dagtocht

10 juli 2019.

We vertrokken om half 10 met 14 dames richting Uffelte.

Onderweg kwam Annie ten val. Ze komt weer snel in de benen. Gelukkig met de schrik vrij, een gat in de broek.

Bij “De Roskam”een kopje koffie/thee met appeltaart, lekker buiten op het terras.

Toen op naar Ruinerwold. De brugwachter begeleide ons, met het stopverbod op z’n rug. Dat was een komisch gezicht.

Langs een paar grote boerenbedrijven de dr. Larijweg op, waar vele oude boerderijen ook gerestaureerd zijn. Deze weg is 7 km lang. Vroeger 150 boeren, nu nog een handje vol.

Bij de “Karstenhoeve” aangekomen, verliet Jo de groep voor een andere afspraak. We hebben van een heerlijke lunch genoten en daarna werden we rondgeleid.

Eerst door het achterhuis, hoe het vroeger ging op de boerenbedrijven.Het melken, de gereedschappen, de koetsen e.d. Het TBC-huisje liet hij ons ook zien.
Twee ooievaars op het nest, de groentetuin, de boomgaard.

Daarna het voorhuis van de familie [een rijke boerenfamilie] met een knecht en een meid.
​De bedstee, het kabinet met gevouwen lakens + slopen met kant, ertussen wit papier om het kant goed zichtbaar te maken. De opkamer, de kelder met allemaal ingemaakte groentes en fruit.

Boven op zolder ook nog heel veel dingen en foto’s van vroeger. Hoe de was werd gedroogd voor de kachel, de bedden met gestikte dekens en zo kwamen er vele herinneringen en verhalen los van vroegere tijden.

“Boerendrokte”, 3 keer in het zomerseizoen spelen vrijwilligers voor publiek hoe het er vroeger aan toe ging.

Na de uitgebreide rond;leiding, nog een kop koffie/thee met cake. Om ± half 4 gingen we weer op de fiets[iets gespetter] langs een mooi fietspad richting Havelte.

Door het dorp op naar “De Faken”voor een kop koffie/thee. Omdat het nog iets regende, zijn we rechtstreeks naar Vledder gefietst.

Om 17.00 uur konden we terug zien op een leuke, gezellige dag.

De reiscommissie