Provinciale agrarische tour

Klik op link voor foto's

https://1drv.ms/u/s!Agt3Z3M5AR3zjVC3_Gla6hK7AUwp?e=tGglvm

Donderdag 2 juni 2022

Na twee jaar corona mochten we dit jaar weer op stap. Het beloofde een mooie dag te worden met het weer en dat was ook zo, lekker veel zon dus jassen waren niet nodig.

Om 9.00 uur vertrokken we met Marion reizen uit Dronten we wisten niet waar we heen gingen maar rond 10.00 uur stonden we bij geitenboerderij "de Twiegweerd" van de familie Fokker voor de deur waar we een kopje koffie/thee kregen met Blokzijler brok wat gebakken was door Jeanette v.d. Meer.

Tijdens het koffie drinken vertelde Jeanette Fokker veel over het fokken en houden van geiten op dit moment waren er ongeveer 3000 geiten in 2 stallen.

Na de koffie mochten we wat rondkijken op de boerderij, Jeanette en een stagiaire van haar liepen met ons mee om vragen te beantwoorden en het was zeer interessant, er was ook een klas van het AOC uit Zwolle die aanwezig was. Deze studenten deden veehouderij en dieren verzorging en waren momenteel de nagels van de bokken aan het knippen dat zag er indrukwekkend uit.

Om 11.00 uur verzamelden wij ons bij de bus waar een proeverij van geiten yoghurt, geiten vanille vla en natuurlijk geitenkaas voor ons klaar stond. Dit alles kon gekocht worden in haar winkel.

Jan v.d. Weerd was bij "de Twiegweerd"  aangesloten bij de groep en hij was onze gids in de bus. Hij deelde ons folder materiaal uit over de IJsseldelta en de stad Kampen. Tijdens een twee uur durende rondrit via Kamperveen (waar zijn zoon woont op de boerderij) naar Terwolde. Hij wist echt veel ook over de mensen die daar woonden.

Via de Nieuwendijkbrug naar Reeve het nieuwe dorp bij Kampen. Dan naar Zalk vroeger bekend van Klazien uit Zalk door langs de IJsseldelta met zijn by-passes via Hattum naar Terwolde.

Rond 13.00 uur kwamen we aan bij brasserie de KriebelZ in Terwolde waar wij een heerlijke warme lunch met dekselse pannetjes konden gebruiken en ijs met warme bosvruchten als toetje. Na 1,5 uur stapten we weer in de bus en werden we door de chauffeur Menno (die soms echt kunstwerken vertoonde op de smalle dijkjes) naar de Aardbeien tuin van de Familie Bronsink in Oene gebracht, waar we werden verrast met een flinke beker verse aardbeien en wie dat wilde mét slagroom, het was heerlijk. Aansluitend kregen we van Gerrit nog uitleg en een rondleiding over zijn bedrijf wat ook weer zéér interessant was.

Na een bezoekje aan de winkel waar heel veel aardbeien maar ook andere etenswaren en hebbedingetjes werden gekocht gingen weer huiswaarts.

Rond 17.30 waren we weer in Dronten na een heel gezellige, mooie en interessante dag met dank aan Lianne Schlepers, Jeanette v.d. Meer, Yolande Somer van Donk en Joke Rebel die deze superrrrrrdag voor ons mogelijk hebben gemaakt.

Ank Lelieveld