Tuinclub De Korenaar

Tuinclub De Korenaar vertrok op 25 juli jl met elf leden naar het Meerbos-Voedselbos van familie Van der Geest aan de Meerweg 23 in Breezand. Bij aankomst werden wij welkom geheten door Linda. Ons bezoek startte met een presentatie en uitleg over de aanleg en ontwikkeling van het Meerbos. Tijdens de presentatie kregen we een kopje koffie met zelfgebakken bramentaart (heerlijk!), bramen uit het Meerbos.

Linda vertelde hoe zij dit project hebben aangepakt. In eerste instantie alle oude gebouwen opgeruimd en het bijbehorend bollenland (het is een bollenbedrijf van de familie Van der Geest geweest). Er ontstond zo 7000 m2 grond om te bewerken tot een systeem om biologisch te produceren. Na de uitleg volgde de rondleiding, waar we in van de ene verbazing in de andere vielen. Het was echt heel verrassend, zo'n rijkdom aan natuur dat we deze middag te zien kregen.

Na het bewerken en als 'het ware' opschonen van de 7000 m2 land, werd er geleidelijk met de aanplant begonnen. Nu drie jaar later staan er allerlei bomen, EETBARE vruchten en noten dragende planten die EETBAAR zijn. Heel veel soorten kruiden. Heeeerlijk al die geuren van bloemen en kruiden.

Het oude land werd omgetoverd in een 'waar voedselbos'. Rond het Bos is een windsingel aan jonge bomen gepland, dit om de wind te breken. In het bos groeien nu welig de noten en fruitbomen, en de vele struiken waar ze het hele jaar van kunnen oogsten. Het Voedselbos is een door Linda en Hans ontworpen BOS, waarin meerdere soorten, in verschillende lagen zijn geplatn. Een robuust systeem met veel biodiversiteit met als doel voedsel te produceren voor zowel mens en dier.

Heel jammer dat bestuurslid Annie niet met ons mee kon, vanwege haar gezondheid. We hopen op een positieve uitkomst van het onderzoek.

Annie, Trien en Bertha.