Rolde

           Verslag van de agrarische excursie

                   op 28 september 2022

Woensdag 28 september vertrokken wij, 16 dames van onze afdeling, om 8.45 uur vanaf “Het Hunzehuys” naar café Hofsteenge te Rolde, waar de werkgroep Rolde de agrarische excursiedagen “Rondom Rolde” organiseerden. Vanwege corona was de excursie al twee jaar uitgesteld, maar gelukkig kon het nu doorgaan. Nadat we, plm. 200 vrouwen, koffie/thee met een petitfour hadden genuttigd en de dag was geopend door Jannie Warringa en de burgemeester van Aa en Hunze, Anno Wietze Hiemstra, stapten we in de bus.

Via de Klaas Steenweg reden we richting Eldersloo waar de fam. Vreugdenhil een tuincentrum runt. Allereerst reden we met de bus door de 8 hectare grote kwekerij op de nevenvestiging. We kregen tekst en uitleg van Johan Vreugdenhil. Men kweekt ecologisch, gebruikt tweedehands potten en pot handmatig op. Men kweekt o.a. bomen, vaste planten, grassen, fruitbomen enz., veelal voor de particuliere tuinliefhebber. Een paar honderd meter verderop bij de hoofdvestiging is een 10.000 m2 grote buitenwinkel. Daar vertelde broer Frank ons nog het een en ander over de winkel. Het is een zeer overzichtelijke winkel en alles staat in bakken, gemakkelijk voor de watervoorziening en men hoeft niet zover te bukken. Tot slot kregen we allen een vaste plant mee naar huis.

Daarna door Deurze richting Rolde, waar Albert Hilberts vlakbij de hunebedden zijn bijenstal heeft.

In totaal beheert hij zo’n 60 kasten, die hij van het voorjaar tot het najaar gedeeltelijk verplaats, o.a.  naar het koolzaad, de bloemen en de heide. De honing wordt verkocht. Terwijl Albert over de bijen vertelde, konden wij achter de kasten staan. Gelukkig waren de bijen erg rustig. Tegen 12.00 gingen we lopend terug naar café Hofsteenge, waar ons een heerlijke lunch stond te wachten.

Om 13.30 uur weer in de bus richting Borger, allereerst naar de fam. Feddema. Zij hebben naast een geitenhouderij ook nog een akkerbouwbedrijf en een kippentak met 130.000 legkippen. Wij werden door Trijntje rondgeleid op het geitenbedrijf. Van bovenaf hadden we een prachtig uitzicht op de 1200 melkgeiten in de potstal en de carrousel melkstal. De gemiddelde melkgift zit op 4,1 liter melk per geit per dag. Er wordt twee keer per dag gemolken en per keer is men met 2 personen 2 uur bezig. Twee keer per week wordt de melk opgehaald en verwerkt tot babyvoeding. De nieuwe stal is super gemoderniseerd. Het strooien van de hokken gaat automatisch en ook de voervoorziening is 100% geautomatiseerd.

Daarna gingen we nog naar pensionstal “Beekdal”, waar Valesca Pieters aan zo’n 50 paarden (waarvan 5 eigen)  stalling biedt. Daarnaast geeft ze dressuurles, maakt paarden zadelmak en rijklaar. De paarden gaan elke dag naar buiten, ook bij slecht weer. Ook begeleidt Valesca mensen met autisme in dagbesteding en runt in het seizoen een minicamping met 23 staanplaatsen. We kregen een rondleiding langs de stallen, die er spic en span bij lagen.

Weer in de bus en nog even door Grolloo, bekend om Harry Muskee en Johan Derksen. In café Hofsteenge nog wat drinken en de afsluiting van deze zeer leuke en informatieve dag! In totaal deden ongeveer 900 dames, verdeeld over vijf dagen, aan deze excursie mee.

Hanny van Dalen

foto's>>