Bezoek Oer Havelte

Opening verenigingsseizoen 2022/2023 met een fietstocht op 14 september 2022

Hieronder volgt het verslag van deze middag:

We vertrokken met 17 dames op de fiets en twee per auto naar de botanische tuin Mei Chu in Wilhelminaoord. Het was prachtig weer en iedereen genoot van de fietstocht van + 12 kilometer. Iedereen op de E- bike op één uitzondering na die nog zonder trapondersteuning mee fietste.

Bij aankomst werden we ontvangen met een lekker kopje koffie of thee met appeltaart of kwarktaart naar keuze. Daarna vertelde eigenaar Frank Berends die samen met zijn vrouw de tuin beheert over het ontstaan van de tuin. Toen hij in 1995 de tuin overnam was het een bamboe tuin, langzaam heeft hij in de loop der jaren de tuin steeds verder ontwikkeld en uitgebreid tot wat het nu is. De tuin is gespecialiseerd in vele Bamboe soorten, de verkoop van deze bamboe is een belangrijke bron van inkomsten van de beheerders. De grond behoort tot het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid. Toen deze de Wereld Erfgoed status kreeg dreigde er even een probleem, omdat een dergelijke tuin niet past in de vroegere ideeën van de Maatschappij van Weldadigheid. Dit erfgoed moet nu zoveel mogelijk lijken op de opzet en het oorspronkelijke plan. Namelijk het kweken van landbouw producten zoals aardappelen en mais en alles in rechte percelen ingedeeld, zoals dat door een goed militair zoals de oprichter Johannes van Den Bosch was bedacht en opgezet. Gelukkig is toch besloten dat de tuin mocht blijven bestaan, alleen uitbreiden is nu niet meer mogelijk.

De tuin zelf, waar we naar hartenlust konden rond struinen, bevat vele niet alledaagse bomen en struiken . Tevens zijn er 3 plantencollecties in deze tuin ondergebracht die behoren tot de NPC (Nederlandse Planten Collectie), dit zijn de Viburnum (Sneeuwbal), Wisteria (blauwe regen) en Euonymus (kardinaalshoed). 

De tuin is  3 ha. groot, en bevat 80 soorten bamboe die worden afgewisseld met diverse Aziatische plantensoorten. 2 originele Filipijnse bamboehuisjes maken samen met diverse waterpartijen de tuin een waar paradijs met een Aziatische uitstraling.

Om omstreeks 16.30 uur vertrokken we weer huiswaarts, het was een mooie middag iedereen heeft genoten van de tuin en ook van het prachtige nazomer weer.

Gerry Teurlinckx