Bezoek Oer Havelte

Opening verenigingsseizoen 2021/2022 met een fietstocht op 8 september 2021

Hieronder volgt het verslag van deze middag:

Woensdag 8 september zijn we op de fiets gestapt voor de opening van het nieuwe seizoen van onze afdeling. Het was prachtig zomerweer, we waren met 21 vrouwen waarvan er 5 met de auto kwamen. We gingen richting het Holtingerveld in Havelte. In de coronatijd is er een mooi gebouw neergezet waar Oer een brasserie heeft, waar het kantoor van Staatsbosbeheer is en een ruimte voor een lezing. Onder genot van een kop koffie/thee en een lekkere, dikke plak koek konden we luisteren naar een vrijwilliger van Staatsbosbeheer. Koos Brommer, hij wandelt vaak als gids met groepen over het Holtingerveld, maar deze lezing gaf hij voor de eerste keer. Hij vertelde dat het gebied is ontstaan is in de 1e en 2e ijstijd, evenals bij ons de omgeving van de Woldberg.

Toen zijn ook de stenen deze kant op geschoven waar later het Trechterbekervolk de hunebedden als graf ging gebruiken. Er zijn nog grafheuvels en brandheuvels te zien.

Uit de ijstijd zijn er nog pingo’s te zien, bij het Hunehuis een grote. Een pingo is een heuvel die ontstaan is doordat een ondergrondse ijslens de bodem heeft opgedrukt.

In de oorlog was er een bijzondere situatie, Schiphol was voor de oorlog van plan om een tweede luchthaven aan te leggen in Drenthe, daarom lag er al een en ander klaar en konden de Duitsers er ook gemakkelijk een vliegveld aanleggen. Door een inwoner uit Meppel die daar dwangarbeid moest verrichten werden er veel foto’s gemaakt en uitgewerkt, en daardoor kon er veel nuttige informatie naar Engeland worden verstuurd. Er zijn in Havelte veel bommen gevallen. Dit is hier en daar nog te zien. Ook is er een smalspoor aangelegd voor aan en afvoer van materialen.

Tegenwoordig is het vooral een prachtig natuurgebied met heide, stuifzand en bossen. De bedoeling is om zoveel mogelijk van de beplanting weer inheems te maken, het lijkt soms dat er erg veel gekapt wordt. Het is een gebied waar je mooi kunt fietsen en wandelen, er wordt veel gebruik van gemaakt. Een aanrader dus om naartoe te gaan. Koos vertelde dat als je over de bloeiende heide loopt en goed je best doet je de honing kunt proeven.

Al met al was het een geslaagde middag.

Annie Brand