Wanneer
17 september 2024 - 09:00
tot
20 september 2024 - 16:00
Waar
Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht

Bezoek aan Centraal Museum Utrecht / Mode Chapeau

kunst/cultuur, ontmoeting

Een herinnering aan vijftig jaar schitterende couture.' - Hans van Emmerik (collectioneur)  

Al op jonge leeftijd bewondert Van Emmerik de kleren op familiefoto's, vooral die van zijn grootmoeder. Zij heeft bovendien een atelier voor kinderkleding in Utrecht, gevestigd op een 18de-eeuws landgoed, gelegen aan het eind van de Oosterkade/Helling 1. Van haar krijgt hij ook restjes stof. Zijn fascinatie is gewekt en speurt als gedreven collectioneur naar mode uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Inmiddels bezit hij de grootste privécollectie van Nederland uit dit tijdvak: ruim 300 jurken die in die periode door welgestelde dames zijn gedragen. Van spectaculaire avondjurken met pailletten tot couture van ruisende zijde.  

‘Op ieder hoofd past een hoed.’ - Tiny Meihuizen-Wijker (collectioneur)  

Tot 2009 bevond zich op steenworp afstand van het Centraal Museum het hoedenmuseum en de verzamelaarswinkel Gossip & Whispering. Oprichtster Tiny Meihuizen-Wijker raakt als jong meisje gefascineerd door de hoeden die vrouwen dragen naar de kerk. Vol bewondering kijkt ze naar de uitbundige ontwerpen, opvallende kleuren en bijzondere details. De meest eigenzinnige exemplaren kunnen rekenen op roddels en gefluister. Met een hoed maak je een statement. Haar collectie groeide uit tot ruim twaalfhonderd hoofddeksels: van geraffineerde cloches uit de jaren 20 tot extravagante ontwerpen met bloemen en vogelveren.  

Het Centraal Museum toont nu voor het eerst deze grotendeels verborgen gebleven schatten als tweeluik voor een groter publiek.