Lezing sept..2015

 

Verslag van de bijeenkomst op 23 september,Onder Acacia’s.

De voorzitter heet de heer Bos die een lezing over ‘De gedekte tafel’ zal houden van harte welkom, alsmede 2 gasten.

Dhr. Bos is kunsthistoricus met als specialisme wooncultuur. Hij heeft in Leiden gestudeerd en is nu werkzaam bij Huis Auerhaan in Alkmaar . Er wordt advies gegeven t.b.v. behoud en beheer van een historisch interieur.

De lezing wordt verlevendigt met lichtbeelden over de 'geschiedenis van de gedekte tafel'.

1660- Een dinerzaal werd ingericht met schragen-tafels, spiegels, kaarsen en guirlandes. 1780- Grote damasten tafellakens van graslinnen. De mannen zaten van het licht af, de vrouwen er tegenover naar het licht toe. Als de eetkamer niet wordt gebruikt staan de stoelen langs de kant en zijn de servieskasten gesloten.

De wijn werd vroeger geschonken uit flessen, later uit karaffen. De wijnglazen waren vroeger kleiner dan nu, witte wijn werd geschonken in een glas met een groene voet.
Tot 1850 werden de stoelen gemaakt met singels en zeegras, daarna met metalen veren.

Je mocht niet met je rug tegen de leuning zitten. Een stoel werd gemaakt van iepenhout, er zat dan wat beweging in en brak niet.

1820- Een uitschuiftafel met uitklapbare poten. Een ‘stomme knecht' is een bijzettafel of kast waar je nagerechten e.d. op kan zetten.
Vanaf 1700 levert China op bestelling volledige serviezen en vanaf 1730 gekleurd porselein.

In 1740 komt het eerste Europese servies uit Meissen. Snijden of schrapen op je bord geeft krassen. Op Loosdrechts porselein werden strooi-bloemetjes geschilderd om oneffenheden te verbloemen.
Vanaf 1770 wordt  het Wedgewood beenporselein gemaakt. In de periode 1750-1800 verschijnen er zilveren soepterrines, potjes en poedersuiker- strooiers op tafel. Olie, azijn, specerijen en zout werden apart op tafel gezet. Zout was zeldzaam.
Voor 1700 nam iedereen zijn eigen reisbestek mee, daarna kreeg je bestek van je gastvrouw. In 1810 kwam er naast groot ook klein bestek, messen waren altijd apart en kwamen b.v. uit Solingen.1920- At je  in een restaurant aan schragen-tafels dan stond ook de wijnfles weer op tafel.

Paleis Soestdijk is nu zes dagen per week te bezoeken en museum Bisdom van Vliet in Haastrecht heeft authentieke interieurs van eind 19e eeuw.

Huis Auerhaan in Alkmaar is ook te bezoeken.

Mooie plaatjes en interessante wetenswaardigheden maken dat de middag zo om is.

Tiny Nijboer

 

Tiny Nijboer