Thema avond met boerin Sandra Oudshoorn

Woensdag 17 april 59 dames zijn naar de Tabor gekomen voor Sandra Oudshoorn, die komt vertellen over de veehouderij.

Zij wordt door Antoinette verwelkomd bij, vroeger, de Plattelandsvrouwen. En, zo jammer, Irene Nollet kan niet aanwezig zijn. We zien mooie oude foto’s van Sandra’s familie, toen nog in Nootdorp. In 1996 moesten zij daar weg voor woningbouw en recreatie en kwamen zij, na lang zoeken, in 2000 in Westbeemster terecht. Er is sindsdien verbouwd en gemoderniseerd, dat heeft heel wat tijd tijd en energie gekost. Ze hebben nu 105 stuks melkvee, 30 stuks jongvee, weer wat schapen (helaas moesten na de stille blauwtong-ramp de oude weg) en wat klein spul. Ze vertelt enthousiast en vol passie over hun bedrijf, een koe hoort in de wei en over de hoge kwaliteitseisen die Komo stelt aan de melk voor de Beemsterkaas.

Over de skybox boven de stal, o.a. voor vergaderingen en educatie. Over de mestproblematiek, doorgaan, gezien hun leeftijd, is er opvolging, blijft het bedrijf rendabel? De toekomst is best onzeker, zeker door alle regelgeving. Na de pauze vertelt zij vol passie over haar werk als educatie-boerin. Elk basisschoolkind moet eenmaal op een boerderij zijn geweest, zij gelooft in belevend leren. Voor het speciaal onderwijs lijkt dit nog dankbaarder werk.

Na afloop worden de nodige vragen gesteld en hierna bedankt Antoinette Sandra met een stel mooie boerderij-pannenlappen voor een geweldig interessante avond, wij zijn een hoop wijzer geworden. En dan nog……   Miny Massar zoekt nieuwe leden voor de wandelgroep (verdere info op de website). Berta vraagt klanten bij Rabo zich aan te melden als lid. Kost niets. In september/oktober kan in de club-challenge op de Vrouwen worden gestemd. Sinds maandag is de nieuwe website in de lucht. Elly Korzelius heeft hier heel veel tijd in gestoken en zelfs de provincie en andere afdelingen ondersteund. Zij krijgt een mooi boeket als dank. (NB Inloggen met lidnummer en postcode)   De uitnodiging voor Boskoop op 8 mei is vandaag via de mail verstuurd.

Het was een interessante avond. We hebben een mooi kijkje kunnen nemen in het leven van een gepassioneerde boerin, inclusief alle mooie maar ook minder mooie kanten van het boerenleven anno nu. (En, kunnen wij ook een keer langskomen?).

Marianne van der Weide