes.

Vanaf 2001 werden deze trams vervangen door zgn. lagevloertrams. Deze rijden nu nog steeds, met diverse aanpassingen en in verschillende kleuren.

Uiteraard was er ook nog aandacht voor het busvervoer en het metronet.

Achter het Haarlemmermeerstation is nu een prachtige verzameling oude trams te zien en te gebruiken/huren. Al dit materieel wordt verzorgd door enthousiaste vrijwilligers.

Meer informatie op: www.Museumtramlijn.org

Leitjeng heeft tot slot een leuke attentie voor Hans als dank voor deze avond.

Het was weer een interessante avond en ik denk dat heel veel dames voortaan, als ze in Amsterdam zijn, ook even naar de gekleurde bordjes voorop kijken.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto.s
=====================

1E  80+ KOFFIEOCHTEND

Maandag 19 september 2022
We zijn weer begonnen met de maandelijkse koffieochtend voor 80 plussers.
In totaal waren we met 16 dames.  Het was weer een heel  gezellige ochtend.  Aagje Evers trakeerde ons op een heerlijke stroopwafel bij de koffie vanwege haar verjaardag.

Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto’s

--------------------
STOOMTRAM HISTORISCHE DRIEHOEKZaterdag 17 september 2022

Om 9.15 uur verzamelden 16 dames zich op station Overwhere Purmerend richting Hoorn.

Aangekomen in Hoorn gingen wij aan de koffie/thee of chocolademelk.
Om 10.40 uur zou de stoomtrein naar Medemblik vertrekken. Helaas was er wat vertraging, omdat er veel animo was en er meer treinwagons ingezet moesten worden. Na 15 á 20 minuten te hebben stilgestaan vertrokken we richting Medemblik. In de stoomtrein kon je koffie kopen en heerlijke poffertjes, vooral het laatste had grote aftrek.

In Medemblik hadden wij de gelegenheid om het bakkersmuseum te bezoeken.
Herkenbare beschuit- koffie-en theebussen. En nog veel meer. Een bakker was ontbijtkoek aan het maken en een ander maakte stroopstaven. Al dit lekkers mochten wij proeven. Truffels en chocolaatjes werden er ook gemaakt. Aan de muur hingen tekeningen gemaakt van chocola.

Voordat wij bij het museum vertrokken kochten sommige dames nog heerlijke zo uit de oven gevulde koeken. Ondergetekende wilde ook een paar gevulde koeken meenemen, maar zij had pech. Ze zijn op en over een half uurtje hebben wij weer nieuwe werd er gezegd. Helaas daar kon ik niet op wachten. We moesten naar de boot toe.

Buiten gekomen regende het pijpenstelen. Paraplu’s en capuchons gingen op. Gelukkig was het niet ver lopen naar de boot. Eénmaal op de boot gingen de jassen om te drogen en klaarde de lucht op.

Na een uurtje te hebben gevaren kwamen we aan in het Zuiderzeemuseum. De huizen die open zijn daar mag je naar binnen. Soms is er iemand aanwezig en vertelt je een verhaal uit die tijd of zoals de verhalen vertelster. Iedereen hing aan haar lippen.

In het schooltje hadden een aantal van ons zich verzameld om een foto te maken. Niemand kwam makkelijk in de schoolbanken om plaats te nemen voor een groepsfoto. Deze foto zou de meneer nemen, die daar aanwezig was. Hij gaf ons wat aardrijkskundeles. Hij vertelde onder meer over de deltawerken en de zuiderzeewerken.

Na het schooltje gingen wij met het museumbootje richting Enkhuizen. We zaten allen heerlijk buiten.

In Enkhuizen aangekomen gingen we weer met de trein richting Hoorn en daarna overstappen voor de trein naar Purmerend.

Aangekomen in Purmerend gingen de meeste dames mee naar het Chinees restaurant achter het Makado. Ondanks de wind en wat regen was dit een mooie afsluiter.

Dames ook namens Ellie bedankt voor een gezellige dag. 
Leitjeng Ou

Klik hier voor de foto,s

============

BEZIGE BIJ 

Dinsdag 6 september 2022 was onze 1ste bijeenkomst van het nieuwe seizoen. Het was fijn om elkaar na de zomerbreek weer te zien en te spreken. 

Natuurlijk zijn wij ook creatief bezig geweest. Schelpen in allerlei maten en vormen werden op verschillende voorwerpen gelijmd. 

Het was weer een gezellige ochtend.

Ineke Haak
Klik hier voor de foto,s

=====================

WANDELGROEP SAMEN STAPPEN

Woensdag 10 augustus hebben we met 8 dames gewandeld. Het was wel erg warm maar we hebben grotendeels in de schaduw gelopen.

Na afloop had Sina een lunch gereserveerd voor ons bij Heel Opera. De lunch was heerlijk.

Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto
============================

SCHEVENINGEN
Woensdag 3 Augustus 2022

Om 10 uur vertrekt de bus met 44 vrouwen richting Scheveningen en een uur later worden we afgezet op het Zwarte Pad, net achter de boulevard.

We hebben tot 5 uur de tijd om op eigen gelegenheid de dag door te brengen.

Er ontstaan al gauw kleine groepjes die starten met koffie (met vaak wat lekkers) en daarna het strand of de boulevard opgaan.

Het weer is super, best warm maar door de wind is het prima vertoeven hier.

Het is gezellig druk, ja, het is hoogseizoen maar overal is plek genoeg om wat te eten en te drinken en al die terrassen zien er zeer uitnodigend uit.

Beelden aan zee, met een tijdelijke expositie van sculpturen van de couturier Mart Visser is zeker de moeite waard.

Uiteraard duiken sommigen van ons ook even de winkeltjes in.

En dan opeens is het tijd om richting bus te gaan, zo’n dag vliegt om.

Even na vijf uur vertrekt onze chauffeur Fabian (die ook even heerlijk van het strand genoten heeft) weer richting Purmerend.

Fabian ontvangt een enveloppe en uiteraard de worst van de heilige Clara.

Elly, Jannie en Antoinette, bedankt voor een heerlijke dag.

Marianne v.d. Weide

Klik hier voor de foto,s
==========================

BEZOEK MUSEUM IN KATWIJK AAN ZEE
Zaterdag 23 juli 2022

Op zaterdag 23 juli 2022 gingen de cultuursnuivers op weg naar Katwijk aan zee.

Dit was niet even makkelijk want de NS had voor veel obstakels gezorgd. Door veel planning van de reis is het gelukt om op tijd in het museum in Katwijk te zijn.

Aldaar stond Willem, onze rondleider, klaar en nodigde ons uit om mee te gaan naar de kantine voor een lekker kopje koffie met gebak. Na de reis ging dit er goed in.

Om 12 uur startte Willem de rondleiding en vertelde ons over de geschiedenis van Katwijk aan zee.

Een bijzonderheid was dat Katwijk bestond uit 2 delen, een katholiek en een protestant deel. Daardoor waren regelmatig conflicten tussen beide delen.

Verder vertelde hij tijdens de rondleiding allerlei anekdotes en gaf uitleg over bepaalde symbolieken.

Na een zeer geslaagde rondleiding gingen wij, de Cultuursnuivers, op weg naar de boulevard. Hier hebben wij bij het restaurant Zee en Zon een heerlijke lunch gebruikt.

Na een korte wandeling gingen we weer op weg met de bus naar station Leiden. Bij Amsterdam Sloterdijk moesten we weer overstappen op de trein naar Purmerend.

Van deze overstap gelegenheid maakten we nog even gebruik om een drankje te drinken bij de Pizzaria. Hierna gingen we met de trein naar Purmerend waar in de trein nog een showtje werd gegeven door Maup (zie foto). Al met al een fantastische dag met veel bezienswaardigheden en prachtig weer.

Leitjeng en Ellie

Klik hier voor de foto,s

------------------------------------------

REISJE VAREN OVER DE VECHT                Wat hebben we 22 Juni een reuze gezellige dag gehad.

Om 9.30 vertrokken we vanaf het parkeerterrein bij AH naar Haarzuilen. Na een filevrije tocht, kwamen we om 10.40 aan bij het restaurant Wapen van Haarzuilen.
Voor ons niet onbekend, we waren er al eens geweest. Hier kregen we koffie met gebak.

Om kwart voor twaalf gingen we weer de bus in op naar Maarssen,  waar een  mooie boot op ons lag te wachten.

Eenmaal aan boord kregen we een high-tea  met allemaal lekkere dingetjes tijdens het varen over de vecht.
Onderweg  konden we lekker klessebessen met elkaar.

Na de high tea konden we op het bovendek plaatsnemen, heerlijk in het zonnetje.

Na 1½ uur varen keerde de boot en de kapitein vertelde het één en ander over de prachtige villa’s.

Na 1½ uur terug varen kwamen we weer aan op de opstapplaats.

Met de bus maakte we nog een toeristische route langs de Vecht en ook langs de Amstel met uitleg van Kees, daarna weer terug naar Purmerend.

Deze heerlijke dag danken wij aan de reiscommissie Antoinette en Elly.

Dames grote klasse heel erg bedankt.

Met een dikke duim
Ria de Vlugt

Klik hier voor de foto,s van Marianne, Ria, Elly

=======================

BEZOEK NATURALIS LEIDEN
Woensdag 25 mei 2022 met 14 cultuursnuivers rechtstreeks met de trein naar Leiden/ Naturalis Biodiversity Center.

Bij aankomst eerst met elkaar lekker koffie gedronken. In het nieuwe Naturalis ontdek je het mooiste van de natuur. Reis terug naar de wereld van de dino's en sta oog in oog met T.rex Trix of leer meer over de verrassende versiertrucs van dieren en planten.  Fonkelnieuwe museumzalen, duizenden objecten, uniek en leerzaam. Je kijkt je ogen uit. Op afgesproken tijd weer verzamelen in de centrale hal en richting centrum naar lunchadres de Schaapsbel. De meesten kozen voor een overheerlijke pannenkoek al dan niet met drank geserveerd! De stemming was opperbest. Het was een dag met een gouden randje, met dank aan Ellie, Leitjeng en Tonny

Vier het leven, tot de volgende keer.

Aja van  Nassau 

Klik hier voor de foto,s gemaakt door Ria, Leitjeng, Aja en Ellie

======================

FIETSMIDDAG 18 MEI 2022
Het was woensdag een heerlijke fietsmiddag.  Perfect weer en met 6 vrouwen op de pedalen langs het water richting Spijkerboor en Wormer. Bij de Hofjes op het terras gezellig met elkaar aan een drankje en weer door naar Wijdewormer. 

De eerstvolgende fietsmiddag is wo. 1 juni.
Aja van Nassau

Klik hier voor de foto,s

========================

KOFFIEOCHTEND EN LUNCH MET DE 80+ DAMES
Maandag 16 mei 2022

Vandaag afsluiting van het seizoen met een gezellige koffieochtend en lunch. In totaal waren we met 18 dames. Ik werd verrast met een attentie voor het organiseren van de 80+ ochtenden. Hiervoor nogmaals dank. Ik wens iedereen een mooie zomer toe.
In september starten we weer het nieuwe seizoen van de koffieochtenden. Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s

===========================

SUZANNA JANSEN
Het Pauperparadijs

Woensdag 11 mei 2022
50 dames zijn vandaag naar de Tabor gekomen.

Leitjeng opent de avond. Zij verwelkomt ons en nieuwe leden en geeft daarna het woord aan Suzanna Jansen.

Suzanna heeft inmiddels drie boeken geschreven.

Deze boeken zijn vanavond te koop, Het Leesteken is hier aanwezig en Suzanna kan een gekocht boek ook signeren.

Het eerste is dus “Het Pauperparadijs” , negen jaar later kwam “Ondanks de zwaartekracht” (over hoe dwarsdenkers van een eeuw geleden onze tijd hebben vormgegeven) en recent “Wael”, dat zij samen met een jonge Syrische vluchteling heeft geschreven.

Voor de pauze leest zij diverse passages uit het Pauperparadijs voor en vertelt zij de geschiedenis van haar voorouders. Zij doet dit zeer boeiend, het is doodstil in de zaal, wij hangen aan haar lippen. Wat een indrukwekkend en bijzonder verhaal.

Na de pauze is er nog gelegenheid tot het stellen van vragen waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Zij vertelt dan ook dat het onderzoek voor een boek het leukste is en het boek schrijven toch vaak een lastig proces is.

Tot slot nog een onthulling: Haar vierde boek moet in september in de winkel liggen. Dit gaat over De omwenteling, een eeuw over de vrouw in de periode vanaf 1922.

Leitjeng bedankt Suzanna voor een geweldige avond met uiteraard een presentje en wenst iedereen een mooie zomer toe, tot in september.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto,s

=====================

BEZIGE  BIJ
Dinsdag 3 mei.
Dit was onze laatste bijeenkomst van seizoen 2021/22. De laatste hand werd gelegd aan het project stenen schilderen. Stenen vogeltjes op canvas, hout en in een raamwerk. Heel erg leuk allemaal.

Daarna werd onder genot van een hapje en drankje het nieuwe programma voor 2022/23 samengesteld. Wij hebben weer volop leuke ideeën.

Fijne zomer allemaal en tot september!

Lieve groet,

Ineke

Klik hier voor de foto,s

==========================

TUINCLUB VIBURNUM
Donderdag 28 april 2022

Vanochtend bijeenkomst van de Tuinclub Viburnum. Trudi Snijders

Klik hier voor de foto,s

========================

KOFFIEOCHTEND 80+
Maandag 25 april 2022

Vanochtend met 14 dames een gezellige koffieochtend gehad. Volgende maand op 16 mei gaan we als aflsuiting van het seizoen met elkaar lunchen.

Klik hier voor de foto,s

=========================

CREA
Op 25 april hebben we met onze Creagroep een leuk bloemenvaasje gemaakt van gekleurd fotopapier.

Het was veel vouwwerk en nog een haakklusje. Al met al was het een gezellige ochtend met een mooi resultaat.

De crea’s

Klik hier voor de foto's van Sita Pommerel

==========================

THEMA AVOND met  Marina Kokkelink en The Hornsingers
Woensdag 20 april 2022

De avond werd geopend door Marlou. Clary Groot werd in het zonnetje gezet vanwege haar 55 jarig lidmaatschap bij de vereniging.  Aan haar werd een collage en een mooie orchidee overhandigd.
Antoinette deelde mee, dat wij 15 juni naar de Floriade in Almere gaan. Nadere informatie volgt via een flyer.
Na de mededelingen een optreden van de zangroep Marina Kokkelink en the Hornsingers. Vanaf het begin zat de sfeer er goed in, met gezellige muziek  die voor ons heel  herkenbaar was. Je kon meezingen en dansen.

Aan het einde van de avond maakte Marlou bekend dat zij haar voorzitterschap moest neerleggen vanwege familieomstandigheden. Marlou werd bedankt voor haar inzet met een flesje wijn.  Ellie

Klik hier voor de foto,s gemaakt door een aantal dames

========================

MUSEUM BEZOEK NAAR HUIS VAN HILDE
Woensdag 20 april 2022

Vandaag met de cultuurgroep naar Castricum. (14 dames). We gingen met de trein en vlakbij het station staat het museum Huis van Hilde, genoemd naar de vondst van het skelet van een jonge vrouw uit 380 (Bronstijd) in 2015.

We kregen hier een rondleiding van Diana die ons van alles heeft verteld.

Verder vind je hier allerlei archeologische vondsten uit verschillende periodes  van voor en na Christus.Alles gevonden in de provincie Noord Holland.

Tevens is dit museum een onderdeel van het archeologisch depot , waar alles wat in deze provincie gevonden wordt is opgeslagen.

Daarna met zijn allen nog genoten van een heerlijke lunch. De dag was weer om voor je er erg in had , en het weer was ons weer goed gezind. Dank je wel Ellie&Tonny

Miep de Vries

Klik hier voor de foto,s, gemaakt door verschillende dames

============================

BEZIGE BIJ
Dinsdag 5 april 2022

Eindelijk weer eens een bijeenkomst.  Heel fijn om elkaar weer te zien en te spreken. En er was heel veel te vertellen.
Omdat het vlak voor Pasen is hebben wij paaseieren versierd, iedereen naar eigen idee. 

Het was weer een gezellige ochtend.

Ineke Haak

Klik hier voor de foto's

=============================

TUINCLUB VIBURNUM
Donderdag 31 maart 2022

Vanmorgen  is de tuinclub In het Purmerkerkje bij elkaar gekomen. We hebben hele leuke en mooie stukjes gemaakt met gebruik van een jampot. Eerst werd ik door de dames in het zonnetje gezet en bedankt voor 17 jaar organisatie van de tuinclub. Prachtig boeket bloemen gekregen en 2 boekenbonnen. Het was een lieve en mooie verrassing van de dames.

Sita en Wil gaan nu verder met de Tuinclub.

Trudy Snijders

Klik hier voor de foto’s

=============================

MUSEUMBEZOEK DE LAKENHAL IN LEIDEN
Zaterdag 26 maart 2022

Vandaag voor het eerst weer met de museumgroep op stap.

Deze keer met 14 dames met de trein naar Leiden. Allereerst een kopje koffie/iets anders op het terras gedronken.

Daarna gelopen naar het museum “De Lakenhal” en ieder op zich heeft genoten van de kunst die daar hing/stond. Er was ook een afdeling over de geschiedenis van Leiden en de fabricage van de textiel soort Laken dat in deze hal gemaakt werd. Er was ook een afdeling moderne kunst, dus voor ieder wat wils. Het was een leerzame dag. Met als sluitstuk een lunch bij de Schaapsbel op de Beestenmarkt.

Daarna was het tijd om weer huiswaarts te gaan met de trein. Nog even een groepsfoto gemaakt bij molen De Valk.

Al met al een gezellige dag met leuke mensen en mooi zonnig weer. 
Miep de Vries-Schutten

Klik hier voor de foto,s

===============================

THEMA AVOND MET YVONNE KROON OVER KRACHTIGE VROUWEN IN DE GESCHIEDENIS
Woensdag 16 maart 2022

Onderstaand verslagen over de thema-avond
van Irene Nollet en Marianne v.d. Weide.

Klik hier voor het verslag van Irene Nollet

Klik hier voor het verslag van Marianne v. d. Weide

Klik hier voor de foto,s van Marianne v.d. Weide


 

====================================

CULTUURSNUIVERS
Woensdag 9 maart 2022
Vandaag zijn we met 12 dames op bezoek geweest in het Museum Willet Holthuijsen.

We hadden afgesproken in de voorhal van het Centraal Station Amsterdam. Hier hebben wij in Grand Café Restaurant 1e klas koffie gedronken. Om 11 uur zijn we met de tram naar het Rembrandtplein gegaan. Vandaar was het 5 minuten lopen naar het museum. Iedereen werd voorzien van een audiotour, zodat iedereen op zijn eigen tempo alles kon bekijken en beluisteren. Ook nog even een kijkje genomen in de mooie tuin van het museum. Het was prachtig zonnig weer.

Om 1 uur zijn we gaan lunchen in het restaurant L’Opera aan het Rembrandtplein.
Na de lunch zijn we weer huiswaarts gegaan. Het was een hele gezellige en leerzame dag.

Ellie Korzelius en Babs van de Werf

Klik hier voor de foto’s van Marianne, Ria en Ellie

===============================

JAARBIJEENKOMST
Woensdag 23 februari 2022

Na een lange tijd weer gezellig bij elkaar. Toch nog een grote opkomst met 82 dames. We waren er wel aan toe. Bij binnenkomst kregen we koffie/thee en iets lekkers.

Na de koffie werden de punten uit de agenda behandeld.
Het financieel jaarverslag werd goedgekeurd. Hierna volgde het afscheid van de aftredende bestuursleden. Leitjeng hield voor ieder aftredend lid een mooie speech. Alle aftredende bestuursleden kregen bloemen en een collage. Tevens kreeg Babs voor haar vele werk aan de ledenadministratie ook bloemen en een collage. Ook Sjaan Wijhenke kreeg een oorkonde en bloemen voor haar 60 jarige lidmaatschap, ook Clary Groot was 55 jaar lid van de vereniging. Zij was niet aanwezig en krijgt later de oorkonde.

Antoinette had nog 6 zilveren Vrouwen van Nu lepeltjes. Deze deelde zij uit aan de 6 leden die het langst lid waren van de vereniging.
In de pauze werden we verrast met een drankje en een hapje.

Na de pauze een verassend optreden van Nicole Kovac. Het was heel vermakelijk en gaf ons weer het oude gevoel van onze gezellig thema-avonden terug.

Al met al een zeer geslaagde avond. Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s van Marianne v.d. Weide, Marlou Leunis, Ria de Vlugt en Ellie Korzelius.

=============================

KERSTATTENTIE
Maandag 13 december 2021

Vandaag werden wij, de leden van onze vereniging, verrast met een leuke attentie.
Ria de Vlugt, Antoinette Bol en Berta van Mourik hebben gezamenlijk alle kerstattenties gemaakt.
Met veel creativiteit en privétijd is het hun gelukt om deze prachtige kerstkaart voor ons te maken.
Vandaag heeft het volledige bestuur er voor gezorgd dat de attenties bij iedereen werd thuis bezorgd.

Ik ben trots op deze dames en overige bestuusleden, dat zij in deze moeilijke periode voor iedereen,  dit voor ons hebben gerealiseerd. Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s van bovengenoemde activiteit.

===============================

TUINCLUB VIBURNUM
Donderdag 25 november 2021
Vanochtend heb ik met Antoinette en Hannie kerststukken gemaakt. Antoinette was nog niet klaar met haar stukje dat wilde ze thuis afmaken. Maar haar idee was erg mooi, met de ring en daar lampjes omheen en de plantjes ingegraven in het mos.Hannie heeft met 2 etages gewerkt en met berkenschors en veel groen, dat stukje was af, thuis zou ze dan nog een kaars bovenin zetten. Was ook een leuk stukje. Vooral de berkenschors, mooi geknipt in bladeren. Dat ga ik ook doen. Zo leren we ook van elkaar. Al met al een mooie ochtend. Helaas hadden de andere dames afgezegd vanwege Corona.
Trudy Snijders

Klik hier voor de foto's

===============================

CREA
Maandag 15 november 2021
De Crea club van Elly van Rossum heeft na enkele maanden voor het eerst weer geknutseld. We hadden al wel met elkaar koffie gedronken en bijgepraat na al die tijd, maar hadden nog niets gemaakt. Gisteren hebben we voor het eerst in het Purmer Kerkje geknipt en geplakt aan een engeltje voor de Kerst. Het was weer even gezellig met elkaar. We hopen dat het zo weer door kan gaan.

Tonny Bijvoet

Klik hier voor de foto's

===============================

BOWLING
Donderdag 4 november 2021

Onder leiding  van Tonny Bijvoet hebben we vanmiddag  heerlijk gebowld met 12 dames.  Het was reuze gezellig. Het was de eerste keer  tijdens de coronapandemie dat we weer konden bowlen.

Klik hier voor de foto's

===============================

CULTUURSNUIVERS
Woensdag 3 november 2021

Op deze dag zijn we met een groep van 15 dames op bezoek geweest bij het Willet Holthuijsen museum. Vooraf aan dit bezoek hebben we koffie gedronken bij grand café l’Opera aan het Rembrandtplein.

Het museum is een voor het publiek geopend grachtenpand, met volledig ingerichte stijlkamers. Arjen Vader,  onze gids, gaf een beeld van het leven in een chic pand aan de Amsterdamse grachtengordel in de 18e en 19e eeuw. Het pand werd in het verleden bewoond door het echtpaar Willet Holthuijsen.
Na deze interessante en boeiende rondleiding hebben we ook de prachtige tuin mogen bezichtigen. De grachtentuin is ontworpen volgens de Franse klassieke stijl, die gangbaar was in die tijd. Na afloop van het museumbezoek hebben we genoten van een lunch bij het eerdergenoemde restaurant.

Op 24 november a.s. gaan de cultuursnuivers met 15 andere dames nogmaals deze rondleiding doen.
Babs van de Werf, Tonny Crom en Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto's

===============================

BEZIGE  BIJ
Dinsdag 2 november 2021

Dinsdag 5 oktober is ons crea-clubje weer van start gegaan. Deze ochtend hebben wij het programma voor het nieuwe seizoen gemaakt en hebben wij elkaar weer helemaal bij gepraat. Het was weer erg gezellig om elkaar na zo'n lange tijd weer te zien.

Dinsdag 2 november zijn wij gestart met het maken van een "schilderijtje" met stenen vogeltjes. Sommigen moesten de stenen nog van klei maken, anderen hadden de stenen gekocht of gezocht. Wij waren allemaal weer lekker bezig onder genot van een kopje koffie met wat lekkers. Het project wordt afgemaakt in januari, want in december wordt er aan de Kerst gewerkt.

Ineke Haak

Klik hier voor de foto's

==============================

JUBILEUMFEEST 85 JAAR

Op zaterdag 23 oktober 2021 werden we verwacht in de Tabor om met de Vrouwen van Nu Purmerend het feest van ons 85 jarig jubileum te vieren. Na controle van de QR code werden we welkom geheten met thee of koffie en een heerlijk gebakje.

De daarna geplande cabaretvoorstelling ging niet door I.v.m. ziekte van Rob Janze.
In plaats daarvan zong Johan Hoogeboom luister liedjes en begeleide zichzelf op de piano en droeg Kees Neefjes gedichtjes voor. Ook werden onze “60 jarig lidmaatschap dames”
Marietje, Map en Gré  nog eens in het zonnetje gezet.

Namens het Provinciale bestuur van Noord-Holland woonde Wil  van den Hurk  ons feest bij.  Om ong. zes uur mochten we gaan genieten van een koud buffet gevolgd door een warm buffet. Als sluitstuk een heerlijk aardbeien toetje. Het was allemaal even lekker.

Tegen achten kwam zangeres Diny Boots met haar man Henk, die de geluidsapparatuur bediende, voor het feest gedruis zorgen. Er werden Hollandse liedjes gezongen en Evergreens. Naarmate de avond vorderde werd het steeds gezelliger en zong iedereen mee. Ook werd er volop gedanst en uiteindelijk werd er een polonaise gelopen door de Tabor. Zelfs de Griekse Sirtaki werd gedanst. Wat een sfeertje het was gewoon fantastisch.

Aan het eind van de avond nam Wil van den Hurk van het Provinciale bestuur nog even het woord en vond onze afdeling een goed functionerend geheel met een groot bestuur en een goede sfeer. De feestcommissie bestaande uit Nellie, Tonny en Marlou hebben het geweldig gedaan en ook de diverse andere vrouwen o.a. van het bestuur die deze dag en avond tot een groot succes hebben gemaakt.
Met een beeldig klavertje vier ging iedereen tevreden huiswaarts. Ans Mulder

Klik hier voor de foto,s van het jubileumfeest  (middag)
Klik hier voor de foto's van het jubileumfeest (avond)

Klik hier voor korte videofilms van Elly Ballijns en Marlou Leunis

De foto's zijn door verschillende dames aangeleverd.

===============================

DE KNUTSELGROEP
Woensdag 27 oktober 2021

De knutselgroep is woensdag j.l. weer bijeen geweest. Het was weer heel gezellig.

Met vier dames hebben we natuurlijk gesproken over het jubileumfeest. We zijn druk met kaarten en kralen bezig geweest.

Lien van de Gumster

Klik hier voor de foto

=========================

KOFFIEOCHTEND 80+
Maandag 18 oktober 2021

Vanochtend, sinds anderhalf jaar, onze eerste koffieochtend gehad.

We waren met 16 dames. Het was weer heerlijk om elkaar te ontmoeten. Antje trakteerde op lekkere koek bij de koffie vanwege haar 85ste verjaardag. Volgende maand 15 november is de volgende koffieochtend. Ellie Korzelius

---------------------------------------------

TUINCLUB VIBURNUM
Donderdag 14 oktober 2021

Hierbij een aantal foto,s van de herfststukjes die wij vanmorgen gemaakt hebben.

Klik hier voor de foto,s van Trudi Snijders en Carla Spee

--------------------------------------------

THEMA -AVOND OVER SPREEKWOORDEN EN GEZEGDEN
Woensdag 22 september 2021

Onze eerste thema-avond  (na ruim anderhalf jaar) is gestart met een grote opkomst met 83 dames. Het thema van deze avond was “Zoete koek “ gepresenteerd door onze gast Jos Thomasse. Een hilarische conference met onze taal en de daar in gebruikte spreekwoorden en gezegden met eten en drinken als onderwerp.  Hier had het Bestuur op ingespeeld met “Heel het Bestuur Bakt”. Alle bestuursleden hadden heerlijke en mooie taarten gebakken.

Bij binnenkomst was er een herdenkingshoekje ingericht met de foto’s van 5 overleden leden van de afgelopen 1,5 jaar. Het betreft Gre Voost, Ellie Hildering, Aaf Bakker, Corrie Westerveld en Adri Wiltjer. We kregen koffie/thee en konden we kiezen uit de verschillende taarten, die door de bestuursleden zelf waren gebakken.  Na het optreden van Jos werden een aantal jubilarissen verrast met een oorkonde en bloemen.  Dit jaar 4 jubilarissen Nel Ubbels 55, Gre Prins, Map Muijs en Annie de Goede 60 jaar. 

Daarna namen we afscheid van Nelly Lehnert die 3 jaar in het bestuur heeft gezeten. Zij kreeg een collage, bloemen en een cadeaubon van Rituals.

Iedereen was heel blij om elkaar weer te zien.

Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s

==========================

CLUBJE KEEZEN

Namens ons Keezen clubje wil ik met veel plezier vermelden, dat we 31 mei 2021 weer zijn gestart met het Keezen.

Wat hebben we dat lang moeten missen. Het was als vanouds weer reuze gezellig. Vanaf deze datum, dus weer elke laatste maandag van de maand gezelligheid.

Zo hopen we snel de nare coronaperiode  achter ons te laten.

Groetjes Ria van de Vlugt


=========================

GEFIETST

Op woensdag 31 maart  2021 hebben Aagje, Miep en Maup een rondje Beets, 30 km, gefietst. 

Misschien een goed idee om dit voorbeeld te volgen om in kleine groepjes met elkaar te fietsen.

Klik hier voor de foto

=========================

Lieve Bestuursleden

Wat een verrassing op maandagochtend 22 maart 2021. Een  fantastisch lichtpuntje in deze moeilijke tijd. Ik wil jullie allemaal hartelijk bedanken voor het vele werk en hopen jullie weer gauw te zien. Fijne Paasdagen.

Liefs Ellie

Klik hier voor de foto