Militair ceremonieel (lezing)

De eerste avond na de zomerstop is de heer Koos Witteveen bij ons te gast om ons te vertellen over het militair ceremonieel bij het koninklijk huis.

Koos stelde zich eerst aan ons voor. Hij is beroepsmilitair geweest en was uitgezonden naar Libanon en Bosnië.
Zijn laatste dienstjaren werkte hij op het bureau dat zich bezig hield met de ceremoniële zaken. Hij werd een keer gevraagd om voor een groep Vrouwen van Nu hier wat over te vertellen. Na afloop kreeg hij de vraag of hij dit nog wel eens weer wou doen. Inmiddels is hij in alle afdelingen in Drenthe geweest.
Militair ceremonieel vindt plaats bij o.a. een koninklijk huwelijk of begrafenis,  het overhandigen van geloofsbrieven, de dodenherdenking op de dam 4 mei en natuurlijk Prinsjesdag.

We krijgen het ceremonieel bij het overhandigen van geloofsbrieven te zien. Dit gebeurt op woensdag een keer in de 14 dagen. Dan reist de Johan Willem Friso kapel af naar Den Haag.
Daar wordt op paleis Noord Einde de ambassadeur ontvangen met 4 x tromgeroffel.
Dan wordt de erewacht geïnspecteerd.
Vervolgens wordt de ambassadeur bij de deur ontvangen door de kamerheer. Iedere provincie heeft een kamerheer.
De plechtigheid duurt inclusief uit en instappen drie kwartier. 

Er worden zo'n dag drie ambassadeurs ontvangen.

Vervolgens zien we de de voorbereidingen van het huwelijk van Willem Alexander en Maxima op 2 februari 2002.
Dat gaat niet zonder slag of stoot. Zoals je met Prinsjesdag ook ziet, moeten de paarden gewend raken aan het lawaai op straat. Vooraf aan de plechtigheid wordt 's nachts de route voorgereden. We zien op de dag zelf de militairen hun posities innemen. Er is ook altijd van iedere universiteitsstad een aantal studenten aanwezig. Zij hebben ook een uniform. Als de stoet voorbij is, zwaaien de militairen af en gaan naar hun bus terug naar huis.

En als de we de balkonscène plus kus hebben gezien mogen wij ook naar huis.