bijeenkomst maandag 18 maart 2024 “Haarwerken van Koopal”

Bijeenkomst Vrouwen van Nu op maandag 18 maart 2024.  

Het was weer volle bak op deze avond. Er moeten steeds stoelen bijgezet worden. Dat is toch geweldig. De tafels zien er lenteachtig uit, tulpjes en paaseitjes, voorjaar! Deze avond gaan we het hebben over pruiken of liever gezegd haarwerken, en mevrouw Layla Koopal zit voor in de zaal onverstoorbaar te werken. Uit de verte lijkt het wel of ze zit te kantklossen, maar dat is niet zo. Ze maakt haarwerken, en op de tafel naast haar staan allerlei haarwerken opgesteld.  

Marieke heet ons welkom en heeft wat mededelingen voor ons. Er zijn vanavond 2 nieuwe aspirant leden in ons midden. We hopen dat ze het leuk vinden bij ons. Het provinciaal bestuur heeft weer wat activiteiten die we op de website kunnen zien. Marijke Eerenstein verteld over de komende Agrarische dagen. Dit jaar in Gees/ Oosterhesselen. Marieke verteld over de enquête die gehouden is betr. de bijeenkomsten. Over het algemeen is de beoordeling goed. We hebben duidelijk genoten van de avonden die het bestuur ons aangeboden heeft.    

De leden zien graag het één dag bestuur weer ingevoerd. Eigenlijk extra verwonderlijk omdat we maar geen nieuwe bestuursleden kunnen krijgen. Ria Eding en Janny Buiter trappen af voor april volgende jaar. De koe bij de horens dus. Ze stellen een team van 5 samen om de avond te organiseren. Verder is er een textieltentoonstelling in de kerk en de opschoon dag is zaterdag 23/3, verzamelen bij de kerk.  

Daarna is het woord aan mevrouw Layla Koopal. Opa en Oma hadden een reizend theater op een schip. Opa was een fries, Oma een Française. Ze kregen veel vragen over pruiken omdat ze daarmee werkten. Eind jaren 60 begin 70 kwamen de eerste synthetische pruiken op de markt. Alle kinderen hielpen mee in het bedrijf dus wisten ze alles over pruiken. Mevrouw Koopal werkt al jaren samen met een Italiaanse ontwerper. Toen vader in het ziekenhuis lag, besloten de kinderen de zaak over te nemen. Het bedrijf is gevestigd in Groningen aan de Noorderhaven. Later konden de kinderen het buurpand erbij kopen. Wat voor klanten heb je in een winkel voor haarwerken. Mensen die kaal worden door een ziekte als bijv. alopecia areata, bij brandwonden, hoofdwonden, transseksuele mensen. En natuurlijk mensen die een chemokuur of bestraling moeten ondergaan. Er bestaat een Stichting Haarwerken, waarbij je haar kunt doneren. Er bestaan ook heel geraffineerde oplossingen voor F.F.A. een ziekte waarbij de haargrens sterk terugwijkt.  

Mevrouw vraagt 1 van onze leden als model en laat verschillende pruiken/haarwerken zien. Er zijn ook hele leuke mutsjes en sjaaltjes, die er heel vrolijk uitzien. Leuk in een periode die minder vrolijk is. En haarwerk van een chemopatiënt mag je nooit aan iemand anders doorgeven. Daar zit nog chemo in. Het was een boeiende en vooral leerzame avond.   Marieke sluit de bijeenkomst met een verhaal over de herkomst van tulpen. We mogen allemaal een klein vaasje met een tulp meenemen. Iedereen wel thuis en de volgende bijeenkomst, tevens laatste voor de zomer is op maandag 8 april.