Fotoalbums

JAARBIJEENKOMST
Woensdagmiddag 21 februari 2024

Vanmiddag zijn 79 dames naar de Tabor gekomen.
Antoinette opent de vergadering en heet iedereen welkom in het bijzonder een aantal nieuwe leden.

Hierna wordt de agenda behandeld. Geen op en aanmerkingen en de vergadering wordt afgesloten. Er wordt nog vermeld door Annie de Goede, dat zij nog gewerkt heeft aan het geborduurde tafelkleed dat altijd op de tafel ligt bij de jaarvergadering en waar haar boerderij op staat.

Daarna is het tijd voor de aftredende leden Eveline Ekelschot en Marijke de Groot. Zij worden bedankt voor hun inzet met een leuke attentie, een orchidee en een cadeaubon van Etos. Irene bedankt Antoinette en Berta dat zij weer in het bestuur komen. Alleen Berta neemt voorlopig het penningmeesterschap over.

Daarna wordt Marietje Hoogendoorn in het zonnetje gezet. Zij is al 65 jaar lid van onze vereniging. Ze was totaal verrast. Ze kreeg van Antoinette een door haar zelfgemaakte koe met daarin  65 euro, terug voor de contributie van dit jaar. Het zat verstopt in de uier die aan de achterkant open was gelaten. Ook kreeg zij een zilveren speld in de vorm van de korenaar en is zij nu erelid en hoeft geen contributie meer te betalen. Dit moet natuurlijk gevierd worden met een drankje en een heerlijke soes.

Na de pauze is er een optreden van zangeres Diny Boots met haar man achter de knoppen. Ruim een uur lang zingt zij gezellige Nederlandse en Engelse liedjes. De voetjes gaan van de vloer en er wordt door een aantal dames polonaise gelopen. Na afloop krijgt Diny Boots een grote doos Merci.

Het was een geslaagde middag

Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s
 ============
 CREA
Maandag 19 februari 2024

Op maandagochtend hebben we weer een gezellige crea-ochtend gehad onder leiding van Elly van Rossum. We hebben met wol leuke gnoompjes gemaakt door te draaien en te plakken. Het resultaat was erg schattig en we hebben veel plezier gehad.

Tonny Bijvoet

Klik hier voor de foto,s

 

============

Bezoek aan De Bazel, Stadsarchief Amsterdam
Woensdag 14 februari 2024

Vandaag gaan 18 “Cultuursnuivers” De Bazel in de Vijzelstraat bezoeken.

Eerst koffie (vaak met gebak) in het restaurant en om half 12 wacht gids Adriaan ons op.

Hij leidt ons door het imposante gebouw, vernoemd naar de architect, Karel de Bazel.

Dit voormalige hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-maatschappij uit 1926 heeft monumentale stijlkamers met een koloniaal verleden, de oude bankkluis (nu de Schatkamer) en prachtige art-deco plafonds en -vloeren.

Nu is het het Stadsarchief van Amsterdam, hier ligt de geschiedenis, het geheugen, van de stad. Voor iedereen in te zien.

Adriaan wijst ons op bijzondere details en vertelt ons mooie verhalen en weetjes over de gebruikers van het gebouw door de jaren heen.

We eindigen bij de charterkast (zie foto) uit de 15e eeuw. Deze was toen groot genoeg voor het archief van Amsterdam, dat is door de eeuwen heen wel wat groter geworden.

We nemen afscheid van Adriaan, die ons op enthousiaste wijze door het gebouw heeft geleid. Wat was het interessant.

Dan is het tijd voor de lunch. Die is bij Heck’s op het Rembrandtplein.

Een gezellige inrichting en een mooie lunchkaart. Een goede keuze en een lekkere afsluiting van een mooie dag en dan door de regen terug naar huis.

Ellie, Aja en Leitjeng, hartelijk dank voor weer een mooie dag.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto,s

==============

BOWLEN2 februari 2024

Op deze vrijdag hadden we weer een gezellige bowlingmiddag.

We hebben bij de vereniging weer wat nieuwe leden en wij kunnen er ook nog wel een paar gebruiken. Dus als u interesse heeft voor de bowlinggroep meldt u zich dan aan bij mij.

Tonny Bijvoet

Klik hier voor de foto,s

============


THEMA-AVOND MET GITARIST JOHN MEIJER
Woensdag 24 januari 2024

69 dames hebben zich verzameld in de Tabor.

John Meijer (hij was gitarist bij BZN en heeft ook 15 jaar opgetreden met Piet Veerman van de Cats) brengt een afwisselend repertoire aan liedjes. Hij begint met Mamma en eindigt heel toepasselijk met Vaya con Dios (en dan nog op verzoek een toegift).

Hij zingt met een orkestband of begeleidt zichzelf met gitaar en praat de liedjes op een leuke manier aan elkaar.

En wij mogen meezingen, en dat doen we vol overgave.

Tussendoor is er pauze. Maar voorafgaand aan die pauze legt Irene een verklaring af.

De inhoud staat al op de website maar het is best heftig allemaal. Gelukkig met een happy end en daar proosten we op in de pauze.

Tot slot zijn er nog wat mededelingen van Antoinette, ook die staan in de Nieuwsbrief.

Aan het einde van de avond meldt Yvonne Olij zich aan als nieuw bestuurslid, hoe mooi is dat.

Het was een bijzondere avond, met mooie muziek en toch ook wel de nodige emoties.

En ook hier: Irene, bedankt voor je geweldige inzet de afgelopen twee jaar.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto,s

==========
 KOFFIEOCHTEND 80+
Maandag 22 januari 2024

Deze ochtend weer een gezellige koffieochtend gehad met de 80+ dames. Ondanks de harde wind waren er toch 11 dames aanwezig. Het is altijd fijn om te zien dat mensen zich niet laten tegenhouden door het weer. Maar weer eens wat foto’s gemaakt deze keer.

Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto's


==========
 NIEUWJAARSBIJEENKOMST
Woensdag 3 januari 2024

De opkomst is weer geweldig op onze jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst.

Antoinette, gelukkig weer opgeknapt, praat deze middag op z’n Antoinettes aan elkaar, zij heet nieuwe leden hartelijk welkom en vertelt weer mooie verhalen.
Zij meldt dat Berta van Mourik tijdelijk (wegens privé omstandigheden) het penningmeesterschap van Eveline Ekelschot overneemt.

Als eerste komt Miny Massar met drie mooie sonnetten en hierna vertelt Irene Niewold over haar vrijwilligerswerk in het Hospice.

Dan wordt de advocaat met slagroom en heerlijke bowl (gemaakt door Lenie Outmaijer) rondgebracht en toasten we op het nieuwe jaar.

Ook Marietje Hoogendoorn heeft weer wat mooie verhaaltjes en ondergetekende draagt Het Kerstdorp voor.

De bestelde drankjes worden rondgebracht en er gaan heel wat schalen met heerlijke hapjes rond. Wat een verwennerij weer.

En ondertussen spelen we “kletspotten”, een goede manier om elkaar beter te leren kennen. Er komen mooie, leuke en persoonlijke antwoorden op de vragen. Een aanrader!

Als uitsmijter komt dan Berta van Mourik met een hilarisch verhaal over plastische chirurgie. Conclusie: Het gaat om de binnenkant!

Het was een geslaagde middag. Hartelijk dank aan de dames van het bestuur en de overige dames die dit met z’n allen mogelijk hebben gemaakt.

Marianne van der Weide


Klik hier voor de foto,s
 ==========

TUINCLUB VIBURNUM
Donderdag 21 december 2023

Vanochtend de Kerst gevierd met het maken van weer mooie kerststukjes en natuurlijk iets lekkers bij de koffie. Het was weer een fijne gezellige ochtend en we hebben weer genoten. Het zijn de kleine dingen, die het doen zongen we gisteravond met zijn allen tijdens ons Kerst samenzijn.

Lieve allemaal fijne Kerst.

Sita Pommerel

Klik hier voor de foto,s

=================

 KERSTMIDDAG

Woensdag 20 december 2023

Tegen half 3 uur liep de grote zaal van de Tabor vol.

Ongeveer 100 dames waren bij elkaar gekomen om samen voor de eerste keer een kerstmiddag te vieren met aansluitend een buffet.

De tafels waren fraai gedekt met rode en witte tafellakens en wijnflessen (lege!) met lichtjes erin en mooi versierd.

Het hoogtepunt van de middag was het optreden van Anne en Irma, een moeder-dochter duo. Hun stemmen, prachtig op elkaar afgestemd, vulden de zaal met de melodieën van traditionele en moderne kerstliederen. De muziek, afgewisseld tussen piano en gitaar, bracht een gevoel van warmte en vreugde bij iedereen aanwezig.

Van Irene kregen zij na afloop een heerlijke fles glühwein prachtig door haar ingepakt (zie foto).

Na het optreden werd het bestuur in het zonnetje gezet. Als dank voor hun inzet ontvingen zij een VVV bon, een plant en een doosje truffels. 

Daarna werd er door WK Catering een prachtig buffet verzorgd. Ondertussen werden er de nodige drankjes bij genuttigd. Het dessert, geserveerd aan tafel, was de perfecte afsluiting van de maaltijd.

Evelien en ik kregen een cadeaubon als waardering voor ons werk respectievelijk voor de ledenadministratie en de website. De medewerkers van de catering hebben ook een cadeaubon gekregen als waardering voor hun werk.

Tot slot werden Jos en Loes, vrijwilligers van de Tabor, met een leuke attentie bedankt voor hun inzet, vandaag en ook op onze andere avonden.

Alle dames ontvingen na afloop nog een leuke attentie van het bestuur.

Het was een middag vol mooie muziek, samenzijn en heerlijk eten.


Ellie Korzelius
 

Klik hier voor de foto,s

=========
 BEZOEK PURMERENDS MUSEUM
23 en 28 november 2023

De cultuursnuivers sloten het culturele jaar af met een bezoek aan het Purmerends Museum. Wegens grote belangstelling werd nog een 2e datum gereserveerd. Welkom aan beide groepen van 15 vrouwen door de gids van dienst.

Het museum is gevestigd in het voormalig stadhuis uit 1912 en vertelt het verhaal van het strategisch gelegen Purmerend, dat van een middeleeuws vissersdorp uitgroeide tot een belangrijke marktstad en de grote gemeente van nu. We starten de rondleiding op de recent verbouwde 2e verdieping. Hier wordt de geschiedenis van Purmerend in beeld gebracht, vele thema’s worden uitgelicht aan de hand van verhalen, objecten en audiovisuele middelen. Bezoeker kan voor nadere verdieping over het onderwerp de button aanklikken op de bijbehorende zuil. Ook de vele markten van toen o.a. paarden-pluimvee-schapen-varkens- en koemarkt komen op foto’s en film in beeld. Alleen de wekelijkse warenmarkt is nog aktueel. Bij diverse thema’s zijn voorwerpen in bruikleen gegeven zoals in de vitrine Sport de kampioensbelt wereldtitel boksen van Nordin Ben Salah en de paralympische gouden medaille van Marlou van Rhijn (Blade Babe).

Deze expositie is met veel zorg, kennis en kunde samengesteld.

De rondleiding wordt vervolgd naar de “parel” van het museum op de begane grond. Het museum bezit de grootste collectie Purmerends Jugendstil aardewerk uit de periode 1895-1907 met prachtige vazen, schalen, klokken, servies en beelden van de plateelbakkerijen Wed.Brantjes, NV Haga, L.Huisenga en Jb.Vet. Ter inleiding is een korte film te zien over het proces van aardewerk.

Na nog een bezoek aan de VVV Museumwinkel verlaten we het pand aan de Peperstraatzijde en lopen een paar deuren verder naar Smid Eten&Drinken om met elkaar gezellig te lunchen en na te praten.

Aja van Nassau

Klik hier voor de foto,s

===========
 
KERSTWORKSHOP
Woensdag 29 november 2023
Vandaag een leuke kerstworkshop gehad met 35 vrouwen.
Deze workshop werd georganiseerd door Tineke Vahlkamp, Titia van der Laar en Corrie van ’t Hoff.

Om 10 uur zijn we begonnen. Voor iedereen stond er een pakketje klaar met materialen voor ons kerstboompje.
Er stonden verschillende kerstboompjes als voorbeeld. Iedereen ging aan de slag. Tussendoor kregen we koffie of thee van de gastvrouw en gastheer van de Wherevogels. Een super locatie voor ons om te knutselen.

Tussen de middag konden we ons zelf meegebrachte broodjes nuttigen. Na de lunch ging Iedereen weer enthousiast verder. Het was leuk om te zien dat niet een boompje gelijk was. Toen iedereen klaar was hebben we de kerstboompjes op een grote tafel gezet voor een foto van het resultaat.

De dames werden door Irene hartelijk bedankt voor het organiseren van deze workshop. Zij kregen een tablet chocola met bedankt erop. De gastvrouw en gastheer kregen een leuke attentie van Irene.
Tineke, Titia en Corrie hartelijk bedankt namens ons voor de gezellige knutseluurtjes.

Ellie

Klik hier voor de foto,s
============

KERSTUITJE NAAR DUIVEN
27 november 2023
Met onze groep dames uit Purmerend zijn we om 9.30 uur vertrokken naar Monnickendam om daar 26 dames op te halen. We hadden een gezellige chauffeur Rutger.  In totaal waren we met 47 dames. Om half 12 kwamen we in Duiven aan. Intratuin Duiven is de grootste kerstshow van Europa. Het is een betoverende ervaring waarbij je door een bos vol kerstbomen wandelt, alle twinkelende lichtjes bewondert, minidorpen bekijkt en je laat verwonderen door het spektakel op de roltrap.

De kerstshow heeft een thema genaamd “Het Hotel”. Op de roltrap naar de kerst- en sfeerafdeling kun je je laten betoveren door dit thema.  Er zijn ook kersthuisjes te bewonderen en een schatkamer waar verwondering begint. Er is zoveel te zien.

Als je trek hebt gekregen van al het wandelen, kun je genieten van een drankje of een lunch in de proeftuin.

Om 4 uur zijn we weer vertrokken richting Monnickendam en daarna naar Purmerend.

Antoinette en Elly bedankt voor de gezellige dag.

Ellie

Klik hier voor de foto,s

=========
 POESIEALBUMS ENZO 
Ina Eilander

Woensdag 22 november 2023
Vandaag zijn 58 dames naar de Tabor gekomen.

Antoinette Bol heet iedereen welkom, Irene is haar stem kwijt dus Antoinette neemt de honneurs waar. Zij vraagt een minuut stilte om Joke Engelsma en Monique Molenaar, de dirigente van Forever Young, te herdenken. Beide zijn onlangs helaas overleden.

Ina Eilander, geassisteerd door haar man Jan Pieter Spaans, vertelt vandaag over poesiealbums, iets wat iedereen van ons kent uit onze jeugd.

Zijzelf heeft haar drie albums mee, waaruit zij diverse gedichtjes voorleest en ook vertelt van haar jeugd in Hoogkarspel en op Texel (soms in WestFries dialect).

Ook zingen wij heel veel liedjes uit onze jeugd. En dat doen wij blijkbaar goed, we krijgen de complimenten van Ina.

Zij vertelt over het ontstaan van poesiealbums (Album Amicorum), zo’n 400 jaar geleden. Poesie is de Duitse vertaling van poëzie.

Onze poesiealbums werden in de 80-er jaren vervangen door zgn. Vriendenboekjes.

Diverse dames hebben hun poesiealbum mee, soms zelfs dat van hun moeder met versjes uit begin 1900.

Er worden ook versjes voorgelezen, vaak voor anderen herkenbaar, sommige zijn mooi geïllustreerd.

Al met al krijgen we een mooi beeld van een totaal andere tijd. En ja, wat waren we allemaal brááf….

Aan het einde van deze avond bedankt Antoinette Ina en haar man.

Ze overhandigt een, door Irene gemaakte, zeer originele attentie (zie de foto hoe leuk).

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto,s

===========
 BEZOEK FIRMA KLOOSTER IN BOSKOOP

Vandaag 8 november met de bus op weg naar de modeshow bij de firma Klooster in Boskoop.

Na een welkomstwoord en koffie met gebak, gingen we kijken naar de show van de nieuwe collectie.

Allemaal leuke kleding met fleurige kleuren. Toen we allemaal ideeën hadden opgedaan, kregen we de lunch. Een lekker broodje met warme worst, slaatje en broodjes en fruit toe.

Er was nog een prijsvraag hoeveel meter draad was gebruikt voor poppetjes die aan de wand hingen. Toen werden de deelneemsters gesplitst  in 2 groepen. De ene groep ging inkopen doen en de andere groep naar de bingo. Er werd gespeeld  om waardebonnen.  Het was wel toevallig dat 3 van de 7 dames uit Monnikendam in de prijzen vielen.

Halverwege werd er gewisseld en konden de andere inkopen doen. Er werd flink gekocht. Na het afrekenen kregen we nog een glaasje advocaat.

De uitslag van de prijsvraag werd bekendgemaakt. Sina won een mooie tas.

Toen op huis aan. We werden vriendelijk uitgezwaaid, maar ze waren dan ook dik tevreden. Onderweg kreeg de chauffeur de door Antoinette beloofde worst, al had Clara niet haar best gedaan, want het regende pijpenstelen. Maar het was toch een gezellige dag geweest.

Tonny Bijvoet

Klik hier voor de foto,s
 =========

KOFFIEDRINKEN BIJ SPIJKERMAN
Woensdag 1 november 2023

Het was weer een gezellige ochtend bij Spijkerman. De kerstbal was door Annie gemaakt.

Carla Spee

Klik hier voor de foto,s

=============

BEZOEK PALEIS OP DE DAM
Dinsdag 31 oktober 2023

Vandaag met 14 dames een bezoek gebracht aan het paleis op de Dam. De dames kwamen met verschillende bussen naar Amsterdam. We verzamelden ons bij de hoofdingang van het centraal station. Daarvandaan namen enkele dames de tram en de rest ging lopend naar de Dam.

Om een uur begon de rondleiding met onze gids Mick. Een enthousiaste man die ons veel en duidelijk wist te vertellen en te boeien. Het paleis is gebouwd in 1655 als het nieuwe stadhuis van Amsterdam. Het was het grootste stadhuis en werd ook wel als 8ste wereldwonder gezien. Het werd ontworpen door Jacob van Campen. In 1808 werd het paleis bewoond door Koning Lodewijk Napoleon. We kwamen in de burgerzaal, deze was wel 30 meter hoog. Op de vloer staat de wereld afgebeeld. Hier vinden ook de galadiners plaats. Toen naar de rechtszaal, waar recht werd gesproken en prachtige beeldhouwwerken te zien zijn. Verder naar de koninklijke zalen waar onze gids ook veel over kon vertellen. Nog even langs het balkon helaas was de deur op slot en konden we niet naar de menigte zwaaien.


Na een uur zat het er helaas voor ons weer op. Het was een mooi en leerzaam bezoek. Toen met zijn allen naar de Roode Leeuw om iets te eten en gezellig na te praten. En dan op huis aan, helaas in de stromende regen, maar dat kon de dag niet meer bederven.

Tonny Bijvoet

Klik hier voor de foto,s

==========

 THEMAAVOND MET BERTUS KORVER GOOCHELAAR
 Woensdag 18 oktober 2023

Met 51 dames hebben we kunnen genieten van een leuke en hilarisch optreden van Bertus Korver (Korvera)
Na een korte inleiding over zijn levensloop nam hij ons mee in de magische wereld van het goochelen.

Bertus liet een verrassende kant van zichzelf, toen hij zijn koffer opende, als illusionist zien. Een reeks van goocheltrucjes presenteerde hij, die nostalgie opriep, maar onvermijdelijk een glimlach op de lippen. Van een aantal van zijn truckjes gaf hij de geheimen prijs.

Na afloop kreeg Bertus van Irene een heerlijke fles wijn, die omgetoverd was door haar in een miniatuur goochelaar. (zie foto)

We kunnen terugkijken op een hele gezellige en ontspannen avond, waarin veel gelachen werd.

Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s
================


ESCHER TENTOONSTELLING IN HET PALEIS
Zaterdag 30 september 2023

Met 17 dames zijn we vertrokken om 09.31 naar Den Haag. Het was prachtig weer. We gaan de Escher tentoonstelling bezoeken.

Escher in Het Paleis is een kunstmuseum aan het Lange Voorhout in de Nederlandse stad Den Haag. Het is gehuisvest in het uit 1764 daterende Paleis Lange Voorhout en herbergt sinds 2002 een permanente tentoonstelling die geheel is gewijd aan het werk van de Nederlandse graficus Maurits Cornelis Escher. 
In 2023 is het 125 jaar geleden dat M.C. Escher (1898-1972) werd geboren. Escher in Het Paleis viert dat met een bijzondere jubileumtentoonstelling over Escher en zijn leermeester en goede vriend Samuel Jessurun de Mesquita. Deze tentoonstelling is een aanvulling op de vaste tentoonstelling met de topstukken uit het oeuvre van Escher. In het museum hangen meer dan 125 werken van Escher en 70 prenten en tekeningen van Samuel Jessurun de Mesquita. Het werk van beide kunstenaars wordt getoond in een koninklijke ambiance: het voormalige winterpaleis van Koningin-Moeder Emma.
 
Na ons bezoek zijn we gaan lunchen bij Brasserie ’t Ogenblik vlakbij Paleis Noordeinde.
Daarna weer op ons gemak naar het Centraal station Den Haag. Om 6 uur waren we weer in Purmerend.
We hebben weer genoten van een gezellige dag met elkaar.
Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto’s

=========
 

FILMVROUWEN
Dinsdag 26 september 2023

Gisteren waren de Filmvrouwen naar de film Klem. Een spannende middag.

In de pauze zag ik zo'n lief rijtje vrouwen tevreden een ijsje eten.
Irene Nollet

Klik hier voor de foto's
  =========

FORENSISCH RECHERCHEURANNE OOSTENVELD
Woensdag 20 september 2023

Vanavond zijn 62 dames naar de Tabor gekomen.
Allereerst heet Irene ons allen welkom en vraagt zij om een moment stilte, afgelopen zomer zijn drie van onze leden overleden.
Wij gedenken Annie Mulder, Teuni van de Berg en Rie van Kooten-Hillebrand.

Hierna is het woord aan Anne Oostenveld.
Hij vertelt over zijn werk als forensisch rechercheur waarmee hij in 1982 begon.
Tegenwoordig werkt de recherche op veel onderdelen met specialisten, maar in zijn tijd deed de recherche “gewoon alles”.
Veel onderwerpen worden behandeld, zie de bijgaande foto’s met de sheets van zijn presentatie.
Naast het technische deel zijn het bijzondere, vaak persoonlijke, verhalen.
Vooral het verhaal van zijn werk in Suriname na de ramp met de SLM vlucht in juni 1989 is indrukwekkend.

Tussendoor is er pauze. Tijdens het reisje naar Ridderkerk heeft Berta van Mourik van Frits van Noppen een heerlijke koe (genaamd Berta) van chocolade gekregen. Deze wordt nu vakkundig door Antoinette, onder toezicht van de echte Berta, geslacht en vervolgens in stukjes uitgedeeld aan de liefhebbers. Nou, Berta smaakte geweldig!

Na afloop van zijn presentatie bedankt Irene Anne voor een interessante avond.
Anne krijgt een mooie fles wijn, door Irene toepasselijk “aangekleed” (zie de foto).

Tot slot heeft Antoinette nog wat te melden over twee reisjes:
Op 8 november gaan we weer naar Boskoop. Er kunnen minimaal 30/maximaal 50 dames mee. Kosten plm €25,= incl. Er komt nog een flyer.
Het Kerstreisje gaat weer naar Duiven. Datum nog niet bekend.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto,s

==========

 ONS JAARLIJKSE UITJE
Maandag 18 september 2023

Toen ik maandagmorgen wakker werd van de onweersbuien dacht ik: O jee, ons jaarlijks uitje! Clara, ik wil graag droog weer!
Toen we om half negen vertrokken was het droog en 37 vrolijke dames waren in de bus gestapt. Ze hadden er zin in. Op weg naar Ridderkerk met onze chauffeur Kees.

Zonder file kwamen we om kwart over 10 aan bij Frits van Noppen in de Chocolaan. We werden hartelijk ontvangen met koffie en bonbons en chocolaatjes. Frits had er zin in. Dat kon je meteen merken door zijn enthousiaste manier van vertellen. We kregen een filmpje te zien over het verbouwen van cacaobonen in Tanzania. Erg interessant.

Daarna liet Frits ons onder projectie van een camera zien hoe hij gevulde bonbons maakt. Na afloop verdwenen deze bonbons in de koelkast, maar bij ons tweede kopje koffie mochten wij er allemaal 1 proeven!
Intussen begon hij een koe van chocolade te maken, in etappes natuurlijk. De koe heette Berta. Toevallig zat er een Berta ( van  Mourik ) in de zaal. Grappig toch!

Toen de chocolade koe na een uurtje helemaal klaar was, kreeg Berta haar mee naar huis. Leuk toch! Toen werd Fien naar voren geroepen. Zij was uitverkoren om chocoladelikeur te testen. Wat kon ze dat goed zeg! Later mochten we allemaal even nippen!

Intussen vertelde Frits ook zijn betrokkenheid bij het grootste, lekkerste chocolade bouwwerk, dat hij in februari 2020 in Rotterdam in een hele hoge loods gebouwd had samen met tientallen medewerkers. Een gigantische klus met veel voorbereiding, organisatie en vakmanschap. Zie het filmpje! Onderaan de pagina

De voorstelling was een schip African Mercy van Mercy Ships gemaakt van tig kilo bruine en witte chocolade met een lengte van 30 meter en een hoogte van 20 meter.
Resultaat: een plaatsing in de Guinness Book of records.
Het echte schip ligt voor de kust van Afrika en wordt gebruikt als ziekenhuis. Het personeel werkt op vrijwillige basis. Wat een schitterend werk wordt hier verricht aan de mensen die geen medische zorg kunnen betalen.

Hierna gingen we shoppen in het winkeltje van Frits, terwijl twee dames voor ons een heerlijke lunch klaar maakten, inclusief een broodje kroket. Frits deed intussen goede zaken! We mogen terugkomen!

Na de lunch reden we naar het landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek waar de appeltaart al op ons wachtte. Na de koffie kwamen 2 gidsen, die ons mee namen naar de boomgaard en ons daar een heleboel vertelde over de groei en bloei van de fruitbomen en de verschillende rassen. We leerden appels plukken en mochten er ieder 5 plukken. Na afloop werden de appels gewogen en de chauffeur betaalde. Verrassing!

Intussen was het kwart voor 5 , tijd om terug naar huis te gaan. Toen we om 6 uur in Purmerend terug kwamen ging iedereen voldaan naar huis met de aankoop bij Frits en met zelf geplukte appels. Als reiscommissie was het deze keer heel veel organisatie, maar we kijken terug op een geslaagd jaarlijks uitje.
Antoinette

Klik hier voor de foto's

Klik hier voor het filmpje van het wereldrecord

=========

TUINGROEP VIBURNUM

Donderdag 14 september met de tuingroep Viburnum naar de Wereldtuin Beemster geweest. Hier worden onder begeleiding van vrijwilligers allerlei leerzame excursies aangeboden, naaien, kunst maken, koken, de Nederlandse taal oefenen.

Het was een inspirerende dag waar we volop genoten hebben van de mooie bloementuin, moestuin etc.

We hebben een heerlijke lunch met de meeste gerechten uit eigen tuin gehad , trouwens het toetje ging er in als zoete koek!

Een dikke 10 voor al die vrijwilligers,  die daar samen optrekken met vrouwen uit verschillende culturen.

Wil Pannekoek
Sita Pommerel

Klik hier voor de foto's
 ===========
 FIETSDAG
29 augustus 2023

Vandaag met 7 dames van de fietsclub van woensdag een dagje gaan fietsen.Om 10 uur gestart bij de sluis. Langs het Noord-Hollands kanaal richting Spijkerboor.
Met het pontje over  naar het eiland de Woude waar we koffie hebben gedronken met natuurlijk iets lekkers erbij. Toen weer terug naar de andere kant.  Weer met het pontje van Akersloot overgestoken, een mooie tocht door wat dorpjes en langs het Alkmaardermeer.  Bij de jachthaven het Havenrak Uitgeest heerlijk  buiten geluncht. Langs de molen de Woudaap naar Wormerveer.  Daarna  weer op huis aan door Wormer en Neck.  Een mooie dag met 55km op de teller en helemaal droog.
Tonny Bijvoet

 Klik hier voor de foto's
 ==========
 FIETSMIDDAG
Woensdag 16 augustus 2023.

We hebben met een aantal dames lekker gefietst naar Ilpendam en daarna naar Broek in Waterland. Bij de kerk in Broek in Waterland hebben we wat gedronken. Daarna verder naar het Schouw met de pont over naar Landsmeer, Twiske. Toen weer terug naar Purmerend. Het was een leuk tochtje.
Martha Steenbergen

Klik hier voor de foto

===========

STRANDWANDELING  BERGEN/EGMOND AAN ZEE

Woensdag 12 juli 2023
Met een bus vol enthousiaste  dames (50) op weg naar Bergen. 
We hadden onze vertrouwde chauffeur Kees mee.

Eenmaal in Bergen aangekomen konden de 13 dames, die gingen wandelen naar Egmond aan Zee, uitstappen. De andere dames werden naar de Braderie in Egmond aan Zee gebracht. Zij konden heerlijk een terrasje pakken. Het weer was prachtig.  Om 9 uur verzamelden wij ons weer bij de bus en vertrokken weer naar Purmerend.
We kregen nog wat te drinken in de bus en Antoinette had voor iedereen een zakje kersen. Om 10 uur waren we weer thuis. Het was weer een onvergetelijke dag.
Antoinette en Elly weer hartelijk bedankt voor de goede organisatie. We kijken weer uit naar ons volgende uitje in September.

Ellie Korzelius


Klik hier voor de foto,s

=====================

LADIES NIGHT

Op dinsdag 4 juli zijn we met 10 dames naar de film geweest. Het was een heel klein ploegje, maar niet minder gezellig.

Een leuke film , en in de pauze een heerlijk ijsje.

Ria de Vlugt


Klik hier voor de foto,s

=========

 KOFFIEDRINKEN BIJ SPIJKERMAN

Op woensdag 7 juni was er weer een koffieochtend bij Spijkerman. Dit is iedere eerste woensdag van de maand.Het was erg gezellig er werd wat afgekwekt over alles en nog wat ik houd het er in iedergeval in!
Carla Spee
 Klik hier voor de foto
 ==========
Cultuursnuivers naar de Nollen in Den Helder

Zaterdag 27 mei 2023

Met 12 vrouwen gaan we met de trein naar Den Helder en bezoeken het kunstproject De Nollen (wat stuifduinen betekent). De Nollen is het levenswerk van kunstenaar R.W. van de Wint. Dit 14 hectare duingebied dat tijdens de 2e Wereldoorlog onderdeel uitmaakte van de Atlantikwall kwam begin jaren tachtig door een deal met de gemeente Den Helder in zijn bezit. Vijfentwintig jaar lang heeft hij aan sculpturen gewerkt voor de ervaring van donker en licht, het fenomeen kleur en ruimte, schaal en maat. Van de Wint is onder meer bekend door zijn schilderingen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer en sculpturen in de tuin van het Kröller-Müller Museum. Na de koffie starten we met een privé gids een rondleiding van 90 minuten over het gebied die leidt langs stalen sculpturen en monumentale bouwsels die dragers zijn van schilderingen op de wanden. Het is verbazingwekkend en uiterst uniek wat we om ons heen aanschouwen. De wandeling leidt verder naar een ondergrondse gang die via twee trappen toegang geeft tot ‘halve bollen’. Alles wat je ziet in het landschap is door hem bedacht ook de paadjes, waterpartijen en heuvels. Na de rondleiding is het duidelijk: deze fascinerende plek met indrukwekkende bouwsels en dito landschap laat niemand onberoerd. Het is totaalkunst in de duinen. Helaas overleed hij op zijn 63ste. Zijn zonen Ruud en Gijs wonen beiden op het terrein in tot huizen omgebouwde bunkers, zij bewaken zijn gedachtegoed en onderhouden het terrein. Dankzij de bouwtekeningen die Van de Wint heeft nagelaten worden nog steeds nieuwe sculpturen van hem gemaakt.

Na afloop van de rondleiding staat de tafel voor ons gedekt en wordt de lunch geserveerd. Alles prima verzorgd. Inmiddels bijgekomen van alle indrukken gaan we weer op terugreis. Het was een dag met een gouden randje, het was bijzonder en gezellig én prachtig weer.

Aja van Nassau

Klik hier voor de foto's
============
80+ Koffieochtend+lunch
Maandag 15 mei 2023

Vanochtend met 18 dames eerst  koffie gedronken. Bep Prins kon vanwege een gebroken enkel er deze keer niet bij zijn. Wij wensen haar veel strekte.  Ria Teiwes en Nel Ubbels  trakteerden ons vanwege hun verjaardag. Na de koffie hebben Antoinette en ik een quiz gedaan over Purmerend. Antje van Duren had het hoogst aantal punten. Na de koffie gingen we lunchen, Soep en broodje croquet. Na de lunch werd ik verrast door de dames  met een plant met daarin een vlinder gemaakt van geld.  Heel erg lief.
Het is altijd weer heel gezellig en ik hoop in september weer iedereen te ontmoeten.

Een fijne zomer allemaal.

Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s===================
 

KEEZENCLUB2

Woensdag 10 mei 2023

Op deze dag kwam de nieuwe keezenclub2 voor het eerst bijeen, dit in overleg met Sina Oudt. De keezenclub2 is gestart met 4 dames. Het is een hele leuke middag geworden. De dames hadden de grondbeginselen snel door. We kijken nu alweer uit naar de volgende keer. We spelen 1x per maand en wel op de woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Ria de Vlugt

Klik hier voor de foto

=============
BEZOEK GRATIS LUNCHCONCERT IN HET CONCERTGEBOUW

Op 28 april zijn we met 14 dames naar het Concertgebouw in Amsterdam geweest waar we het gratis lunchconcert hebben bijgewoond.  Er werden werken uitgevoerd van Chopin, Vardavet, Skrjabin en Mozart. De pianist was Zhora Sargsyan.

Na afloop zijn we gaan lunchen in eetcafe “De Blaubrug” . Helaas hadden we niet veel tijd omdat we om 15.00 uur in de Hermitage moesten zijn i.v.m. een tijdslot.

In de Hermitage hebben we de expositie “Rembrandt en zijn tijdgenoten” bekeken, waarna er nog lekker werd gegrasduind in de museumshop.
Babs van de Werf

Klik hier voor de foto,s

==========

Rembrandt en tijdgenoten

Vrijdag 28 april 2023

Vandaag gaan er twee groepen Cultuursnuivers richting Amsterdam
Een grote groep gaat ook naar het Concertgebouw maar wij gaan met z’n zessen alleen naar de Hermitage, uiteraard wel met koffie en lunch.

De tentoonstelling is reuze interessant en indrukwekkend.
35 schilderijen uit The Leiden Collection zijn hier tentoongesteld.
Uniek, nooit eerder waren zoveel schilderijen uit een privé collectie voor het publiek te zien. Prachtige werken van 17-eeuwse historieschilders zoals Rembrandt van Rijn, zijn leermeester Pieter Lastman en zijn tijdgenoten, o.a. Jan Steen, Frans van Mieris en Jan Lievens. We kijken onze ogen uit, hoe prachtig is dit.

We hebben ook nog even een kijkje genomen bij het Holocaust Namenmonument, het is een herdenkingsmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam, in de voormalige Jodenbuurt. Het ontwerp is gemaakt door Daniel Libeskind. Het monument bevat alle 102.000 namen van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust en zigeuners/Roma die geen graf hebben. Het is heel indrukwekkend.

We lunchen hierna gezellig in Eetcafé De Magere Brug, waar vooral de Flammkuchen gretig aftrek vindt.

Rond 4 uur zijn we weer terug in Purmerend.
Het was weer een leerzame en gezellige dag.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto's

===========

De Nachtwachtwandeling
19 april 2023

Zo’n 70 dames zijn naar de Tabor gekomen.
Vanavond neemt Jacques Hendrikx ons mee langs de route die het nu wereldberoemde schilderij indertijd heeft afgelegd.

Rembrandt van Rijn woont in 1639 in de Jodenbreestraat (nu het Rembrandthuis).
Rembrandt krijgt dan de opdracht een schuttersstuk te maken van de compagnie van Frans Banninck Cock. De 18 rijke handelslui betalen hier samen 1600 guldens voor.
In 1642 is dit gigantische olieverfschilderij af en het wordt onthuld in De Nieuwe Doelen.
De namen van deze 18 mannen zijn gelukkig (middels een later aangebracht schild op het schilderij) bekend. Over zeven van hen weet Jacques mooie verhalen te vertellen.
De enige vrouw (uniek op een schuttersstuk) lijkt Saskia te zijn, de vrouw van Rembrandt, die in 1642 overleed.

Tot 1715 hangt het hier, naast de open haard en in de rook van de heren.
Het verhuist dan naar het Stadhuis op de Dam. Het komt tussen twee deuren te hangen en blijkt te breed (5.17 m). Dus, met de wetenschap van toen, wordt er “gewoon” van beide zijkanten een stuk van totaal 80 cm (verdwenen!) afgezaagd. Het is nu 4.37 breed en nog steeds 3.93 m hoog.

Honderd jaar later, in 1815, verhuist de Nachtwacht naar de Kloveniersburgwal, naar de voorloper van het rijksmuseum in het huis waar de de gebroeders Trip (wapenhandelaren) woonden en in 1885 verhuist het naar het huidige Rijksmuseum.

Financieel gaat het Rembrandt door diverse omstandigheden echter niet goed. Hij verhuist naar de Rozengracht waar hij in 1669 overlijdt. Hij wordt begraven in een kerkgraf of huurgraf in de Westerkerk.

In de 19e eeuw wordt Rembrandt een nationale held met o.a. een standbeeld op het Boterplein, nu Rembrandtplein.

Net voor het begin van de 2e Wereldoorlog wordt de Nachtwacht al in veiligheid gesteld en maakt (opgerold) een reis via Kasteel Radboud in Medemblik, een bunker in de duinen en een grot bij Maastricht. In juni 1945 komt de Nachtwacht weer, per boot, terug in Amsterdam.
Nadien zijn er diverse aanvallen op dit kunstwerk geweest, met een mes en met zoutzuur maar dit alles is gelukkig weer goed gerestaureerd.

De Nachtwacht (de stad Amsterdam is trouwens de eigenaar) begint, na bijna vier eeuwen, ouderdomskwalen te krijgen.
Met geavanceerde apparatuur verzamelt men nu data om dit wereldberoemde kunstwerk toekomstbestendig te houden. Of dit lukt is afwachten…..

Wat een verhaal en wat zijn we vanavond een hoop wijzer geworden.

Irene bedankt Jacques voor een interessante avond en wenst iedereen een mooie zomer. Tot in september!

Tot slot meldt Antoinette dat we komende zomer weer onze strandwandeling gaan maken, Egmond en Bergen staan op het programma. Leuk!

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto's

===========

Voor de Vrouwen

Medewerkerslunch op 5 april 2023

Op deze zonnige woensdagmiddag komen 38 dames bij elkaar in de kantine van de Wherevogels.

Het bestuur biedt ons, vrijwilligers, een heerlijke lunch aan, als dank voor onze inzet het afgelopen jaar.

Twee lange tafels zijn gezellig in paassfeer gedekt en op een aparte tafel staan wraps en salades (dit alles door Irene gemaakt), kaas, vleeswaren en fruit.

We beginnen, volgens traditie, met een heerlijke kroket. We genieten van al dit lekkers en praten ondertussen gezellig bij.

Tegen 2 uur bedankt Irene de dames van Wherevogels, zij krijgen een mooie bak met violen.

Lieve dames van het bestuur, het was weer gezellig. Hartelijk dank voor deze goed verzorgde en lekkere lunch.

Marianne van der Weide


Klik hier voor de foto,s

=========
BEZIGE BIJ
Dinsdag 4 april 2023.

Vandaag zijn wij weer aan het knutselen geweest. Ellie was onze juf en zij had haar handen vol aan ons.

Er moest gemeten, geknipt en gevouwen worden, gaatjes geprikt en gehaakt!

Drukke bezigheden met een mooi resultaat. 

Een "vaasje" voor voorjaarsbloemen.

Dank Ellie voor jouw inzet!

Ineke Haak

Klik hier voor de foto,s

=======
BEZOEK ROYAL DELFT

Zaterdag 1 april 2023

Met 9 vrouwen bezochten wij het Royal Delft Museum: De Porceleyne Fles.
Royal Delft creëert al sinds 1653 hoogwaardig Delfts Blauw. We werden door een gids door het museum geleid en kregen we de totale geschiedenis van de Porceleyne fles uitgebreid van hem te horen.

De Koninklijke Porceleyne fles  is de enig overgebleven van de ca. 32 aardewerkfabrieken die zich omstreeks het midden van de 17e eeuw in Delft e.o. bevonden.
Op welk tijdstip de eerste werkplaatsen ontstonden is niet met zekerheid bekend. Ook in andere plaatsen zoals Amsterdam, Haarlem en Middelburg werd reeds  in de tweede helft van 16e eeuw aardewerk werk gemaakt met meerkleurige decor op een witte achtergrond in een techniek, die de Hollandse pottenbakkers hadden geleerd van hun Italiaanse collega,s. Vermoedelijk is pas aan het einde van de 16e eeuw het eerste bedrijf in Delft ontstaan.

Na het bezoek van het museum zijn we door de binnenstad van Delft gelopen naar de Beestenmarkt. Daar hadden wij een heerlijke lunch bij Moeke. Na afloop zijn we teruggelopen naar het station Delft.

We hebben ondanks de regen een heerlijke en gezellige dag gehad.

Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s

=========
VIBURNUM
Op donderdag 30 maart hebben we met onze tuingroep paasstukjes gemaakt. Na eerst koffie met iets lekkers erbij aan de slag met allerlei bloemen, takjes, kuikentjes en eitjes. Al met al weer mooie creaties en een heerlijke ochtend met veel plezier. Sita Pommerel

Klik hier voor de foto,s
 

==========

BEZOEK ROYAL DELFT
Zaterdag 25 maart

Met 15 vrouwen bezochten wij het Royal Delft Museum: De Porceleyne Fles.

Na een voorspoedige treinreis en een flinke wandeling genoten we van koffie + in een aparte ruimte.

Daar kwam de gids die ons zou rondleiden ons waarschuwen.

Vanaf de eerste zaal die de geschiedenis van het Delfts Blauw verbeeldde wist hij ons te boeien.

We keken onze ogen uit in de opvolgende zalen en zeker in de Oranje Zaal, waar niet alleen beeltenissen van ons koningshuis te zien waren, maar ook het trouwservies van Willem-Alexander en Maxima, dat gebruikt wordt in het Paleis op de Dam bij speciale ontvangsten. Zelfs deze zaal was oranje geschilderd.

We mochten ook een kijkje nemen in de fabriek, waar op zaterdag niet gewerkt werd, maar waar onze gids toonde hoe uit een mal een vorm kon komen. Er zat nog wel een schilder, die bezig was met het handmatig beschilderen van een grote vaas.

De laatste ruimte bevatte alles wat er verkocht werd. Geen koopjes.

Na een korte wandeling kwamen we Bij Moeke, waar een lange tafel voor ons was gedekt. We genoten van de vooraf bestelde lunch. De broodjes waren royaal belegd en heerlijk. Toch bleef er nog heel veel  over. Weggooien leek niks voor Moeke: Er werd een rol folie gebracht waar broodjes mee naar huis konden worden genomen. Nog een treinreis en we konden terugkijken op een gezellige, leerzame dag.
Miny Massar

Klik hier voor de foto's
=========

CREA
Maandag 20 maart 2023

Vanmorgen met de Crea gezellig geknutseld en haasjes gemaakt voor de Pasen
Tonny Bijvoet

Klik hier voor de foto

----------------
 GEZELLIGE AVOND MET DE HORNSINGERS
Woensdag 15 maart 2023

Met 70 dames genoten van een gezellige muzikale avond met een optreden van de zanggroep the Hornsingers. Vanaf het begin zat de sfeer er goed in, met gezellige muziek  die voor ons heel  herkenbaar was. Je kon meezingen en dansen.
Ellie Korzelius

Klik hier voor de foto,s

=========
 

BEZIGE BIJ
Dinsdag 7 maart 2023.

Wij hebben wat oude beesten van stal gehaald en die een nieuw jasje gegeven.

Zo kunnen ze weer een paar jaar mee!

Het was een gezellige ochtend en 

een onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers hebben wij flink gewerkt.

Ineke Haak

Klik hier voor de foto's

==========

BEZOEK VERZETSMUSEUM

Op 23 februari met de cultuursnuivers naar het Verzetsmuseum in Amsterdam.
Na begroeting op Amsterdam CS gaan we met 16 vrouwen (helaas zijn 3 verhinderd) met de tram naar de Plantage Middenlaan voor koffiestop bij Koosje, altijd gastvrij en gezellig. Vandaar lopend naar het museum om de hoek.
Na een grondige verbouwing is het Verzetsmuseum december j.l. weer heropend. In het vernieuwde museum lopen bezoekers door zes fases van de bezettingstijd. Beelden van bezetting en verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke periode wordt geintroduceerd door een grote filmprojectie met animaties, en honderd persoonlijke verhalen in prachtige decors brengen de geschiedenis tot leven.
Verhalen van Duitse bezetters, geallieerde bevrijders, burgerslachtoffers, dwangarbeiders en collaborateurs maken het verhaal compleet. Toch ligt de nadruk op de ontwikkeling van het verzet, op dilemma’s waarmee mensen onder de dictatoriale bezetting te maken kregen. Ook werd 25 februari 1941 aan de oproep om te staken tegen de geweldadige razzia op Joden door tienduizenden gehoor gegeven.
Zeker ook heel bijzonder is het verzetsmuseum Junior, een aparte ruimte waarin verschillende ingerichte huisjes staan. Je kunt hier de waargebeurde verhalen van 4 jonge kinderen beleven en beluisteren. Kinderen die in het kielzog van de ouders verkeerde dingen deden.
Alle verhalen en beelden zijn zondermeer indrukwekkend. Het museum laat zien dat verzet in een tijd van dictatoriale onderdrukking niet gemakkelijk was.
Een verhaal dat ook nu relevant is !
Na bezoek aan museum komen we weer terug bij Koosje voor een lunch. Na afloop nemen we op CS weer afscheid van elkaar met veel dank aan Ellie en Leitjeng voor de uitnodiging en begeleiding. Persoonlijk vind ik dat iedereen, jong en oud, dit museum een keer bezocht moet hebben opdat deze afschuwelijke geschiedenis nooit wordt vergeten.

Aja van Nassau

Klik hier voor de foto,s
 =========
 
TUINGROEP VIBURNUM

Donderdag 23 februari 2023
Het was weer een inspirerende ochtend met leuke ideeën van Wil, verder hebben we  met verschillende bloembolletjes en mooie takjes  gewerkt. We hebben weer wat handigheidjes geleerd.

Sita Pommerel

Klik hier voor de foto's
 ========

BEZIGE BIJ
Dinsdag 7 Februari 2023

Wij hebben weer kaarten gemaakt.
Nu d.m.v. wax en een strijkijzer.

Leuk werk en iedere kaart wordt weer anders. Ook heel verrassend voor de maakster.

Ineke Haak

Klik hier voor de foto's
 =========
 JAARBIJEENKOMST
Woensdag 15 februari 2023

Vanavond zijn 71 dames naar de Tabor gekomen.
Om 8 uur opent Irene Nollet de avond. Welkom iedereen.

Mededelingen:
I.v.m. het opheffen van veel plaatselijke verenigingen krijgt het landelijk bureau minder inkomsten en is na overleg besloten de bijdrage voor de provincie een jaar stop te zetten.
Men kan zich vanavond nog inschrijven voor de diverse interessegroepjes. Echter, als er niet genoeg animo is gaan deze groepjes niet starten.

Hierna wordt de agenda van vanavond behandeld, Notulen hiervan zullen door de secretaris worden gemaakt.
Nogmaals een dringende oproep om zich te melden als lid van het bestuur. Treden er niet voldoende dames toe dan gaat het niet goed komen met onze mooie afdeling.
Diverse dames vertellen hoe leuk het is om in het bestuur te zitten, zijzelf hebben het met heel veel plezier gedaan, dus hun oproep, kom op, meld je aan.
Gelukkig komt Maaike Jagerman wel nieuw in het bestuur. Zij stelt zich aan ons voor en hoopt op een leuke en goede samenwerking. Welkom Maaike!

Ook gaan er drie dames als afgevaardigde naar de jaarvergadering van de Provincie in Obdam op 20 april, t.w. Antoinette Bol, Berta van Mourik en ondergetekende.

Er zijn dames die ‘s avonds de deur niet meer uit kunnen/willen en daarom nooit naar de thema-avonden komen. Het bestuur gaat bekijken of we ook naar de middag kunnen gaan en dan afwachten hoe dit uitpakt.

Tot slot wordt er afscheid genomen van twee bestuursleden.
Leitjeng Ou stopt na zeven jaar enthousiaste inzet. Zij krijgt de bekende oorkonde, bloemen en Irene draagt een mooi gedicht voor. Heel veel dank voor alles..
Ook Evelien Kikkert stopt wegens persoonlijke omstandigheden en krijgt een mooie orchidee. Ze blijft wel de ledenadministratie doen.

Na de pauze is er een optreden van zangeres Rina met haar man Leo achter de knoppen. Ruim een uur lang zingt zij gezellige liedjes, Nederlands, Engels en zelfs een mooi Spaans nummer. En ja hoor, de voetjes gaan van de vloer en er gaat een lange sliert dames in polonaise door de zaal.

Hopelijk komen er nog aanmeldingen voor het bestuur en kunnen we helemaal spreken van een geslaagde avond.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto,s en als laatste een video van de polonaise

 

==========

DE EEUW VAN JULIANA

Donderdag 26 januari 2023

De Cultuursnuivers

Dertien dames verzamelen zich om naar de Nieuwe Kerk te gaan.
Hier is de tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen.
Een koninklijke tentoonstelling die ons meeneemt in het leven van Juliana, de vorstin “naast de rode loper”, vaak wars van protocol, eigenzinnig, best modern en soms haast rebels.

Via foto’s, voorwerpen, films en verhalen van min of meer bekende Nederlanders krijgen wij een indruk van de koningin die onze generatie voor een groot deel bewust heeft meegemaakt. En daarom ook zo leuk voor ons om dit allemaal op ons gemak te bekijken en te beluisteren.
We zien haar vanaf haar geboorte tot haar overlijden, alles schitterend gepresenteerd in deze mooie kerk. Zeker de moeite waard!

Hierna gaan we nog naar Café De Roode Leeuw op het Damrak.
Daar doen we ons tegoed aan de nodige drankjes en hapjes. Gezellig!
Met de bus weer terug naar Purmerend.
Het was een heerlijke dag, met dank aan Ellie, Lei Tjeng, Babs en Tonny.

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto's

==========

THEMAAVOND MET PETER VAN BREEMEN

Woensdag 18 januari 2023

Ondanks het slechte weer was er een grote opkomst voor de lezing. De avond werd geopend door Lei Tjeng met een aantal mededelingen.

Eerst even een moment van stilte vanwege het overlijden van ons lid Ans de Vos.

Ria de Vlugt wilde weten of er nog mensen interesse hadden voor Rieu in de bioscoop de Vue op 29 januari a.s. 

Lei Tjeng deelde mee dat Jan Broekhuizen is gestopt met rondleidingen in Amsterdam.

Hierna verwelkomde  Lei Tjeng Peter van Breemen en zijn dochter en gaf hem het woord.

Peter van Breemen schrijver van het boek ‘Vader onbekend’ , gaf ons een kijkje in zijn persoonlijk verhaal over een 50 jaar durende zoektocht naar zijn vader.

Peter van Breemen woont in Heemskerk en groeide op zonder vader, terwijl zijn moeder bleef zwijgen. Die ervaringen heeft hij uiteindelijk verwerkt in zijn recent uitgegeven boek Vader Onbekend, het verhaal over de jaren strijd die hij moest leveren om uiteindelijk te ontdekken wie zijn vader was.

Zijn tips voor anderen die op zoek zijn of gaan, begin eerst met familie te praten. Dit kan veel nuttige informatie opleveren. Zijn zoektocht heeft bijna 50 jaar geduurd en heeft hij gedurende deze reis veel geleerd.
Het heeft hem tot de persoon gemaakt die hij nu is. De weg zelf was zijn bestemming.

Het belangrijkste in een zoektocht als de zijne is dat je niet opgeeft. Je kunt veel tegenslagen tegenkomen, daar moet je rekening mee houden. Uiteindelijk zal je jouw doel bereiken.

Na de pauze was er nog de mogelijkheid  aan hem vragen te stellen. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Veel dames hadden ook zijn boek gekocht.

Aan het eind van zijn lezing bedankte Irene Nollet hem voor het indrukwekkende verhaal en bood Peter een fles wijn aan. Aan de hals van de fles zat symbolisch een boekje door haarzelf gemaakt.
Het was een zeer enerverende avond.

Ellie Korzelius 

Klik hier  voor de foto,s

==============

80+ KOFFIEOCHTEND
Maandag 16 januari

Ondanks het slechte weer zijn de dames allemaal gekomen. 3 dames waren jarig of jarig geweest. We werden getrakteerd op iets lekkers bij de koffie. We waren met 18 dames. Zoals altijd heel gezellig

Ellie Korzelius

========

CREA

Maandag 16 januari 2023

Vanmorgen in het Purmerkerkje geknutseld met houten schijfjes. Het zag er gemakkelijker uit dan het was. Hier en daar werd er flink gemopperd, maar het is toch gelukt en het resultaat is te zien op onderstaande link. 

Tonny Bijvoet

Kijk hier voor het prachtige resultaat.

=======
 BOWLEN
Vrijdagmiddag 6 januari in het nieuwe jaar weer gezellig gebowld met 9 dames.

Het is soms wel hard werken, maar wel leuk en gezellig. Na afloop nog even wat gedronken en geproost op het nieuwe jaar.

Hopenlijk kunnen we weer een sportief jaar tegemoet zien.

Tonny Bijvoet

Klik hier voor de foto,s

=========

BEZIGE  BIJ

Dinsdag 10 januari 2023

Vandaag waren wij maar met zijn zessen.

Wij hebben weer kaarten gemaakt, nu met de Spirella techniek.

Eenvoudig te doen volgens Elly. Maar er moet geteld worden, de draden moeten bv van 6 naar 12 en dan van 18 naar 24 enz.

Maar tellen en praten gaat niet samen. Dus hoorde je steeds: oh ik ben de tel kwijt, Elly waar ben ik nou, ik moet het uithalen, en ik snap er niets meer van. 

Het is echt een wonder dat de kaarten zo goed als klaar zijn gekomen. Er moeten alleen nog wat versiersels op.

Ondanks alle problemen was het weer een gezellige ochtend.

Ineke Haak.

Klik hier voor de foto,s

=========

NIEUWJAARSBIJEENKOMST
Woensdag 4 januari 2023

Vanmiddag zijn 72 dames naar de Tabor gekomen om het nieuwe jaar in te luiden.
Koffie, thee en heerlijke koeken staan al klaar.
Irene Nollet heet iedereen van harte welkom.
Helaas kunnen Leitjeng Ou en Evelien Kikkert wegens ziekte niet aanwezig zijn.
Het is fijn om vandaag gezellig bij elkaar te zijn, er is weer genoeg te bepraten.
Tussendoor zijn er wat “optredens” van diverse leden.
Antoinette Bol schittert als Zuster Veronique en Thérèse Steinmetz, Miny Massar heeft een klein gedichtje van Toon Hermans, Carry de Swart heeft een leuk verhaal over een oma, een kleinkind en fileleed en Ellie Korzelius draagt een prachtig gedachten gedicht van Mark Verhees voor. Tot slot vertelt ondergetekende over de geschiedenis van de oudejaarsconference.
In de pauze zijn er de nodige drankjes en heel veel advocaat met slagroom en heerlijke bowl. En er gaan schalen met allerlei hapjes rond, we worden verwend.
Om 4 uur komt de middag ten einde maar niet voordat Irene een noodkreet uit: In februari is de jaarvergadering en zoals het er nu uitziet bestaat het bestuur dan nog maar uit drie leden, Leitjeng en Evelien gaan stoppen. Drie is te weinig en onwerkbaar dus er zijn dringend nieuwe bestuursleden nodig. Denk er over en meld je aan! Het voortbestaan van onze afdeling staat op het spel!

Marianne van der Weide

Klik hier voor de foto's==========