Iran, de Bakermat van de Beschaving

Deze keer bezochten we de prachtige tentoonstelling: Iran, de Bakermat van de Beschaving.

Je bent niet meer in Assen maar je struint rond in een sprookjesachtige bazaar in Isfahan en stuit op allerlei koopwaar. Je maakt er kennis met de schatten uit het Nationaal Museum in Teheran. Je verbaast je over het spijkerschrift van het oude Elam, een van de oudste communicatiemiddelen ter wereld. Je bewondert de gouden voorwerpen van de beroemde koningen Darius, Cyrus en Xerxes, schatten uit de verwoeste Perzische hoofdsteden Ecbatana (Hamadan) en Persepolis. En je ontdekt de complexe Zoroastrische geloofswereld van de Sassanidische sjahansjahs.
Tijdens de rondleiding over de expositie verbaasden we en verwonderden we ons over wat er te zien is in deze tentoonstelling over de bakermat van de beschaving, over Iran. 

We vierden deze zaterdagmiddag de 22ste september ook het 10 jarig bestaan van onze museumclub.

Op 22 september 2008 besloten 21 leden van Vrouwen van Nu Vries om een museumclub te beginnen onder de paraplu van Vrouwen van Nu Vries. Dit was het mooie resultaat van en het vervolg op de lezing van Peter Kooke over het Terra Cotta leger en op het daarop volgend bezoek van leden van Vrouwen van Nu Vries aan de spraakmakende tentoonstelling over het Terra Cotta leger in het Drents Museum. Meer dan 40 vrouwen gingen in april 2008 met de bus naar het Drents museum in Assen om deze bijzondere expositie te beleven. Daarna met de bus weer terug naar de brink in Vries waar bij Chinees Restaurant Happy Garden (later Beijing) samen met partners werd genoten van een warme Chinese maaltijd. Het zaadje was geplant voor de oprichting van een museumclub. Nico Vanderveen gaf namens warenhuis Vanderveen en hemzelf gratis tickets om het eerste bezoek als museumclub aan het Drents museum mogelijk te maken. Op 14 oktober 2008 ging de museumclub naar Assen en zag daar de expositie “Lust voor het oog” van Wout Muller. Bezoeken aan vele tentoonstellingen volgden.    

Om ons 10 jarig bestaan te vieren genoten we van een Iraans thee-arrangement. Perzische lekkernijen in combinatie met thee of koffie. Grandcafé Krul verzorgde dit arrangement voor ons in het museum.

Foto's  >>>