Fruitkwekerij uit Hem

Mei 2022

Op onze laatste avond voor de zomer was Laura de Boer onze spreekster.  Samen met haar vriend  runt ze een fruitkwekerij Groot in Hem.  Haar vriend is de vierde generatie en hij is overgestapt van drie generaties appels kweken naar een perenkwekerij, dat ligt hem beter.  Laura vertelde heel enthousiast en vol humor, hoe het hele proces van het perenkweken verloopt. Alles moet op het juiste moment gebeuren ( snoeien, krenten, plukken ) maar de natuur laat zich niet goed sturen, dus er komt veel kijken, afwachten en op tijd ingrijpen bij.  In de pluktijd ( september) hebben ze wel 75 man in dienst om alle peren op tijd van de boom te hebben. Hun peren gaan de koeling in en worden het hele jaar verkocht bij onze supermarkt keten.

Na de pauze vertelde Laura over haar passie, het vruchtensap maken.  Ze wordt een ‘sapsommelier’ genoemd omdat ze net zo gepassioneerd over haar sap is, als een wijnsommelier over zijn wijn.  De vruchtensappen worden aangeleverd en zij maakt zelf de blends ( per jaar verschilt de smaak van het fruit, en daarom wordt de samenstelling steeds aangepast).  Haar topsap is de ‘Gloeisap’ , een soort glühwein maar dan zonder alcohol of toegevoegde suikers. Hij wordt ook warm gedronken en geeft een ‘gloeiend gevoel’. ( wordt ook verkocht bij de Boet).  We werden getrakteerd op een glaasje Gloeisap met een heerlijke bonbon en een glaasje appelsap met een kaasstengel om de beleving compleet te maken.

De foto's van Anja vind u hier