100 jarig bestaan

Op 18 april 2020 zou het 100 jarig bestaan van de Vrouwen van Nu worden gevierd. Door de pandemie werd dit uitgesteld.

Deze dag is op woensdag 20 oktober gebeurd. Ruim 60 van de 75 leden waren hier getuige van. En dat er een vereniging 100 jaar bestaat moet natuurlijk gevierd worden.

Het begon allemaal in het begin van de vorige eeuw, toen nam de Friesche maatschappij van Landbouw het initiatief tot landbouwhuishoud-cursussen voor boerendochters. Na een aarzelend begin, werd het een succes. De meisjes wilden na  het behalen van het diploma doorgaan met een cursus. Ze gingen zich organiseren, en dat gebeurde ook in Oldeberkoop. Op 27 april 1920 werd de Bond van Oud leerlingen opgericht. Tien jaar later werd het landelijk, de Nederlandse Bond voor boerinnen en andere plattelandsvrouwen werd opgericht. De naam NBvPV werd in 2012 veranderd in Vrouwen van Nu. Zo ook in Oldeberkoop, de maandelijkse bijeenkomsten worden  meestal met gemiddeld zo’n 50 mensen bezocht. Het is nog een bloeiende vereniging, met veel enthousiaste mensen die in allerlei verschillende commissies actief zijn. Zo zijn er beweegactiviteiten ontwikkeld, zoals de Nordic Walking groep, de wandelgroep, de fietsclub. En dan is er ook nog een literatuur groep, een createam, een tuinclub en een rummikub groep.

Na vorige maand was het ruim anderhalf jaar is geleden dat er een bijeenkomst was, dus de vrouwen waren extra gemotiveerd om elkaar weer eens te ontmoeten. En zeker met zo’n feest, waar een aantal mensen van de feestcommissie al maanden druk mee is geweest. Het begon met een met een toespraak van een lid van de feest commissie, zij vertelde over de geschiedenis en het ontstaan van de Vrouwen van Nu. Het zangkoor Donna d’ Ora heeft nog een aantal liederen gezongen, waaronder ook een lied wat zelf geschreven is door een zangkoor lid. Onder het uitgebreide buffet werd er een PowerPoint getoond van jaren foto’s. En als afsluiting vertelde de zangeres en actrice  Inez Timmer een mooie biografie van 3 prachtige vrouwen,  Marlène Dietrich, Indira Ghandi en Edith Piaff. Van elke vrouw wist ze een interessant  verhaal te vertellen en kon het met haar zang  van de desbetreffende vrouwen tot een geslaagde avond maken.