Reisverslag van Stinet Luth – Nepal

Verslag van de bijeenkomst op 17 oktober 2024.

Deze avond was mevrouw Stinet Luth onze gast. Zij neemt ons mee naar Nepal, waar ze een rondreis heeft gemaakt. Aan de hand van een PowerPoint presentatie vertelt ze ons over haar reis.

Nepal een land in zuid Azië tussen India en China (Tibet). Het land wordt gedomineerd door de hoge pieken van het Himalaya gebergte, met als bekendste de Mount Everest.
De hoofdstad is Kathmandu.

Nepal staat bekendom zijn bijzondere mix van Boeddhisme en Hindoeïsme.
Op de foto’s kwamen meerdere paleizen, tempels en stupa’s voorbij. Stupa’s zijn heilige plekken.

Ook zijn  er grote beschermde gebieden ondergebracht in natuur reservaten. Met leefgebieden voor de Bengaalse tijger, neushoorn, olifant en vele vogelsoorten. Het bekendste park is Chitwan Nationa Park.

De bevolking is vriendelijk en verdraagzaam. In de winkelstraatjes wordt veel huisvlijt verkocht, zoals mandjes, bloemenslingers,sieraden en mooie geweven doeken. Allemaal erg kleurrijk.

De wegen waren erg slecht en kilometers maken was er niet bij. Het land is erg gevoelig voor natuurrampen. Aardverschuivingen en overstromingen.

Enkele bijzondere gerechten uit Nepal zijn Dal Bhat , een soort linzensoep en Takari, gebakken groente. Deze gerechten worden veel gegeten en geserveerd met rijst of aardappelen.

We hebben genoten van de mooie plaatjes en verhalen.

De voorzitter bedankt haar met een bloemetje en een envelop.

De volgende bijeenkomst is op 21 november. Deze avond geeft meneer Hachmer, van het Veenkoloniaal museum uit Veendam een lezing. “Groeten uit Riga”.