agrarische dag 4 oktober 2024

Agrarische dag 2 oktober 2024 Onze agrarische dag was op 2 oktober. Met 16 dames vertrokken we naar Gees. In de Zwerfkei werden we ontvangen met koffie en koek. Na het openingswoord werden de 220 deelnemers verdeeld over 4 bussen. Onze bus ging als eerste naar de stal ‘’de Koetsoever” in Geesbrug. De Koetsoever is een paardenpension, een fokkerij, een trainingscentrum en er wordt paardrijles gegeven. Lianne en Ludwig Oevermans hebben dit centrum opgezet. De paarden die hier worden gestald worden volledig verzorgd, ze krijgen voer, worden overdag naar buiten gebracht, er komt een dierenarts langs en de hoefsmid ontbreekt ook niet. Lianne doet voornamelijk de paarden, want Ludwig werkt 4 dagen in de week bij een werkgever. Lianne geeft rijles, maar doet ook zelf nog aan dressuur. Er worden hier ook jonge paarden gestald, die worden opgevoed en getraind. Zelf fokken ze ook paarden voor de verkoop.   Na de fokkerij gaan we naar de “Blauwe Bes Drenthe” in Geesbrug. Dit is een coöperatie van 3 bedrijven, die ieder hun eigen blauwe bessen kwekerij hebben, maar gezamenlijk inkopen en verkopen. Ze delen de meeste machines en ze hebben 1 loods, maar de bessenpluk machine hebben ze alle drie, want als het droog is en de bessen zijn rijp dan moeten ze alle drie tegelijk plukken. Er wordt niet handmatig geplukt, want arbeiders zijn te duur. Ze hebben een winkel voor de verkoop en een webshop. Onlangs hebben ze een distilleerderij geopend, zodat men ook alcoholische producten kunnen gaan maken. Aan de weg staat een bessen automaat.   Hierna terug naar de Zwerfkei voor de lunch met soep, broodjes en kroket.   Onze groep mag nu in de zwerfkei blijven. We krijgen een presentatie over het bedrijf ‘’Melk en Meer” van de familie Eising-Hilbrands uit Sleen. We kunnen het bedrijf niet bezoeken omdat er een koe salmonella heeft en dat is besmettelijk voor mensen en ze mogen geen groepen ontvangen. Ze melken niet met een robot maar met een swing-over en kunnen per kwartier 26 koeien melken. De melk wordt geleverd aan A-ware voor producten voor de AH. Sinds 20-08-2024 hebben ze een boerderijwinkel met automaten, waar naast hun eigen gemaakte zuivelproducten ook producten van buurtboeren verkocht worden.   Nu gaan we naar ons laatste bedrijf, “De Gulle Aarde’’ in Oosterhesselen. Dit bedrijf verbouwt o.a. groenten, mais en kruiden in de volle grond op biologische wijze. Schoffelen van onkruid doen ze met een machine. Het planten en oogsten gaat voor sommige producten nog wel handmatig, maar hiervoor huren ze mensen uit het oosten van Europa in. Men verbouwt er voor de consumptie chicorei, sperziebonen, valeriaan en waspeen en voor de zaden tarwe, haver, pompoen en courgettes. Na de oogst worden de producten direct bij de handelaar afgeleverd. Men werkt samen met een veeboer, zij krijgen de mest en de boer krijgt de mais.   Om 4 uur zijn we weer terug in de Zwerfkei voor een drankje. De ondernemers worden bedankt voor de ontvangsten en de organisatie krijgt als bedankje een presentje. Bij het verlaten van de zaal ontvangen wij een flesje blauwe bessen dessertsaus. Op naar volgend jaar in Zuidlaren.