Jaarprogramma 2018 - 2019

Foto: Gerke Terpstra

Programma 2018 – 2019
Tenzij anders vermeld beginnen alle bijeenkomsten om 19.45 uur

2018

18 september

Bearn Bilker: 'Maria Louise van Oranje en Nassau-Marijke Meu'

Bearn Bilker is niet alleen burgemeester van de gemeente Kollumerland c.a., maar ook een groot kenner van de Oranjes. Zijn lezing gaat over Prinses Maria Louise van Oranje en Nassau, geboren prinses van Hessen-Kassel (1688-1765), die vooral bekend is als Marijke Meu. Twee keer was zij regentes van Friesland. Ze heeft veel meegemaakt: haar moeder en haar man jong verloren, haar twee kinderen die haar grote zorgen baarden en de problemen van het land lieten haar nooit los. Steeds weer ging het bij haar om de positie van het Huis Oranje in de Nederlanden.           Ze offerde zich volledig op, wist haar zoon goed uit te huwelijken en wist een sociaal en sober, maar toch een leven als een ware prinses te leiden.                             Een diep gelovige vrouw, die toen het er op aan kwam, Friesland niet meer wilde verlaten. Ze heeft het huis Oranje in menig opzicht gered.

16 oktober

Gosse Haga: Paddenstoelen

Gosse Haga zal ons inwijden in de wereld van paddenstoelen, hun bijzondere verschijning en de verhalen er omheen’.  Thema’s die aan de orde komen zijn: de functie van paddenstoelen en schimmels in de natuur, de soorten, de eetbaarheid en de giftigheid, paddenstoelen en kabouters en nog veel meer.

20 november

Doede de Boer: 'Milieu en alles wat daarmee samenhangt

Doede de boer is werkzaam als coördinator Milieu/ Dierenwelzijn/ Watertoezicht en hij heeft korpscheftaken bij ons politiekorps. Een uitgebreid takenpakket, waarbij soms schrijnende zaken aan de orde komen als verwaarlozing van dieren en zware milieuovertredingen.

18 december

Middagbijeenkomst van 15.30

Imke Gerritsen:                                           'Wat serveren we in december?'

Jazeker, een nog niet zo'n oude bekende komt ons in deze drukke maand een beetje helpen met: wat serveren wij in december?                               Ietwat vanuit de historie, want daarin is ze natuurlijk een expert, maar ook hoe kunnen we wat lekkers serveren zonder zelf op apegapen te liggen? Natuurlijk aangekleed met lekkere hapjes en recepten om mee te nemen naar huis.

2019

3 januari

Middagbijeenkomst van 15.30

Nieuwjaarsborrel met Age Veldboom over 'Schaatshistorie en Elfstedentochten'

Op deze eerste feestelijke bijeenkomst van het nieuwe jaar, in de warmte van de Gekroonde Roskam, vertelt Age Veldboom over schaatshistorie en Elfstedentochten. Vergezeld van zijn trekharmonica waarmee hij ons zal begeleiden, want we gaan ook nog even zingen uit het programma 'Schippers en schaatsers'. Ook neemt hij oude schaatsen en andere voorwerpen voor ons mee.

15 januari 2019

Frans Meek: 'Lopen op Hout'

Frans Meek is verbonden aan het internationale Klompenmuseum in Eelde. In de lezing 'Lopen op Hout, vertelt hij over de geschiedenis van de klomp, de Nederlandse en buitenlandse klompen, de specifieke werkklomp, de klomp als volkskunst en de klomp met een verhaal en gezegden met het woord 'klomp'

19 februari

Jaarvergadering

Wietse van Houten: 'Ondergoedlezing'

Wietse van Houten geeft een presentatie van zijn Museumcollectie historisch, antiek ondergoed. Hij presenteert deze met de bijbehorende verhalen en wetenswaardigheden op luchtige wijze. Hij begint zijn verhaal in het jaar 1850 met de bijna haast beroemde eerste damesonderbroek met een kruis en eindigen zo rond het jaar 2005 met de supersexy string slip. In de tussenliggende jaren komen alle artikelen die met ondergoed te maken hebben aan bod. Het gaat daarbij over breitechnieken, over leefomstandigheden in vroeger jaren, over armoe, kou, geen licht, uitvindingen, zoals het elastiek.

19 maart
Dhr. O. Muizelaar: 'Voedselbank en Schuldhulpverlening'

De Voedselbank staat mensen bij door voedselpakketten beschikbaar te stellen in een periode waarin ze dat heel erg nodig hebben. Tegelijkertijd wil de Voedselbank mensen meehelpen om een uitweg te zoeken uit hun problemen. De heer Muizelaar van Voedselbank Bolsward e.o. vertelt over de Voedselbank en over schuldhulpverlening, onderwerpen die nauw met elkaar zijn verweven.

9 April

Joukje en Froukje

Vanaf 'hun' leugenbank aan de haven in Hindeloopen gaan de dames Joukje en Froukje terug in de tijd, toen IJsselmeer nog Zuiderzee was en zij wachtten op de terugkeer van hun mannen die met de botter op zee waren. Verhalen met veel humor, maar ook de nodige spanning en wij mogen meeluisteren.
 

 

Extra informatie