Redders op zee

Bijeenkomst 14 oktober 2019

Op deze avond verwelkomen wij Menno Wognum in volle uitrusting van de KNRM. 

Na een welkomstwoord, melding van enkele afmeldingen, voordragen van het gedicht “Jonge sla in september” van Rutger Kopland alsook een extra welkom aan twee heren vertelt Menno over het ontstaan van de KNRM in 1824; over altijd 26 bemanningsleden paraat, die onder alle weersomstandigheden hun leven op het spel zetten om het leven van mens en dier te redden. Het mooie pak dat zij dragen, die uitrusting, kost € 1300,- bestaande uit zwemvest, vuurpijl, verlichting, persoonlijk baken met antenne, verbinding met satelliet. De boot is 11 m lang en geschonken door de NH 1816, een donatie van €200 miljoen! De huidige boot is 23 jaar oud maar ziet er als nieuw uit door het steeds schoonmaken, het zoute water wegspoelen, leidingen schoonmaken. Er heerst een prima sfeer onder de 900 vrijwilligers, allemaal professioneel opgeleid. Menno is voorzitter van het station Wijk aan Zee. Hij wijst ook op het belang van een goede achterban, want als je opgeroepen wordt, laat je alles achter en je weet niet wanneer je weer terugkomt. De leeftijd van de redders is tussen de 22 en 55 jaar. Er is al sprake van de vierde generatie redders. 

Elke redding wordt kosteloos uitgevoerd maar is onbetaalbaar! 

De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij krijgt geen overheidssubsidie, dus ook geen overheidsbemoeienis. Wel zijn alle giften, gaven en donaties meer dan welkom. 

Menno zou nog meer kunnen vertellen, hij nodigt ons ook uit voor een excursie naar Wijk aan Zee. 

Ik mag hem voor zijn boeiend betoog bedanken met een gift en de volgende woorden:
Menno, een voorzitter met hart voor zijn mensen.
Beter kunnen zij het niet wensen.
Je vertelt met passie over je werk,
1350 vrijwilligers maken de KNRM sterk.
Elk uur, elke dag, staan jullie paraat,
Als het alarm klinken gaat.
De Vrouwen van Nu hebben veel waardering voor uw Maatschappij,
Dank voor uw lezing en blijf er nog lang bij.

Onze volgende avond is op 18 november, dan komt Henk Kauw een lezing geven over sporen uit het verleden van Veenhuizen en Heerhugowaard. De inloop is om half acht, wij beginnen om 19.45 uur. Iedereen, ook niet-leden zoals uw buurvrouw, zus, wie dan ook is van harte welkom in het dorpshuis ‘t Zwaantje, Kerkweg 32, Heerhugowaard.

Marry