Bijeenkomst maandag 11 september 2023 “Maatschappij van Weldadigheid”

Koloniën van Weldadigheid.

Hoe mooi klinkt dat in deze toch overwegend negatieve, soms beangstigende wereld.

Op 11 oktober hadden we weer de eerste bijeenkomst van de Vrouwen van Nu in het najaar.

Er was een grote opkomst, niet alleen voor de spreker van de avond, maar zeker ook om elkaar weer even te zien.

Het was een leuke verrassing dat er “verkeersleiders” waren geregeld die ons hielpen bij het wegzetten van onze fietsen, en het vinden van de ingang. En na de bijeenkomst weer het vinden van de uitgang. 

De spreker voor deze avond is dhr. Mensink, ouddirecteur van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord.

Hij bracht vol enthousiasme het verhaal van de kolonie, opgericht in 1818 door Johannes van den Bosch. Deze man had grote dromen, maar tot verbazing van eenieder maakte hij ze ook waar. Zijn denkbeelden waren het begin van de huidige verzorgingsstaat. Als je luistert naar het verhaal van dhr. Mensink, denk je soms, daar zou ik misschien ook wel willen wonen. Het is een geoliede gemeenschap. Prachtige dorpen, schitterend aangelegd met prachtige huizen en gebouwen. Maar de werkelijkheid is natuurlijk wel wat anders. Je woonde daar als het echt niet anders kon. Maar toch. Veel arme Amsterdammers werden in die periode naar Drenthe gestuurd.

Een stad mocht een gezin sturen als ze € 1.700 gespaard hadden. Er is een archief waarin alle namen van de inwoners vermeld staan.

In 5 jaar tijd zijn er 435 kleine huisjes gebouwd waar grote gezinnen woonden. Men werkte allemaal op het land. Op de fabriek, of in de bakkerij etc.

De Maatschappij stond zeer goed bekend, dus als je een diploma of certificaat van de MvW had, had je een streepje voor.

Er was een eigen ziekenfonds, eigen artsen, eigen kerken etc.

MvW heeft 16 jaar zorgplicht voor gezinnen die er wonen.

In Veenhuizen en Ommerschans (Balkbrug) staan gevangenissen. Ook dat was nodig bij zo’n gemeenschap.

Er werden tramrails aangelegd zodat men zich gemakkelijker kon verplaatsen.

 De gebouwen zijn de laatste jaren prachtig gerestaureerd. Een behoud voor de toekomst. De kleine huisjes waar hele grote gezinnen woonden, worden nu voor gigantische bedragen verkocht. Velen willen in zo’n prachtige omgeving wonen.

In 1884 wordt de tuinbouwschool gesticht, voor veel jongens een opstap naar de universiteit.

Tegenwoordig is er in het dorp ook een gebouw voor jonge autisten. Wat is er veel gerealiseerd, allemaal voortbordurend op de dromen van van den Bosch.

We hebben genoten van deze avond en zijn opnieuw enthousiast geworden om nog weer eens naar Frederiksoord te gaan en het verleden op te snuiven.

Riety Beuker

Vrouwen van Nu Odoorn