Lutz Jacobi bij Vrouwen van Nu Workum

 

Donderdagavond 14 nov. kon voorzitter Ytsje Kok een grote groep leden en gasten welkom heten plus onze spreekster Lutz Jacobi.

Enkele bestuursleden maakten zich al zorgen of ze wel op tijd zou komen omdat de provinciale weg afgesloten was, maar zo sprak zij : ik bin wol los fertroud hjer , ik kom regelmatig bij jullie buren als voorzitter van het Jopie Huisman museum, dus ben bekend met de situatie.

Aan het begin van de avond kreeg iedereen een hand van haar, even dat persoonlijke gebaar is zo belangrijk om echt contact te hebben met elkaar!

Ze is al 15 jaar lid van de Vrouwen van Nu en dit was ongeveer de 80ste spreekbeurt voor de club over heel NL.

Geboren op een kringloop boerderij, waar altijd mensen over de vloer kwamen ook om mee te eten, oude buurvrouw, landarbeiders, maar ook de dokter en zondags de dominee.

Dit werd niet altijd door de kinderen Jacobi gewaardeerd, maar haar heit zei altijd: “ Aan ieder mankeert wel wat, kijk maar naar jezelf”!

Je wordt gevormd door het gezin waar je op groeit en bij Lutz ook door de korfbalclub waar ze hoog gespeeld heeft, elke wedstrijd is anders en elke keer heb je weer andere kansen! Zo is het ook in het leven!! Belangrijk in haar leven zijn de 10 geboden en.. heb ik er een goed gevoel over!

Na haar leraren opleiding een jaar keihard werken om een hele lange reis te maken naar Canada en Amerika, het werd een kortere reis en heeft haar gevormd voor haar verdere leven.

Na 13 jaar directeur van GGD Friesland, werd ze gevraagd om in de politiek te gaan voor de PvdA , als lid van de Tweede Kamer in Den Haag. Vooral het gevoel om wat te kunnen betekenen en wat te kunnen doen voor de samenleving heeft haar doen besluiten om de stap te zetten.

Maar zo zei ze: “Politiek is niets aan, je moet vooral veel geduld hebben”!

Als nuchtere Frys was het moeilijk er tussen te komen, ze was o.a. gastvrouw voor rondleidingen om zo de burger bij Den Haag te betrekken (de drempel moet laag zijn). Pas na 6 jaar voelde ze haar gerespecteerd en vroegen andere Kamerleden hoe ze dat deed.

11 jaar heeft ze het volgehouden in Den Haag, wat wel ten koste ging van familie en thuisfront.

Smakelijke anekdotes werden verteld en interessante wetenswaardigheden over het reilen en zeilen in Den Haag.

Er werden vragen gesteld die uitgebreid beantwoord werden, met als goede raad:

 “Blijf in gesprek met elkaar”!!

Lutz Jacobi hartelijk bedankt voor de openhartige verhalen die je met ons wilde delen!

We hebben een prachtige, interessante en gezellige avond gehad, een ieder werd weer de hand geschut en ging met een goed gevoel van een geslaagde avond naar huis!

 

Niesje Abma