'Eens ging de zee hier te keer' met Eva Vriend

Datum: 
dinsdag 28 september 2021 14:00
Locatie: 
Grote Kerk in Edam
Beschrijving: 

Cultuur&ZO Vrouwen van Nu Noord-Holland organiseert op 28 september 2021 de schrijverslezing met als gast Eva Vriend, schrijfster van het boek "Eens ging de zee hier te keer”. We gaan hiervoor naar de Grote Kerk in Edam, aanvang 14.00 uur.

Eva Vriend (1973) groeide op als boerendochter in de Noordoostpolder. Als historicus en journalist legde ze zich toe op wat ze zelf ‘plattelands journalistiek’ noemt: grote verhalen uit kleine plaatsen. Ze doceert aan de School voor Journalistiek en werkt voor diverse media. Het nieuwe land werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs.

De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht.

De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou opstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag?

Meer weten over Vrouwen van Nu Noord-Holland? pb.secretaris.vvn.nh@gmail.com