Presentatie Wereldvrouwen door Rob van Eck 18 maart 2024

De Kracht van Wereldvrouwen die de Geschiedenis Vormgaven
Maandag 18 maart 2024

Met een grote opkomst van 82 dames hebben we genoten van een prachtige lezing van Rob van Eck. Deze dames hadden een gemeenschappelijk doel: meer te weten komen over wereldvrouwen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd. Rob van Eck, een charismatische spreker met een passie voor verhalen, stond klaar om ons mee te nemen op een reis door de tijd.

Enkele van deze inspirerende vrouwen zijn:

 1. Jeanne d’Arc: De Franse heldin die onverschrokken het leger leidde tijdens de Honderdjarige Oorlog. Haar vurige overtuiging en moed inspireerden generaties na haar.
 2. Marie Curie: De briljante wetenschapper die de wereld van de radioactiviteit op zijn kop zette. Haar ontdekkingen waren baanbrekend en levensveranderend. Ze was de eerste vrouw die een Nobelprijs won en opende deuren voor toekomstige vrouwelijke onderzoekers. (Ook bekend als Marie Sklodowska- Curie)
 3. Hildegard von Bingen: Een visionaire abdis uit de middeleeuwen. Haar muziek, kunst en mystieke geschriften waren een baken van licht in een donkere tijd. Haar visioenen leidden haar naar een dieper begrip van het goddelijke.
 4. Moeder Teresa: De Albanese non die haar leven wijdde aan de zorg voor de armen in India.
 5. Prinses Diana van Engeland: Bekend om haar goede doelen in de wereld.
 6. Aletta Henriëtte Jacobs (1854–1929): Een inspirerende arts, feministe en pacifiste uit Nederland. Ze zette zich al vroeg in voor het recht op hoger onderwijs voor vrouwen.
 7. Rosa Parks: De Amerikaanse burgerrechtenactiviste die in 1955 weigerde haar zitplaats in een gescheiden bus in Montgomery, Alabama, af te staan aan een witte persoon.
 8. Moeder Teresa, geboren als Anjezë Gonxha Bojaxhiu (Skopje, 26 augustus 1910 – Calcutta, 5 september 1997), was een Albanese katholieke zuster, stichteres van de Missionarissen van Naastenliefde en Nobelprijswinnares voor de vrede. Ze zette zich in onder de armsten der armen in India.
 9. Florence Nightingale (1820-1910) was een Britse verpleegster, sociale hervormer, statisticus en grondlegger van de moderne verpleegkunde. Ze wordt wereldwijd gezien als het symbool van de moderne ziekenverpleging. Haar bijdragen aan de gezondheidszorg zijn van onschatbare waarde geweest.

  Deze wereldvrouwen hebben met hun moed, doorzettingsvermogen en visie de geschiedenis gevormd en blijven een bron van inspiratie voor ons allemaal.

Bij het begin van de pauze las Marietje Hoogendoorn een kort verhaal voor in dichtvorm over haar jeugd in de oorlog. Zij was 6 jaar oud en vertelde dat haar moeder een jurk voor haar had gebreid en deze werd elk jaar op de groei van Marietje aangepast. Deze jurk had ze meegenomen naar de avond. Een heel ontroerend verhaal.
Daarna trakteerde Marietje iedere aanwezige op een lekkernij uit dankbaarheid voor hetgeen bij haar 65e jarig jubileum was georganiseerd. Een gebaar van waardering en genegenheid.

Na afloop werd Rob van Eck bedankt voor zijn boeiende presentatie en kreeg hij van Antoinette een leuk presentje in de vorm van een aangeklede fles wijn als dame, gemaakt door Antoinette.

Het was een geweldige middag.

Ellie Korzelius