De Boekenwurmen.

 

Bloemblad van zee

Aan het eind van de gruwelijke Spaanse Burgeroorlog wordt de jonge arts Víctor Dalmau samen met zijn vriendin, de pianiste Roser Bruguera, gedwongen om Barcelona te verlaten en te vluchten naar Frankrijk. Met nog tweeduizend andere Spaanse vluchtelingen gaan ze aan boord van de Winnipeg, een schip dat is gecharterd door de Chileense dichter en consul Pablo Neruda, op weg naar Chili.

Tot hun grote verrassing worden ze ontvangen als helden in hun nieuwe thuisland - dat 'langgerekte bloemblad van zee', in de woorden van Neruda. Ze bouwen er een nieuw leven op en worden volwaardige Chilenen. Maar in 1973 gebeurt het onvoorstelbare: er breekt een dictatuur uit en weer moeten Víctor en Roser huis en haard verlaten.

Bloemblad van zee is een reis door de twintigste eeuw aan de hand van onvergetelijke personages. Ze ontdekken dat een mens steeds weer aan een nieuw leven kan beginnen. Een prachtige historische roman over ballingschap en liefde.

We voegen enkele foto’s bij die Marthy maakte op haar reis naar o.a. Chili anderhalf jaar geleden.

In de tekst wordt een keer vermeld Santiago de Chili met z’n giftige lucht; dat klopt want Santiago ligt in een kom van gebergte en als er geen wind staat dan kan je de bergen niet zien. Hier wel want de stadswandeling was op zondag (geen woon-werkverkeer). Dit omdat het de enige dag is waarop er geen protesten plaatsvinden (tot op de dag van vandaag). Op de voorgrond het Spaanse fort.

Verder foto’s van:
- de graffiti van de protesten.
- het interieur van de oudste kerk in Chili, gebouwd door de Spanjaarden.
- een portret van de eerste dode van de protesten; een Mapuche.
De Mapuche is het enige inheemse volk van zowel Noord- als Zuid Amerika dat nooit overwonnen is, hun eigen leefgebieden nog heeft en hun eigen regels.
Ze worden zwaar onderdrukt in Chili.
- de wijk waar veel gebouwen stonden die in de tijd van Pinochet werden gebruikt voor ‘verhoren’. Nadien verdwenen deze mensen. Bij de huizen staan plaatjes met nummers erop. De nummers geven aan hoeveel mensen in het betreffende huis zijn verdwenen – soms tot 1000 toe - en nooit meer zijn teruggekomen.
- het standbeeld van Allende, bij de regeringsgebouwen.
- een oorspronkelijke bewoner van Paaseiland (Polynesisch). Dit is op Paaseiland ofwel Rapa Nui, behoort tot Chili.

 

 

https://photos.app.goo.gl/D98XjKcz6CaHmKfR8