Alle verslagen en foto's

Uitgebreidere verslagen van de bijeenkomsten zijn onderaan de pagina in pdf format te vinden.

19 december 2018
Nadat we vrolijk bellend begroet zijn door een Kerstvrouw worden we binnen ontvangen met een glaasje. De groep Anjers heeft de zaal mooi aangekleed met een grote Kerstboom en mooie lichtjes op de tafels.
We genieten van een heerlijke broodmaaltijd met soep vooraf en ijs toe. Ondertussen luisteren we naar het Vrouwen van Nu koor dat niet alleen Nederlandse (kerst-)liederen zingt, zoals "Stille nacht, heilige nacht" maar ook Winterwonderland, waarbij we mee zingen met het refrein, en het mooie "Mag ik ook bij jou". En natuurlijk wordt er onderling ook veel gepraat.
Greta leest twee keer een mooi gedicht voor en Bets vertelt een prachtig, modern Kerstverhaal gebaseerd op de actie van Tijn in 2016.
Tot slot zingen we met elkaar "Ga nu heen in vrede".
Het was een zeer gezellige, sfeervolle Kerstavond. Na Greta wenst ook onze voorzitter Janny ons hele fijne Kerst en een goed uiteinde.
zie foto's

8 december 2018
Veel leden  zorgden ervoor dat onze kniepertjesverkoop in een kraam op de Kerstmarkt in Ruinen een succes werd. Een flink aantal leden bakte thuis.
Evie, Roeffie, Aaltje en Janna bakten in de kraam, wat zorgde voor een heerlijke baklucht. Zo lok je klanten! De verkopers hadden het er druk mee. Femmy en Janny verzorgden de catering: lekkere warme koffie met broodjes en heerlijke groentesoep. Al om 17.00 uur waren we door onze, toch ruime, voorraad kniepertjes heen en moesten de bakkers in de kraam bakken op bestelling. Een geweldig resultaat! Allemaal heel erg bedankt. Ook Jan, Cees, Hans en Gerard bedankt voor de hulp bij het inrichten en afbreken van de kraam.
zie foto's

14 november 2018
Hans Scherpenhuizen laat ons aan de hand van een PowerPoint presentatie meereizen door Cuba.
Hij toont ons plaatjes van enkele steden o.a. Havanna, Matanzas, Sancti Spiritus en Trinidad, met prachtige historische gebouwen en oude Amerikaanse auto's. Het lijkt wel of we teruggaan in de tijd. Hij vertelt ook wat over de historie van het land, o.a. over de revolutie en de vrijheidsstrijders. We maken uitgebreid kennis met de oogst van suikerriet met behulp van stoomtreinen. 

6 oktober 2018
Op 6 oktober jl. werd Aaltje Noordhuis-Nijstad 100 jaar. Ze is al meer dan 65 jaar, zelfs bijna 70 jaar, lid van onze afdeling en werd op haar verjaardag benoemd tot erelid. We zijn erg blij met ons trouwe lid. Alle reden om haar in het zonnetje te zetten.
zie foto's

12 september 2018
Wim Vlaanderen, voormalig beheerder van de begraafplaats Kranenburg in Zwolle, vertelde over de geschiedenis van de begraafcultuur in Nederland. Hij liet aan de hand van dia's zien hoe de symboliek van begraven en grafstenen in Nederland zich heeft ontwikkeld. Een van de conclusies is dat we onze "oude" grafstenen moeten koesteren en dat het voor hem als "vakman" moeilijk te accepteren is dat de hedendaagse grafstenen niet meer de kenmerken en de (steen-)kwaliteit hebben van vroeger dagen. Het is en blijft een lastig onderwerp, begraven. Zo werd het ook wel ervaren door het merendeel van de dames. 

11 april 2018
Boterbloem organiseert laatste avond.
Na het korte formele gedeelte van deze laatste bijeenkomst voor het zomerreces, treedt de groep Boterbloem aan. Zij heeft een leuk en vooral lekker avondprogramma samengesteld. Pannenkoeken en een heerlijk ijsdessert, met tussendoor gedichten al of niet in ons mooie dialect. 
Een muzikaal onderdeel ontbreekt ook niet! Ons koor treedt twee keer op en bezingt o.a. de lente. 
Na afloop wenst onze voorzitter Janny Feenstra de leden een fijne en vooral gezonde zomer toe en zij hoopt ons allemaal op 12 september a.s. weer terug te zien.
zie foto's

14 maart 2018
Na de pauze spreekt de heer Gerrie van der Veen uit Emmen. Hij komt vertellen over woonwagenbewoners, marskramers en kiepkerels in het noorden van NL. Hij laat een boeiende presentatie zien over reizigers door de eeuwen heen. Hij spreekt zowel in het Drents als in het Nederlands. Het gaat over zigeuners en over reizigers (Hollandgänger) Hannekemaaiers, kiepkerels, marskramers. Bekende namen  van reizigers zijn o.a. C&A (Clemens en August Brenninkmeijer), V&D (Willem Vroom en Anton Dreesman), fam. Wolters (scharensliep). Tot slot vertelt hij meer over woonwagenkamp De Ark in Emmen. In 1994 bestond dit kamp 100 jaar. De voorzitster bedankt Gerrie voor de leerzame, gezellige avond en overhandigt hem een envelop. zie foto's

14 februari 2018
In onze jaarvergadering op woensdag 14 februari j.l. konden we  zes jubilarissen huldigen:
Jantje Maat-Moes, Hennie Martens-Botter, Janny Kok-Wolbers, Arendje Tuin-Klein, Aly de Vries-Reinders en Jantje Meekhof-Bijker Voorzitter Janny Feenstra sprak de dames persoonlijk toe en gaf ze een mooie schaal opgemaakt met een fleurig bloemstuk of een pot gevuld met lekkere kersenbonbons.  Daarnaast ontvingen de dames ook dit jaar weer een prachtige oorkonde gemaakt door Femmie Oosterhuis, onze secretaris.
Als nieuw bestuurslid verwelkomden we Wemmy Hoogeveen. Zij wordt de nieuwe secretaris. 
Na de pauze was het tijd voor Margriet Steenbergen. Op aansprekende wijze vertelde zij over haar werk als scheidingsmakelaar. Het werd een boeiende avond.
zie foto's

10 januari 2018
De eerste avond in het nieuwe jaar beginnen we na het algemene gedeelte met het Piratenkoor "Storm en Averij" uit Muggenbeet met zeemansliederen en oude ballades. Het koor bestaat al 27 jaar en bestaat uit 24 leden uit de Noordoostpolder en Steenwijk, allemaal kleurrijk uitgedost. Alle piraten, bedankt, we hebben een heel gezellige avond gehad. 
zie foto's
link naar de website van Storm en Averij