Reis naar Antarctica

Spannende reis naar Antarctica bij de Vrouwen van Nu afdeling Norg.

Op onze avond waren Pieter en Marga Jannenga bij ons te gast met hun reisverslag over Antarctica.

De Shackleton Tour die ze maakten, is genoemd naar een Britse ontdekkingsreiziger uit het begin van de vorige eeuw. Deze reis was een verjaardagscadeau voor Marga die 60 werd en haar hele leven al gek op pinguïns was.

Na een vlucht naar Buenos Aires, met onder meer een bezoek aan een hele bijzondere begraafplaats met hele grote graftombes en het graf van Evita, ging de reis naar de meest zuidelijke stad ter wereld Ushaia in Argetinië. Daar begon de expeditie op de Explorer, een schip van 72 meter lang met 154 mensen aan boord van 18 nationaliteiten, waarvan 91 passagiers. Het eerste doel was de Falkland eilanden te bezoeken. Daar nestelen de pinguïns op de rotsen.

We zagen een mooi plaatje van een mannetje en vrouwtje met de mooie toepasselijke muziek van Ede Staal Salstoe altied bie mie blieve'n lutje wicht .

Op reis naar eiland South Georgia werden walvissen gezien.

Prachtige beelden op de film begeleid door what a wonderful world van Louis Amstrong. We zien ook zeeolifanten, zeeleeuwen en koningspinguïns.

Maar toen..... Op 180 km van Antarctica kreeg de Explorer met steeds meer ijs te maken. Het was een veld van golvend ijs. Een paar uur later was een stip op de radar te zien, een grote ijsberg. Het schip raakte heel sterk ijs en scheurde onder de waterlijn open. Er werd een S.O.S . alarm uitgestuurd en er werden noodsignalen gegeven. Iedereen moest zijn zwemvest pakken, want er stroomde water in het schip. Het schip maakte slagzij en er werd uit alle macht geprobeerd het gat te dichten. De kapitein deed het goed, het schip kon uit het ijs varen zolang de hoofdmotor werkte. Toen het bevel kwam om het schip te verlaten moest er overgestapt worden in rubberboten en reddingsboten. Zeven en een half uur werd er rondgedobberd en sommige mensen raakten onderkoeld. Zes uur na de redding zonk de Explorer. De Jannega's werden opgepikt door de Nord Norge. De eigendommen van de passagiers liggen nu op de bodem van de oceaan.

Via de Chileense luchtmacht op Antarctica vloog men naar Zuid Chili en vervolgens naar Santiago de Chile. Van waaruit ze naar Schiphol konden vliegen. Eind goed al goed.

Theemiddag

Donderdagmiddag 8 november hebben we een theemiddag. Aanvang twee uur. In de Brinkhof.

Deze middag zal er een lezing worden verzorgd namen het Mammacentrum van Treanth Zorggroep Hoogeveen. Dr. Smit en mevr. Kievit zullen ons het een en ander vertellen over de ziekte borstkanker en de behandeling daarvan. Ook zal er tijd zijn om vragen te stellen.