Programma 2019

CULTURELE COMMISSIE

Stadswandeling in Meppel op 3 oktober 2019

De wandeling begon op de parkeerplaats van Schouwburg Ogterop, waar onze groep van 17 personen werd ontvangen door wandelgids Marijke Engels die sommigen nog kende uit hun schooltijd. Marijke wist geweldig te vertellen over oud-Meppel in de jaren dertig en eerder, over de grachten, de schepen, de markten en over de Joden waarvan er maar 18 teruggekomen zijn na de Tweede Wereldoorlog; voor het gebouw in de Hoofdstraat, waar vroeger muziekhandel Spans gevestigd was, zitten herdenkingsnaamplaatjes in de straatstenen.

Marijke leidde ons langs molens, een oude grenspaal aan de vroegere loop van de Reest, de grens tussen Drenthe en Overijssel, Bleekerseiland, de Wheem, de Hervormde Kerk op het Kerkplein en overal wist zij iets interessants van te vertellen. Vroeger liepen de grachten dwars door Meppel en konden de zeilschepen uit Amsterdam overal komen. Uitladen van handelswaar gebeurde aan de kade en verschillende pakhuizen herinneren nog aan die tijd. Het leven was toen niet zo hygiënisch en er was veel armoede; men loosde gewoon in de gracht en in het verleden is Meppel getroffen door drie cholera-epidemieën. Het stadsziekenhuis, dat nu een woonhuis is, konden wij nog bekijken.

Meppel was een echte handelsstad; de paarden- en biggenmarkt waren wereldberoemd. Een groot probleem was het water, dat van het hoger gelegen Drents plateau naar Meppel stroomde. Het water, dat van drie kanten kwam, kon niet goed weg en kwam samen in het ‘Malle Gat’. Er waren regelmatig overstromingen en dan stonden de weilanden in de wijde omtrek onder water.

Baukje Smid van de Culturele Commissie bedankte Marijke en stelde voor nog een keertje terug te komen voor een wandeling in een ander gedeelte van Meppel.

Laatste activiteit in 2019:

  • 22 november Verhalen bij de Kachel in de Hooiberg van huize Welgelegen Koekange.

Commissieleden:

contactpersoon: Alida Rooze-ten Oever
derkserve@live.nl 

Voor museumbezoek is het volgende afgesproken:

  • Vertrek bij De Klok tenzij anders aangegeven.
  • Als u bereid bent te rijden tijdens een van de uitjes kunt u dit aangeven op de doorgeefbrief.
  • Het programma kan altijd gewijzigd worden, bv. vanwege nieuwe tentoonstellingen.
  • Bij de meeste musea gratis toegang met uw museumjaarkaart; in sommige musea korting op vertoon van uw VVN-pasje, bibliotheekpasje of bon in VVN-blad.
  • In januari, februari, juli, augustus en december zijn er geen uitstapjes i.v.m. vakanties en andere festiviteiten.
  • In februari houden wij onze jaarlijkse Culturele Avond.