Afdelingsavonden:

Afdelingsmiddag 15 mei 2019                              "High Tea" bij Logtenberg

Voor de High Tea in de tuinzaal van restaurant Logtenberg hadden zich 32 dames opgeven. Bij binnenkomst werden we welkom geheten door Elly en Antoinette, de organisatoren van deze middag. Het zag er gezellig uit. Nadat iedereen was gearriveerd en een plaatsje hadden gezocht heette onze voorzitster iedereen van harte welkom. Ze refereerde nog even aan de activiteiten die deze zomer plaats zullen vinden (zie verder in het nieuwsblad) en wenste iedereen smakelijk eten en een hele fijne zomer. De heerlijke hapjes werden binnengebracht en op de tafels gezet. Eerst kregen we de categorie zoete hapjes en na een uurtje de hartige hapjes. Het was allemaal heerlijk en voldoende. Thee was er in alle soorten, maar de verse muntthee had toch voor velen de voorkeur. Het was een zeer geslaagde middag.


Gezamenlijke afdelingsavond  10 april 2019        Cabaretgroep  ''Het Vrouwenspektakel''


Deze afdelingsavond was een gezamenlijk avond met Welsum, Olst, Wijhe en Wesepe. De afdeling Wesepe was aan de beurt om het te organiseren en had de cabaretgroep "vrouwenspectakel uitgenodigd om  op te treden in "Het wapen van Wesepe. De voorzitser van Wesepe heette iedereen hartelijk welkom en was blij met zo'n grote opkomst. Ze had nog enkele mededelingen, maar gaf al snel het stokje over aan de cabaretgroep "vrouwenspektakel".  "Oude meuk" was het onderwerp. Er stond een kist op het podium met allemaal attributen van vroeger. Eén voor één werden ze eruit gehaald en werd er iets over verteld en/of gezongen. Het gezelschap bestond uit 9 zussen/vrouwen, waarvan één af en toe de rol van boer op zich nam, een ander die van politieagent en weer een ander begeleidde de groep als toetsenist. Het was een hilarische voorstelling met leuke sketches en liedjes.Tijdens de pauze kregen we een drankje en een aantal hapjes. Aan het eind van de avond bedankte de voorzitster de cabaretgroep en deelde een bloemetje uit. De voorzitster van Welsum nam nog even het woord, bedankte de afdeling Wesepe voor de organisatie en nodigde iedereen uit om volgend jaar in Welsum te komen voor de gezamenlijke afdelingsavond, die zij gaan organiseren.


Afdelingsavond  13 maart 2019                                     88 Pelgrimstocht in Japan door Aly Wagenvoorde

Na deze inleiding geeft Hennie het woord aan Aly Wagenvoorde die met behulp van een powerpointpresentatie gaat vertellen over "de 88 tempeltocht" die zij gedeeltelijk heeft gelopen samen met haar man Cees.
Ze begint met: "waarom gaat iemand op pelgrimstocht". Mensen met uiteenlopende religies en uit allerlei culturen hebben door de eeuwen heen zo'n heilige tocht ondernomen. Een van de aspecten van een pelgrimstocht is verandering. Wie een lange wandeltocht maakt verandert. Je moet immers bereid zijn om je over te geven aan wat je tegenkomt. Plannen worden soms doorkruist, en je krijgt moeilijkheden te verstouwen. Bij Cees en Aly had het lopen zo ver van huis en haard een grote aantrekkingskracht. Ze liepen in nov. en dec. 2013 een aanzienlijk deel van een pelgrimstocht op het Japanse eiland Shikoku. In de voetsporen van een groot Boeddhistisch priester, Kōbō Daishi. Het is een eeuwenoude route, die in totaal tussen de 1200 en 1400 km lang is. Vier weken lang gingen ze te voet door de prachtige natuur en langs eeuwenoude tempels. Een duidelijke eindbestemming voor deze tocht hadden ze niet.  Ze schaften een wit hesje en een houten (wandel-)stok aan bij Tempel 1 en gingen op pad. Het was een zware route, met verstilde tempelterreinen, eenvoudige onderkomens en bijzondere belevenissen, maar het was, zoals de beelden van de presentatie lieten zien, zeker de moeite waard. Ze hebben in totaal 600 km gelopen in 25 dagen.


 Afdelingsavond op 13 februari 2019

Chinees buffet daarna jaarvergadering en wijnproeverij.


Volgens traditie is de afdelingsavond van februari "de avond van de jaarvergadering"  die vooraf wordt gegaan met een uitnodiging voor een buffet. Jaren achtereen was er gekozen voor een stamppottenbuffet, maar dit jaar was er een chinees buffet. Dat deze verandering goed in de smaak viel bij de dames was te merken aan het aantal deelnemers.  52 dames hadden zich opgegeven en waren zeer enthousiast over de kwantiteit en kwaliteit.
Nadat de toetjes waren rondgedeeld en de tafels weer recht waren gezet kon de jaarvergadering beginnen.  Hennie opende de jaarvergadering met een ferme hamerslag en snel werd de agenda doorgewerkt.
De notulen worden gepubliceerd in de nieuwsbrief van februari 2020. Enkele punten uit deze vergadering zijn:
• Toelichting financieel verslag door Sieny Littink
• Mia van der Borg heeft zich opgegeven als nieuw lid van de kascommissie.

• De huldiging van de 4 jubilaressen.

.Ine Schulten, Lidy van Dijk en

Tiny Nijkamp zijn 40 jaar lid en

Lena Roetert Steenbruggen 60 jaar.
 

Ze werden door Hennie in het zonnetje
gezet en verrast met een prachtig boeket
bloemen.
• Bloemetje voor de 38 vrijwilligers.
• Dringend verzoek aanvulling van het bestuur.
• Gevraagd vrijwilligers voor het organiseren
van de gezellige middag van de 80 plussers.
• Ideeën en suggesties voor de afdelingsavonden.
Na deze vergadering verzorgden Sytse en Nettie Krist een wijnproeverij. We kregen een fleurig blad met daarop een cirkel met de verschillende aroma's van wijn. Het grootste gedeelte van de cirkel was fruitig m.a.w. veel wijn smaakt naar verschillende soorten fruit. Sytse hield de presentatie en Nettie liet de dames proeven. 3 verschillende witte wijnen, 2 rode wijnen en een port werden geserveerd. De meningen waren verdeeld, het was een leerzame en gezellige avond.  Hennie bedankte Sytse en Nettie en wenste iedereen een wel thuis.

Afdelingsavond 9 januari 2019.                                   Aaltsje Ypeij met een muziekquiz

Het programma wordt  verzorgd door Aaltsje Ypeij met een muziekquiz, waarbij de leden worden geacht actief mee te spelen. Aaltsje stelt zich voor en gaat eerst de groepen indelen. Ze legt uit wat de bedoeling is en dat met een goed antwoord punten verdiend kunnen worden. Degene met de meeste punten krijgt een geweldige prijs volgens haar.
De quiz bestaat uit verschillende categorieën, zoals een
ABC vraag, een piepvraag en een doevraag.  Er waren
verschillende instinkers bij, zoals: wat was het beroep
van de vrouw van Jan Jansen (Koorddanseres) en wat
was het menu bij het kleine café aan de haven (een hard
gekookt ei). Kom er maar eens op.  Bij de doe vragen
was het eerst nog even afwachten, maar algauw deed
iedereen mee. Er werd gefoxtrot, polonaise gelopen,
gewalst en de  tango gedanst. Geweldig wat een
enthousiasme. Uiteindelijk was één groep de winnaar. Ze werden verrast met een mooie prijs. Na deze uitputtingsslag werd Aaltsje bedankt met een bos bloemen en sloot Hennie de avond en wenste iedereen wel thuis.
 

Afdelingsavond op 13 december 2018                        met als thema "Kerstavond voor en door onszelf ''
 

Op deze speciale afdelingsavond werden we verwelkomt door een aantal gastvrouwen. Netjes werden de jassen aangepakt en opgehangen en gingen we de prachtig versierde zaal in. Daar kregen we een drankje aangeboden en konden we de diverse schalen bewonderen die, onze eigen leden hadden gemaakt. We zochten een plaatsje in de zaal en toen iedereen binnen was heette de voorzitster ons van harte welkom. Ze vestigde de aandacht nog even op het vele werk dat door vrijwilligers was verricht en gaf de volgorde aan om naar het buffet te gaan.

Na het voorgerecht las Hennie Niehoff een kerstverhaal voor met als thema "Wat is belangrijk". Het was een heel zielig verhaal, maar uiteindelijk konden ze toch met zijn allen kerstfeest vieren incl. het oude vrouwtje, die zo zielig alleen in het bos liep en waar de man alle kerstboodschappen en zichzelf voor wilde opofferen om de wolven maar van zich af te houden.

Na dit verhaal werd het hoofdgerecht op de tafels gezet
en kon iedereen langs de tafels lopen om een keuze te maken. 
Tussen het hoofdgerecht en nagerecht werden we verrast door enkele leden van het Sallands Vrouwenkoor die, alleen en in samenzang met alle leden, prachtige kerstliederen zongen. Jannie Kunst begeleidde de zang op de piano.

Nu was het de beurt aan het nagerecht. Er waren heel wat appeltaarten gebakken door verschillende leden. Iedereen stond achter zijn eigen gebakken appeltaart. Je kon een keuze maken uit de diverse smaken zoals met of zonder:  likeur, noten en slagroom.
Het was allemaal overheerlijk en goed verzorgd.
Hennie sloot de avond af, wenste iedereen fijne feestdagen, een goede jaarwisseling en wel thuis.