DINSDAG 27 SEPTEMBER: kijken naar kunst 2

Datum: 
dinsdag 27 september 2022 19:30
Locatie: 
Plaats: Pekhoeve [Kafhoek] aanvang 19.30uur tot 21.30 uur, inloop 19.15 uur
Beschrijving: 

Ontmoetingen tussen de oosterse wijsheid en westerse kunst:

Een lezing over de invloeden van de oosterse religies zoals Boeddhisme en Hindoeïsme op de westerse kunst. Ruim honderd jaar geleden veranderde een deel van de Europese (westerse) kunst radicaal. De weergave van de zichtbare werkelijkheid werd door enkele vooruitstrevende kunstenaars los gelaten. Op hun schilderijen was niets herkenbaars meer te zien. Het waren schilderijen over een objectloze wereld. Onder invloed van oosterse wijsheid verandert de kunstenaar niet alleen zijn eigen denkwijze, maar ook zijn schilderstijl. Dat betekent dat ze zich van de zichtbare werkelijkheid afwenden en zich naar een abstracte(re) beeldtaal ontwikkelen. Daarmee zouden deze kunstenaars een trendbreuk in de kunstgeschiedenis bewerkstelligen.

Deze meesterwerken behoren tot de absolute top van de westerse kunst. Getoond en besproken worden kunstwerken van o.a. Paul Gauguin, Piet Mondriaan, Yves Klein en Wolfgang Laib.

Kunst en humor:

Humor heeft wel degelijk een functie. Het is meer dan alleen maar je goed voelen, het heeft ook een relativerend vermogen. De humor in de kunst is oud en zien we al bij de Romeinen. Humor, in al zijn hoedanigheden zoals ironisch, zelf bespiegelend en relativerend, spottend en puur komisch als beeldgrap, wordt tot op de dag van vandaag in de kunst en cartoons verwerkt. Behalve de moderne kunst wordt ook aandacht besteed aan de 17e eeuwse humor. Niet alleen de menselijke worstelingen worden op de hak genomen ook de kunst zelf. De humor in de kunst werkt alleen blijvend bij de gratie van de glimlach.

Zie ook voorin het boekje naar de aankondiging