Afdelingsavonden:

Afdelingsavond 9 januari 2020.                                     ''Özcan Akyol oftewel Eus'

Op deze eerste afdelingsavond van het  jaar 2020 heet onze voorzitster, Hennie, ons allemaal welkom, ze vindt het geweldig dat er zo'n grote opkomst is en wenst iedereen namens het bestuur een voorspoedig, liefdevol en vooral gezond Nieuwjaar. Ze geeft aan dat het jaar 2020 een speciaal jaar is voor onze vereniging. We bestaan nl. in april 85 jaar. In het kader hiervan heeft de commissie veel aandacht en tijd besteed aan het maken van het jaarprogramma. Na deze mededelingen kondigt zij onze gastspreker aan van deze avond: ''Özcan Akyol oftewel Eus'' Eus begint zijn verhaal met Hennie een complimentje te geven, omdat zij zijn naam perfect heeft uitgesproken, hij maakt vaak mee dat dit niet het geval is. Dan begint hij met zijn levensverhaal. Zeer interessant en boeiend. De hoofdpersoon  in zijn verhaal is "zijn vader". Hij noemde hem ook vaak een gekke man. Zijn vader was liever lui dan moe en vond dat zijn zonen advocaat of dokter moesten worden, want dan konden ze hem onderhouden. Eus had wel de capaciteiten om naar het vwo te gaan, maar zijn onderwijzeres vond dat voor een Turkse jongen te hoog gegrepen. Hij neemt haar dat nog steeds  kwalijk. Doordat hij op een gegeven moment interesse kreeg in boeken lezen en literatuur heeft hij zichzelf via het mbo, hbo (journalistiek) en een studie Nederlands aan de VU opgewerkt tot wie hij nu is. We zien hem regelmatig op de tv en is columnist van verschillende dagbladen. In de pauze kon men zijn boeken Ëus  en de Turist kopen, die door hem werden gesigneerd. Na de pauze konden er vragen gesteld worden, waar goed gebruik van werd gemaakt. Hennie bedankte Eus voor zijn, vaak hilarische, levensverhaal en wenste iedereen wel thuis.

 Afdelingsavond op 18 december 2019           "Zweeds kerstfeest"
Hennie heet ons van harte welkom, in het bijzonder de nieuwe leden en onze vertelster van vanavond, Jessica Wassenaar en vindt het gezellig dat er zoveel dames zijn gekomen. Ze laat even de revue passeren wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurt en vergelijkt het kerstfeest van nu met het kerstfeest van een aantal jaren terug. Maar belangrijk tijdens deze dagen is toch, dat we de feestdagen vieren met een beetje aandacht en tijd voor elkaar, en dat we ons niet teveel laten meeslepen door al dat massagebeuren. Daarom zijn we vanavond met de Vrouwen van Nu bij elkaar. Gewoon gezellig met een koekje bij de koffie en een hapje bij het drankje en in de pauze gezellig hier en daar een praatje maken. Ze wijst nog even op de kerststukjes die gemaakt zijn door de tuinclub en de kerstversiering in de zaal, die is aangebracht door het bestuur. Ze eindigt met een gedicht over een geboorte, niet in december maar in het voorjaar. Aan het einde van het gedicht werd er geteld, en bij 1 gingen de lichtjes in de kerstboom in het gedicht en in onze zaal aan.
Na dit gedicht geeft zij het woord aan Jessica. Zij begint haar presentatie met het gezamenlijk zingen van enkele kerstliederen en vertelt ons daarna via prachtige beelden over bepaalde bijzonderheden/gewoontes van Zweden om uiteindelijk te eindigen bij de vraag hoe vieren ze kerst in dit land, wanneer beginnen ze met de voorbereidingen en wanneer is de kerstperiode voorbij. In Zweden wordt 4 zondagen voor de kerst al begonnen met het versieringen van hun  huizen. Tot aan de kerst is men druk met de kerstvoorbereidingen.  Op 9 december is het Annadag en op 13 december wordt Sancta Lucia gevierd. Lucia brengt met haar gevolg licht in de donkere dagen. De meisjes dragen witte lange jurken en Lucia heeft een lichtkroon op haar hoofd. De dag voor kerst (24 december) is de belangrijkste dag.  Het is een dag waarop families bijna altijd bij elkaar komen om gezamenlijk kerstfeest te vieren. Veel Zweden kijken tijdens de kerst naar Donald Duck’s Kerst. Dat komt steevast op 24 december om 15 uur op tv. Het is een uitzending van een uur met allemaal fragmenten uit Disney films, die meestal met kerst te maken hebben. Pas 20 dagen na Kerst  is de kerstperiode echt afgelopen en wordt de kerstboom uit de huizen verwijderd. Na de pauze vertelt Jessica nog een echt Zweeds kerstverhaal en wordt de avond afgesloten met het zingen van een kerstlied. Hennie bedankt Jessica voor haar bijdrage aan deze kerstbijeenkomst en wenst iedereen fijne feestdagen en wel thuis.

Afdelingsavond 20 november 2019                              ''De geschiedenis van de  knoop''                                                                                Hennie, onze voorzitster, begint de avond met iedereen welkom te heten, in het bijzonder een gast en een aantal nieuwe leden uit Olst. Na deze punten geeft zij het woord aan Ina Hascher, die een presentatie zal geven over de "knoop".
Ina begint te vertellen hoe zij er toe gekomen is om knopen te gaan verzamelen. Haar interesse werd gewekt door een tentoonstelling in Dokkum. Zo is ze klein begonnen en overal waar ze nu komt is haar aandacht gefixeerd op knopen. Vooral in Frankrijk ligt een hele historie aan knopen. Knopen bestaan al net zo lang als kleding. De knoop werd eerst vooral gebruikt als versiering, maar later ook gemaakt en gebruikt om praktische redenen. Knopen werden, zijn en worden nog altijd gemaakt van heel veel verschillende materialensoorten, zoals zilver, goud en metaalsoorten, been, hout, noten, glas, stof, ivoor enz. En dan zijn ze er ook nog in allerlei materiaal combinaties.
Ina heeft al heel veel knopen verzameld en allemaal keurig ingelijst, soort bij soort, die we in de pauze konden bewonderen. Ze is al 16 jaar lid van de Dutch Antique Button society.  Twee keer per jaar komen de leden bij elkaar om te vergaderen, lezingen te volgen en knopennieuws uit te wisselen.
Na deze interessante uiteenzetting bedankt Hennie haar en vestigt nog even de aandacht op de provinciale wandeling in Haarle op dinsdag 26 november, het kerststukjes maken bij Marian Lankhorst op dinsdag 17 december, de kerstavond op 18 december en de afwezigheid van twee bestuursleden. Leny de jager is geopereerd aan haar teen en Fieny Littink is naar Nieuw Zeeland. Ze sluit de avond af en wenst iedereen wel thuis.
Afdelingsavond 16 oktober 2019          Sensorische hooggevoelige kinderen

Hooggevoelige kinderen zijn heel gevoelig, hun zenuwstelsel neemt informatie waar met een veel hoger aantal “pixels” dan een kind wat niet hooggevoelig is. Deze gevoeligheid kenmerkt zich op 4 verschillende gebieden: lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel. Op lichamelijk gebied is prikkelgevoeligheid het belangrijkste kenmerk van hooggevoeligheid.
In de reguliere zorg sector wordt prikkelverwerking anders genoemd, namelijk Sensorische Informatieverwerking. Wanneer een kind moeite ervaart met het verwerken van prikkels, spreekt men van een Sensorisch Informatieverwerkingsprobleem. Echter wordt hier meestal niet de link gelegd met hooggevoeligheid.
In deze workshop hebben we het gehad over prikkelverwerking, onder- en overgevoeligheid, veiligheid en diverse sensorische patronen. Armanda Janssen is hooggevoeligheiddeskundige op de school op Boerhaar. Aan het einde van haar presentatie werden er groene en rode papiertjes uitgedeeld om de kennis van de aanwezigen te testen. Het bleek dat er velen waren die het wel goed hadden, dus was men geslaagd voor de test. Het was een zeer leerzame avond. 

Ledenavond 18 september 2019                               De heer De Witte met ''Deventer mosterd''

 de Heer de Witte uit Deventer kwam een culinaire lezing houden. Hij had ook een aantal potten mosterd meegenomen om te laten proeven, en te kopen.  Hij ging voor de pauze een quiz houden over streekgerechten van Overijssel, dat tot hilariteit van de dames. Er waren dergelijke gerechten waar we nog nooit van gehoord hadden.
 Na de pauze kunnen er vragen worden gesteld en heeft hij het over streekgerechten van Nederland.Na de quiz en de vragen was er een proeverij met zijn mosterd op een balletje gehakt of worstje .Het was een gezellige avond.

Afdelingsmiddag 15 mei 2019                              "High Tea" bij Logtenberg

Voor de High Tea in de tuinzaal van restaurant Logtenberg hadden zich 32 dames opgeven. Bij binnenkomst werden we welkom geheten door Elly en Antoinette, de organisatoren van deze middag. Het zag er gezellig uit. Nadat iedereen was gearriveerd en een plaatsje hadden gezocht heette onze voorzitster iedereen van harte welkom. Ze refereerde nog even aan de activiteiten die deze zomer plaats zullen vinden (zie verder in het nieuwsblad) en wenste iedereen smakelijk eten en een hele fijne zomer. De heerlijke hapjes werden binnengebracht en op de tafels gezet. Eerst kregen we de categorie zoete hapjes en na een uurtje de hartige hapjes. Het was allemaal heerlijk en voldoende. Thee was er in alle soorten, maar de verse muntthee had toch voor velen de voorkeur. Het was een zeer geslaagde middag.


Gezamenlijke afdelingsavond  10 april 2019        Cabaretgroep  ''Het Vrouwenspektakel''


Deze afdelingsavond was een gezamenlijk avond met Welsum, Olst, Wijhe en Wesepe. De afdeling Wesepe was aan de beurt om het te organiseren en had de cabaretgroep "vrouwenspectakel uitgenodigd om  op te treden in "Het wapen van Wesepe. De voorzitser van Wesepe heette iedereen hartelijk welkom en was blij met zo'n grote opkomst. Ze had nog enkele mededelingen, maar gaf al snel het stokje over aan de cabaretgroep "vrouwenspektakel".  "Oude meuk" was het onderwerp. Er stond een kist op het podium met allemaal attributen van vroeger. Eén voor één werden ze eruit gehaald en werd er iets over verteld en/of gezongen. Het gezelschap bestond uit 9 zussen/vrouwen, waarvan één af en toe de rol van boer op zich nam, een ander die van politieagent en weer een ander begeleidde de groep als toetsenist. Het was een hilarische voorstelling met leuke sketches en liedjes.Tijdens de pauze kregen we een drankje en een aantal hapjes. Aan het eind van de avond bedankte de voorzitster de cabaretgroep en deelde een bloemetje uit. De voorzitster van Welsum nam nog even het woord, bedankte de afdeling Wesepe voor de organisatie en nodigde iedereen uit om volgend jaar in Welsum te komen voor de gezamenlijke afdelingsavond, die zij gaan organiseren.


Afdelingsavond  13 maart 2019                                     88 Pelgrimstocht in Japan door Aly Wagenvoorde

Na deze inleiding geeft Hennie het woord aan Aly Wagenvoorde die met behulp van een powerpointpresentatie gaat vertellen over "de 88 tempeltocht" die zij gedeeltelijk heeft gelopen samen met haar man Cees.
Ze begint met: "waarom gaat iemand op pelgrimstocht". Mensen met uiteenlopende religies en uit allerlei culturen hebben door de eeuwen heen zo'n heilige tocht ondernomen. Een van de aspecten van een pelgrimstocht is verandering. Wie een lange wandeltocht maakt verandert. Je moet immers bereid zijn om je over te geven aan wat je tegenkomt. Plannen worden soms doorkruist, en je krijgt moeilijkheden te verstouwen. Bij Cees en Aly had het lopen zo ver van huis en haard een grote aantrekkingskracht. Ze liepen in nov. en dec. 2013 een aanzienlijk deel van een pelgrimstocht op het Japanse eiland Shikoku. In de voetsporen van een groot Boeddhistisch priester, Kōbō Daishi. Het is een eeuwenoude route, die in totaal tussen de 1200 en 1400 km lang is. Vier weken lang gingen ze te voet door de prachtige natuur en langs eeuwenoude tempels. Een duidelijke eindbestemming voor deze tocht hadden ze niet.  Ze schaften een wit hesje en een houten (wandel-)stok aan bij Tempel 1 en gingen op pad. Het was een zware route, met verstilde tempelterreinen, eenvoudige onderkomens en bijzondere belevenissen, maar het was, zoals de beelden van de presentatie lieten zien, zeker de moeite waard. Ze hebben in totaal 600 km gelopen in 25 dagen.