Aanvullende maatregelen vanuit het landelijk bestuur

Op vrijdag 13 augustus  vond er weer een corona-persconferentie plaats van demissionair minister-president Rutte en demissionair minister de Jonge. De strekking van hun boodschap was, dat het de goede kant op lijkt te gaan met minder besmettingen en geen stijgingen meer van het aantal ziekenhuisopnames. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd.

Tot 20 september

Voor dit moment leidt dat niet tot veel versoepelingen. Alleen voor studenten op de universiteit, HBO en MBO  geldt vanaf 30 augustus geen 1,5 meter afstand meer. Ze mogen met maximaal 75 personen in een leslokaal of collegezaal zijn. Alle andere maatregel blijven in ieder geval  tot 20 september van kracht. Dat betekent:

  • Restaurants en cafés sluiten om middernacht en vaste zitplaatsen zijn verplicht;
  • In het openbaar vervoer blijven mondkapjes verplicht;
  • Houdt 1,5 meter afstand
  • Advies om zo veel mogelijk thuis te werken.

Tot 1 oktober kunnen mensen zich gratis laten testen voor reizen. Spreek een gratis test af via testenvoorjereis.nl.

Streven naar versoepelingen vanaf 20 september

Als de ontwikkeling van minder besmettingen en ziekenhuisopnames zich voortzet, dan wil het kabinet vanaf 20 september de volgden versoepelingen doorvoeren:

  • geen 1,5 meter afstand meer;
  • geen mondkapjesplicht meer;
  • geen vaste zitplaatsen meer;
  • evenementen toegestaan;
  • maximum aantal bezoekers vervalt; bij activiteiten met 75 mensen of meer is wel een coronabewijs verplicht in de horeca, bij evenementen zoals festivals en sportevenementen, in bioscopen en theaters.

Een coronabewijs krijg je als je 2 prikken hebt  gehad, een geldig herstel bewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud.

Vanaf 1 november

Het kabinet hoopt vanaf 1 november alle coronamaatregelen te kunnen loslaten. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, hangt af van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames en de ontwikkeling van eventuele nieuwe varianten van het coronavirus.

Nog even volhouden samen.  Blijf gezond en in aandacht voor elkaar.

 

Versoepelingen vanaf 26 juni:

Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis.
 

Mondkapjesplicht vervalt grotendeels De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs.

Van thuis werken naar deels op kantoor Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan. 
 

Alle locaties en evenementen open op anderhalve meter, met voorwaarden Vanaf 26 juni is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen-als buitenruimtes. m2. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit. 

Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. 

Sport en de anderhalve meter Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.
 

Gratis coronatest voor reizen Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. 

Basisregels blijven nodig Ondanks deze positieve berichten, is het virus niet weg. Het virus is onvoorspelbaar en nieuwe varianten blijven zich aandienen. We moeten dus voorzichtig en alert blijven. Dat kan door ons aan de basisregels te blijven houden: Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog. Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona

Er zijn mensen die niet gevaccineerd kunnen worden of nog niet (volledig) gevaccineerd zijn omdat ze nog niet aan de beurt zijn. Wees nog steeds voorzichtig en geef elkaar de ruimte op drukke plekken. Anderhalve meter afstand houden is nog steeds het beste wat je kunt doen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. 

Prikken is belangrijk
Het is belangrijk dat steeds meer mensen een prik hebben gehad, want dan zijn er steeds minder maatregelen nodig. Hopelijk hebben in juli alle volwassenen die dat willen, een prik gehad.