Wandelen door Oostelijk Havengebied Amsterdam

De nieuwe architectuur en geschiedenis, in een gebied dat transformeerde van ooit moerassige rietlanden, naar havens en nu vol woningen staat, is boeiend en interessant.

Een gids vertelde tijdens de wandeling, over dit bijzondere gebied in onze hoofdstad. Aansluitend brachten we een bezoek aan het atelier van kunstenares Petra Hart, waar we een inspirerende lunch gebruikten.

Wij startten om 10.00 uur bij de vleugel (piano) in de hal van het Centraal station in Amsterdam en drinken onderweg koffie.

Informatie

Het Oostelijk Havengebied van Amsterdam is architectonisch een hoogstandje, je wandelt door de prachtige architectuur en de geschiedenis van Amsterdam.

Zo'n honderd jaar geleden had dit gebied nog een havenfunctie maar eind vorige eeuw besefte men, door de aanleg van het Noordzeekanaal en de bouw van de Oranje Sluizen waardoor het IJ van de Zuiderzee werd afgesloten, dat het havengebied totaal aan de verkeerde kant van Amsterdam lag om te voldoen aan waar het voor was bestemd.

Na de Tweede oorlog, toen de lijndiensten naar verre oorden, het goederentransport veranderde van stukgoederentransport in container- en bulktransport en de passagiersvaart plaats maakte voor luchtvaart, was het gedaan met de haven.

Het gebied kwam beschikbaar voor woningbouw. Gerenommeerde architecten hebben dit gebied ingericht tot een uniek stukje Nederland. Het Oostelijk Havengebied bestaat bijna helemaal uit tussen 1874 en 1927 aangelegde kunstmatige schiereilanden. Tijdens de modernisatie van het gebied is de oude plattegrond van de haven en de vele oude havengebouwen gerespecteerd en kregen een nieuwe functie.

Contact: kunstcultmaatsch.vrouwenvannu@gmail.com

De organisatie is in handen van Vrouwen van Nu Noord-Holland commissie Kunst, Cultuur en Maatschappij.

Extra informatie