glasblazen

Op 10 april kwam dhr. Bas van de Wal bij ons om het glasblazen te laten zien. Hij had een heuse brander bij zich en vele staven glas. Voor hij begon, vertelde hij dat zijn grootvader en vader al glasblazers waren en dat het hem als het ware met de paplepel was ingegoten. Als jochie van 6 jaar hielp hij al om "punten te trekken". Dat is het verwarmen van het glas en dan een uiteinde voorzichtig uitrekken waardoor lange punten ontstaan. Daarna begon hij met blazen. Uiterst geconcentreerd en voorzichtig blies hij in het pijpje glas (de punt) en draaide inmiddels het glas rond. Je zag de vormen verschijnen. Hij maakte een zwaan, een zeehond en een hert. iedereen zat vol interesse te kijken naar wat er allemaal gebeurde. 

Hij had ook allerlei glazen dierfiguurtjes meegebracht die konden worden gekocht. Daar werd goed gebruik van gemaakt. 

Na de pauze mochten drie dames ook nog even proberen of zij een grote bel konden blazen en dat lukte wel. Alleen werden het wel wat vreemde vormen. Maar dat toonde alleen maar aan dat het allemaal niet zo makkelijk is als het eruitzag. Het was een hele leuke avond.

Bas geeft regelmatig lezingen en is een enthousiaste en leuke verteller. Mocht u als afdeling interesse hebben dan kunt u bij onze afdeling informeren naar zijn adres.