Bezoek Bosch en Vaart

Dinsdag 1 augustus bleef de tuinclub dicht bij huis: er werd een bezoek gebracht aan het landgoed Bosch en Vaart. Dit landgoed aan het Noord-Willemskanaal stamt uit 1881 en heeft een interessante geschiedenis. De huidige eigenaren Pieter en Greet Battjes zijn sinds 1984 bezig het vervallen landgoed van 15 ha in oude glorie te herstellen. Toen broer en zus de villa betrokken was het een verwaarloosd geheel met lekkende daken en een tuin overwoekerd met onkruid en bramenstruiken.
Er is al die jaren ontzettend hard gewerkt om een schitterend landgoed neer te zetten.
De verschillende gebouwen zijn inmiddels rijksmonumenten. Het in 2003 opnieuw aangelegde park is vrij toegankelijk voor wandelaars. 
We werden rondgeleid door de prachtige paden en lanen met een grote diversiteit aan bebossing en waar bloemen en struiken werden afgewisseld door eeuwenoude bomen, vijverpartijen en boomgaarden. 
De rondleiding werd onderbroken om in de onlangs vernieuwde 0ranjerie een kopje thee te drinken. Daarna werd de wandeling verder voortgezet om de rest van het landgoed  te bewonderen.

De heer en mevrouw Battjes hebben in de afgelopen jaren hier een prachtig monument neergezet waar Vries trots op mag zijn!
Door alle inspanningen heeft Bosch en Vaart naast een recreatieve functie ook een educatieve functie gekregen voor de bewoners van Vries en omgeving.
Diep onder de indruk fietsten we weer huiswaarts na deze interessante middag.

zie de foto's  >>>