Met de reiscommissie naar Orvelte

Reiscommissie Vrouwen van Nu Odoornerveen

Dinsdagmiddag 17 september de eerste activiteit van de reiscommissie. Dit keer met 11 dames naar Orvelte, naar het nieuwe, in mei geopende Jan Kruis museum. Een eerbetoon aan de in Rotterdam geboren kunstenaar, die jarenlang in Mantinge woonde en daar in 2017 is overleden
Jan Kruis werd vooral bekend door de strip ‘Jan, Jans en de Kinderen’. In deze strip wist hij een tijdsbeeld te typeren van een doorsnee Nederlands gezinsleven in levendige lijnen en met een heel eigen spreektaal. Wie kent niet de  “jeweetwel-kater” en “hoi pipeloi”?
In het museum zie je dat Jan naast strip- en reclametekenaar, ook een veelzijdig beeldend kunstenaar was. Hij kreeg voor zijn oeuvre de eerste Marten Toonderprijs. Het is een klein museum waarbij ikzelf het leukste vond dat je aan de tekentafel met hem de karakters kon tekenen. Op een groot beeldscherm laat Jan Kruis je stapje voor stapje zien hoe je Jan, Jans en de kinderen als tekening opbouwt. Natuurlijk begon ik met de de rode kater. Het resultaat heb ik niet mee naar huis genomen.
Daarna gezellig koffie/ thee met wat lekkers in de Schenkerij, een bezoek aan de bakkerij in het dorp en aan de kruideniers winkel. Zo gingen we allemaal met minimaal een zuurstok in de hand terug naar het dorpshuis.
Namens de reiscommissie, Albertje Nienhuis