Wanneer
18 oktober 2024 - 13:30
tot
1 mei 2025 - 00:00

LEESKRING

educatief, informatief, kunst/cultuur, lezing, ontmoeting

Vier boeken zijn geselecteerd door de Stichting Literatuurclubs Drenthe.
De boekbesprekingen zijn vrijdags van 13.30-15.30 uur in het Kropshuus.
Contact: Fennie Fennema

Vrijdag 18 oktober 2024
Ik kom hier nog op terug door Rob Essen. (Ook als E-boek en luisterboek bij de bieb)  
In Ik kom hier nog op terug biedt personage Icks aan zijn oud-studiegenoot Rob Hollander de mogelijkheid fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd, en zorgt een hereniging met een aantal medestudenten ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?


Vrijdag 13 december 2024
Baumgartner door Paul Auster 
De Amerikaanse auteur Paul Auster (1947) wordt gezien als een van de grootste (Amerikaanse) schrijvers van zijn tijd. Zijn werk is in meer dan 40 landen vertaald. In zijn meest recente roman Baumgartner wordt het leven van hoofdpersoon Sy Baumgartner getekend door zijn diepe, blijvende liefde voor zijn vrouw Anna, die negen jaar eerder bij een zwemongeluk om het leven is gekomen. Baumgartner is inmiddels eenenzeventig jaar oud en gaat binnenkort met pensioen, na een roemruchte carrière als fenomenoloog en hoogleraar in de filosofie. Die strekken zich uit van 1968, wanneer Sy en Anna elkaar ontmoeten als studenten in New York, naar hun gepassioneerde relatie in de daaropvolgende veertig jaar, en gaat terug naar Baumgartners jeugd in Newark en het leven van zijn in Polen geboren vader, een mislukte revolutionair en eigenaar van een kledingwinkel.

28 febr 2025 - Munt door Richard Osinge.
In Munt zet de vondst van een oude munt in Congo een reeks gebeurtenissen in gang die de levens van drie mensen uit verschillende landen en culturen met elkaar verbindt: dat van Plamedi, de Congolese gids die de munt vond en ermee hoopt te ontsnappen aan de armoede; dat van Eva, de Nederlandse onderzoeker die met een inderhaast opgetuigde Belgisch-Congolese archeologische expeditie de vindplaats van de munt gaat onderzoeken; en dat van Xiao Wei, die hoopt dat de munt hem in staat stelt terug te keren naar China en zijn verloofde.  

9 mei 2025 - Moedermelk door Nora  Ikstena
Moedermelk is de eerste uit het Lets naar het Nederlands vertaalde roman. In 1998 schreef Ikstena haar debuut en ze heeft sindsdien al meer dan twintig boeken uitgegeven. Moedermelk werd in Letland een bestseller en betekende voor de auteur meteen ook een internationale doorbraak. Moedermelk is een ontroerend portret van vier vrouwen die verwikkeld in een hoogst ongelijke strijd op de meeste precaire momenten toch nog geloof houden in een toekomst waarin zelfbeschikking mogelijk is.

Uitgebreide informatie over de boeken is te vinden op de website van de Literatuurclubs Drenthe.
https://literatuurclubsdrenthe.nl/dit-worden-de-boeken-voor-seizoen-2024-2025/